S Nikom Orosijem, najpoznatijim i najuspješnijim baristom u Hrvatskoj i vlasnikom zagrebačkog kafića Eliscaffe, provjerili smo je li kavu zaista najbolje držati u zamrzivaču kako tvrdi nedavno istraživanje

Kavu, preciznije zrnca kave, najbolje je držati u zamrzivaču jer će na taj način maksimalno zadržati bogatstvo okusa, tvrdi studija objavljena u listu Scientific Reports. Istraživanje također nameće savjet da se zrnca kave drže u vakuminaroj posudi kako vlaga ne bi naštetila kavi i dala joj ustajali okus. Za najbolje rezultate, piše nadalje, kavu se preporuča zamrznuti u velikim količinama, samljeti je odjednom i samljevenu je držati u hladnjaku.

Želite li i kod kuće imati kavu s najboljim okusom, kupujte svježu kavu i meljite je netom prije konzumacije

Većina nas navikla je držati kavu na suhom mjestu sobne temperature pa se nametnulo pitanje držimo li kavu cijeli život na krivom mjestu? Odgovor smo potražili kod Nika Orosija, najpoznatijeg i najuspješnijeg barista u Hrvatskoj i vlasnika zagrebačkog kafića Eliscaffe.

'Zamrzavanje kave vrijedi jedino kod natjecanja u pripremanju kave i tim trikom natjecatelji se redovito služi. No, u svakodnevnom životu ovaj način držanja kave je potpuno nepraktičan. Prvenstveno zbog toga jer kavi treba dugo vremena da se odmrzne i zbog toga jer se kava zamrzava u posudama s dušikom, kao što se radi na natjecanjima, koje koštaju po nekoliko tisuća kuna, a bacaju se nakon 15 minuta upotrebe', objašnjava Nik Orosi, višestruki prvak Hrvatske u pripremanju kave. U njegovu Eliscaffeu kava se svakodnevno prži i melje netom prije konzumacije, a takav način pripreme ovaj mag za kavu savjetuje i svakom kućanstvu:

1. Želite li i kod kuće imati kavu s najboljim okusom, preporučujem kupovati svježu kavu koja se može nabaviti i u malim pržionicama.

2. Kavu meljite netom prije konzumacije i to količinu koju ćete popiti.

Uz ovu 1 neistinu i 2 istine istine o kavi, Orosi je dodao i kako bi na pakiranjima trebalo biti precizno istaknuto kada i gdje je kava ubrana. Otkrijte i čestu grešku s kojom kavi kvarimo okus.

'Kao što na vinima piše godina i mjesto berbe, ti podaci trebali bi biti istaknuti i na kavi, a ne samo do kada joj je rok trajanja. Na nekim pakiranjima piše da je kava iz Etiopije, ali to nije dovoljno precizna informacija jer je Etiopija velika kao pola Europe', ističe Nik Orosi.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju