S posla trčite u teretanu u želji da umanjite štetan utjecaj predugog sjedenja na organizam? Tjelovježba je itekako korisna i neophodna, ali istraživanje je pokazalo da postoji i puno bolji način kojim se može umanjiti šteta štetu nastala zbog predugog sjedenja.

Ljudsko tijelo stvoreno je za kretanje (dnevno bismo trebali hodati dva sata), zbog čega predugo sjedenje šteti jetri, tjelesnoj težini, mozgu, mentalnom zdravlju, a premalo kretanja može i smanjiti životni vijek.

'Svaki mogući trenutak na poslu iskoristite da se dignete od stola pa makar i na nekoliko sekundi'

Sa željom da umanje štetu nastalu od višesatnog sjedenja na poslu i kod kuće, mnogi potežu za tjelovježbom, i to je itekako poželjno i korisno, no ustanovljeno je da postoji i puno bolji (i jednostavniji) način na koji možete umanjiti negativan učinak dugotrajnog sjedenja na organizam – jednostavno se ustanite.

Znanstvenici s Kraljevskog koledža u Londonu analizirali su 38 strategija osmišljenih za umanjivanje vremena koje provedemo sjedeći te su došli do zaključka da je redovito ustajanje sa stolca najbolji način. Dakle, rješenje je u tome da se smanji vrijeme provedeno sjedeći umjesto da se poveća fizička aktivnost.

Zato svaki mogući trenutak na poslu iskoristite da ustanete od radnog stola, pa makar i na nekoliko sekundi. Pročitajte i 7 zakona mršavljenja hodanjem i skidanja kilograma bez teretane.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju