Bez obzira na to je li vam cilj briga za zdravlje, poboljšanje kondicije ili gubitak nekoliko kilograma, aktivnost koju mnogi odaberu kao način dolaska do cilja jest – hodanje.

Ako iz hodanja želite izvući još veću korist, možda je vrijeme da se okušate u još jednoj tehnici – nordijskom hodanju. Ono možda nije popularno kao vožnja bicikla ili trčanje, ali je itekako učinkovito i korisno za vaše zdravlje, tijelo, ali i kilažu.

Može vam pomoći da ostanete u kondiciji i aktivni do kraja života. Još je jedan plus činjenica da se radi o aktivnosti koja je dostupna svima i koja se preporučuje svim dobnim skupinama.

U nastavku smo izdvojili samo mali dio prednosti nordijskog hodanja koje bi vas mogle pogurati prema odluci da iduća kupnja koju ćete obaviti budu štapovi za nordijsko hodanje.

Naime, upravo ćete zahvaljujući tim posebno dizajniranim štapovima i pravilnim izvođenjem tehnike postići najbolje rezultate, a sada evo i prednosti.

Žena hoda Hodanje i mršavljenje: Tjedni plan za gubitak kilograma koji je lako slijediti

Slika nije dostupna Poboljšava probavu: Tehnika hodanja na kojoj će vam tijelo biti zahvalno

1. Nordijsko hodanje nezahtjevna je aktivnost u kojoj svatko može uživati

Mnoge stvari u životu činimo jer nam je netko rekao da ih trebamo učiniti. Aktivnost ne bi trebala biti jedna od njih – potrudite se pronaći način na koji će vam tjelesna aktivnost biti užitak, a opcija koja bi mogla biti upravo to jest nordijsko hodanje.

Ova kvalitetna šetnja na svježem zraku može vas odvesti na neočekivana mjesta, u vaš život dovesti neke nove ljude, istomišljenike, a čak i ako niste sportski tip, možete ga savladati i uključiti u svoju rutinu.

2. Nordijsko hodanje izvrsna je pomoć pri mršavljenju

Ovo je jedna od onih prednosti koja će obradovati mnoge. Istraživanja su pokazala da se nordijskim hodanjem troši i do 45 posto više kalorija nego uobičajenim hodanjem (prosjek je 15 posto).

Razlog leži u tome što nordijsko hodanje uključuje puno više mišića od klasičnog hodanja. Prsa, ruke, ramena, trbušni mišići – svi su oni uključeni u aktivnost uz, naravno, noge. Osim toga štapovi vas guraju naprijed i pomažu vam da se brže krećete, podižući vam pritom otkucaje srca i potrošnju energije.

3. Nordijsko hodanje pomaže u oblikovanju mišića i održavanju zdravlja kostiju

Kako bi ostali u dobrom stanju, mišićima je potrebna aktivnost, a nordijsko je hodanje tehnika hodanja koja djeluje i na do 90 posto mišića.

Britanski stručnjaci preporučili su nordijsko hodanje kao aktivnost za jačanje mišića i kostiju te poboljšanje ravnoteže.

Tonirane noge, lijepo oblikovane ruke, zategnuti core – sve to mogu biti rezultati nordijskog hodanja uz, naravno, zdravu prehranu.

4. Nordijsko hodanje štiti zglobove i kukove

Osobe koje imaju problema s kukovima i koljenima često tvrde da im nordijsko hodanje ublažava stres na donjem dijelu tijela. To su potvrdila i istraživanja.

U jednom od njih uspoređen je utjecaj nordijskog i običnog hodanja na zglobove. Rezultati su pokazali da je kod nordijskog hodanja pritisak na koljena bio smanjen za 28 posto.

Slika nije dostupna Možete ih napraviti i doma: Idealan broj koraka koji dokazano produljuje život

Kod mršavljenja hodanjem vrlo je bitno kojim tempom hodate Mršavljenje hodanjem: Tri savjeta za gubitak do pet kilograma u tri tjedna

5. Nordijsko hodanje jača srce i pluća

Koristi te aktivnosti za srce i pluća jednake su kao i kod drugih aktivnosti.

Zahvaljujući tjelesnoj aktivnosti smanjuje se rizik od bolesti srca i dijabetesa tipa 2. Bolesnici s, primjerice, astmom prijavili su da im se zahvaljujući toj aktivnosti poboljšala kondicija, manje ostaju bez daha i sveukupno se osjećaju bolje.

6. Nordijsko hodanje potiče cirkulaciju

Svaka aktivnost, ako se izvodi na dovoljno intenzivnoj razini, poboljšava cirkulaciju, odnosno brzinu kojom se krv pumpa kroz tijelo.

Nordijsko hodanje i dodatno je korisno. Ta tehnika potiče aktivnost stopala, ali i ruku. Osim što njima zamahujemo, ruke se stišću i otvaraju oko štapa. Sve to dodatno pojačava cirkulaciju.

7. Nordijsko hodanje korisno je za limfni sustav

Limfni sustav izuzetno je važan. Štiti nas od infekcije i bolesti te je bitan dio našeg imunološkog sustava. Nakupine limfnih čvorova imamo po cijelom tijelu, a nordijsko hodanje pomaže u njihovu pravilnom funkcioniranju.

8. Nordijsko hodanje dobro je za mentalno zdravlje

Vježbanje pomaže u smanjenju stresa i anksioznosti, a još je učinkovitije kada se izvodi u prirodi i zelenom okruženju.

Priroda je dobra za duh, a nordijsko je hodanje aktivnost koja se izvodi na otvorenom, često u dobrom društvu, tako da je odlično za poticanje dobrog raspoloženja.

INFORMIRAJTE SE PRIJE STARTA

Na kraju, prije nego što se upustite u ovu avanturu, trebate nabaviti opremu, odnosno štapove i dobre tenisice. Prilikom kupnje savjetujte se s prodavačima kako biste odabrali najbolju verziju za sebe.

Prilikom hodanja ritam vaših ruku, nogu i tijela sličan je onom koji koristite u normalnom, energičnom hodanju. No za razliku od klasičnog hodanja, vaš korak određen je rasponom pokreta vaše ruke.

Kod osnovnog koraka nordijskog hodanja ruke i štapovi naizmjenično se pokreću prema naprijed. Što se tiče zamaha ruku i nogu, zamahujete rukom suprotnom od noge koja je naprijed (desna ruka – lijeva noga).

Kako je navedeno na stranicama Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar", ramena i kukovi rotiraju se u međusobno suprotnom smjeru.

U fazi odgurivanja ruka je pogrčena u laktu, a u fazi opuštanja ona je iza tijela. Kut između nadlaktice i podlaktice treba biti otprilike 90 stupnjeva, zbog čega je bitno nabaviti štapove koji odgovaraju vašoj visini.

U svakom slučaju, prije nego što se upustite u avanturu, detaljno proučite kako izvoditi tehniku. Ako u svojoj blizini imate nordijskog šetača, upitajte ga za savjet, a ako želite biti u potpunosti sigurni da će ono što radite biti ispravno, možete se priključiti i organiziranim grupama.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju