Mrljice na licu, poznate kao hiperpigmentacija, jedno su od glavnih razloga zbog kojih Hrvatice sve češće posjećuju dermatologe. Iako je uvriježeno mišljenje da je za neželjene mrljice i neujednačen ten zaslužno sunce, ono nije jedini krivac. Kronični stres, neuravnotežena prehrana, hormoni, cigarete te sve veće zagađenje i štetne UV zrake samo su neki od unutarnjih i vanjskih faktora odgovornih za pojavljivanje hiperpigmentacijskih mrlja, bora i finih linija na licu, a upravo njih nazivamo ekspozom.

Galerija Vichy Liftactiv linija za njegu kože Vichy Liftactiv B3 Dark Spots serum Vichy Liftactiv Colagen Specialist krema +6 Vichy Liftactiv linija za njegu kože

I dok smo donedavno mislili kako je za prerano starenje kože odgovorna genetika, brojni znanstvenici otkrili su da je za 80 % starenja kože kriv ekspozom, dok na genetiku otpada svega 20 %. Ekspozomom se smatra sve ono što nije naslijeđeno genetski, odnosno posljedice naših navika, stila života i okruženja u kojem živimo, a što itekako utječe na izgled kože lica, na kojoj se najčešće uočavaju prvi znakovi starenja.

Hiperpigmentacija mnogima od nas zadaje glavobolje jer ostavlja dojam umornog i nečistog lica, što djeluje poput prave spuštalice samopouzdanja. Upravo su nesretne mrljice na licu i neujednačen ten ono čega su Hrvatice najviše svjesne kada se pogledaju u ogledalo, a pomoć u njihovu rješavanju traže u serumima, kremama i sastojcima koji će im pomoći zaštititi kožu od štetnih vanjskih i unutarnjih čimbenika te istovremeno pomoći postići sjajan ten bez nepravilnosti.

Problemi s hiperpigmentacijskim mrljama često se vežu uz rad ženskih spolnih hormona pod čijim utjecajem u primjerice trudnoći dolazi do povećane produkcije melanina u pigmentnim stanicama te se javlja melazma – vrsta hiperpigmentacije. Ona izgleda poput poveće tamne mrlje na licu, a iako se ne zna točan uzrok njenog nastanka, ona često nastaje kao posljedica rada ženskih spolnih hormona, uzimanja određenih lijekova, nepravilnog rada jajnika, ali i genetske predispozicije. Uz sve to, izlaganje suncu igra veliku ulogu jer ono može potaknuti nastanak melazme ili je dodatno pogoršati. Iako je riječ o pojavi koju najčešće vežemo uz trudnoću, melazma se javlja i u menopauzi, ali i kao posljedica korištenja kontracepcijskih pilula i pojedinih medicinskih tretmana. Melazma se ne može izliječiti, no može se izbijeliti uz pomoć kemijskih pilinga, kiselina, laserskih tretmana i određenih sastojaka poput niacniamida te spriječiti njen nastanak korištenjem krema s visokim zaštitnim faktorom.

Vichy Liftactiv linija za njegu kože Vichy Liftactiv linija za njegu kože Foto: PR

Iako smo najviše angažirani u rješavanju postojećih nepravilnosti na koži lica, vrlo je važno svoje vrijeme posvetiti i prevenciji nastanka istih. Zato je fenomenu ekspozoma laboratorij Vichy posvetio posebnu pažnju jer shvaća koliko je važno na vrijeme se uhvatiti u koštac s najvećim neprijateljima kože. Oni to čine uz pomoć svojih kvalitetnih, visoko koncentriranih formula sadržanih u liniji Vichy Liftactiv, koja pomaže ženama vratiti zaglađen i zdrav izgled kože lica – u prvom redu to su Vichy Liftactiv B3 Dark Spots serum i Vichy Liftactiv Colagen Specialist dnevna njega.

Zbog ubrzanog načina života te izloženosti kože sve većem zagađenju i štetnim UV zrakama pojava hiperpigmentacijskih mrlja povećana je za 25 %, a upravo tim problemom bavi se Vichy Liftactiv B3 Dark Spots serum. On sadrži 5% niacinamida, glikolnu kiselinu i piling sastojke koji djeluju na različite slojeve kože i učinkovito sprječavaju nastanak hiperpigmentacijskih mrlja, dok istovremeno odstranjuje već postojeće mrlje na površini kože.

Iako se primarno bavi smanjivanjem vidljivosti hiperpigmentacijskih mrlja i zaštitom kože od njihova nastajanja, Vichy Liftactiv B3 Dark Spots serum zbog svojih aktivnih sastojaka smanjuje i vidljivost bora. Niacinamid, odnosno oblik vitamina B3 ima snažna umirujuća, antioksidativna i antipigmentacijska svojstva koja sprječavaju proizvodnju melanina, dok glikolna kiselina zajedno s piling sastojcima uklanja mrtve stanice kože i regenerira ranije nastala oštećenja. Uz njihovu pomoć ten postaje ujednačeniji i blistaviji.

Vichy Liftactiv B3 Dark Spots serum Vichy Liftactiv B3 Dark Spots serum Foto: PR

Iako se za serume često misli kako predstavljaju samo jedan korak u rutini njege kože, oni su zapravo više poput tretmana koji traje do osam tjedana jer su usmjereni na specifičan problem na koži koji nas najviše muči. Nakon toga valja uzeti pauzu i omogućiti koži da se odmori prije negoli s tretmanom krenemo ponovo.

Problem s kojim se danas susreće gotovo svaka druga žena jest osjetljiva koža koja različito reagira na popratne sastojke u proizvodima za njegu kože. Zbog toga u Vichyju posebno paze da je svaki njihov proizvod bez parfema, silikona, alkohola, boja i parabena kako bi ih mogli upotrebljavati i oni s najosjetljivijom kožom.

Kao nastavak rutine njege kože preporučuju se proizvodi iz iste linije Vichy Liftactiv, koji će zaokružiti cijelu priču. Tako je nezaobilazna i dnevna Vichy Liftactiv Colagen Specialist krema, u kojoj je vulkanska voda udružena s anti-age peptidima i vitaminom Cg kako bi potaknuli proizvodnju kolagena i koži dali joj onaj puniji izgled koji se s godinama gubi. Krema pruža pravu potporu ranije spomenutom serumu jer, osim što pomaže u zaglađivanju finih linija i bora, ona također i smanjuje vidljivost pigmentacijskih mrlja te marljivo radi na ujednačavanju tena.

Vichy Liftactiv B3 Dark Spots serum Vichy Liftactiv B3 Dark Spots serum Foto: PR

Na temelju istraživanja koje je Vichy proveo na 40 žena, Vichy Liftactiv Colagen Specialist krema pokazala je izrazitu učinkovitost jer se tonus kože na ispitanicama poboljšao za 52 % već nakon prvog nanošenja, a svakim dodatnim apliciranjem vidljivo se smanjio izgled bora i mrljica na licu. Njezina lagana i brzoupijajuća formula dubinski hrani kožu i djeluje na nju poput velike čaše vode, na čemu će nam koža biti itekako zahvalna.

Linije Vichyjevih proizvoda možemo nabaviti isključivo u ljekarnama, što im daje zasluženi kredibilitet jer svaki njihov proizvod dolazi i s besplatnim savjetom farmaceuta, koji će odgovoriti na sva naša pitanja vezana uz proizvod i objasniti njegovu primjenu i učinkovitost.

Moderna žena sve je svjesnija negativnog utjecaja vanjskih i unutarnjih čimbenika na izgled kože lica i zato poseže za onim proizvodima koji će joj pomoći zaštititi je na pravi način i istovremeno poraditi na uklanjaju nesigurnosti s kojima se svakodnevno nosi. U tom smislu, SPF je postao naš najbolji prijatelj bez kojeg ne izlazimo iz kuće jer znamo koliko štetne UVA i UVB zrake mogu utjecati na prerano starenje kože. Sve se više pazi na prehranu i održavanje zdravog načina života, kao i na sastojke koji se nalaze u preparativnoj kozmetici. Uz odgovarajuću zaštitu i njegu kože, lako ćemo se pozabaviti različitim potrebama kože poput hiperpigmentacijskih mrlja, finih linija, bora i tako si osigurati put do zdravog, sjajnog i ujednačenog tena bez nepravilnosti.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Vichy po najvišim profesionalnim standardima.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju