Veza u kojoj je sve naizgled savršeno ne zadovoljava čitateljicu u potpunosti, no spremna je pristati na brak jer je njezin partner sve 'što žena može poželjeti'. Je li riješenje ostati u zajednici bez seksualne privlačnosti ili potražiti sreću drugdje odgovara Nikolina Pišek

Draga Nikolina,

Nešto više od šest mjeseci sam u vezi s dečkom kojeg sam upoznala na poslu. Vezu skrivamo (za sada zbog okoline u kojoj smo svakodnevno, a on mi je nadređeni), no odlično se provodimo. On je sve što cura može poželjeti: uspješan, iz dobre obitelji, pošten, zabavan, zanimljiv i što je najvažnije dobar prema meni. No, nedostaje ona iskra. Nikada je nije ni bilo. Započeli smo vezu jer je meni već vrijeme da se 'skrasim' (imam 33), a on je zaista odličan materijal za vezu pa i nešto više. Uhvatila sam sebe kako glumim ono što nisam kako bi bila ono što mislim da on želi. On to ne traži od mene, ja sam sama započela tu igru u kojoj sam se sada, izgleda izgubila. Ranije dolazim s posla, kuham, odlazim s njim u crkvu, ali to nisam ja. Nisam sigurna je li to zaista ono što želim ili sam sebi nametnula neki obrazac ponašanja kako bi naša veza uspjela. Ne znam hoću li uspjeti u ome, no stalno mislim kako bi trebala jer se takva prilika ne propušta.

 

Pravna: Brak je doživotna robija u kojem osuđeni može biti oslobođen samo zbog lošeg vladanja.
Životna: Nijedna žena ne dobije ono čemu se nada i niti jedan muškarac se ne nada onom što dobije.
Crkvena: Brak je religijski čin u kojem dobijemo jednog razapetog više i jednu djevicu manje.
Matematička: Suma gnjavaže, oduzimanje slobode, množenje odgovornosti, dijeljenje love.
Nutricionistička: Najbrži način da se udebljaš.
Vojna: Jedini rat u kojem spavamo s neprijateljem.
Filozofska: Brak je mjesto gdje se uzajamno dijele i rješavaju problemi koje, doduše, ne bismo ni imali da nismo oženjeni.

Kad kažeš iskra, ne misliš na onu u plinskom plameniku!

Malo zdravog humora za početak jedne ozbiljne teme.
...Možda je ova posljednja definicija braka i najbolja za opis tvoje situacije. SAD misliš da imaš probleme, POSLIJE ćeš ih imati isto, samo će biti drugačije prirode, posebice u tvom slučaju. Ima još i jedna, meni jako zgodna, definicija seksualnog predznaka, no nju neću ni spominjati, jer je posve neprimjenjiva na tvoj slučaj.

Čuđenje kako se prema evidentno podobnom ženidbenom kandidatu ne mogu raspiriti željene emocije je često. Zašto ne može biti savršeno, a tako malo nedostaje?

Naime, rekla si da kod vas iskra ne postoji, pa pretpostavljam da se to odnosi na TU iskru, a ne na iskru u plinskom plameniku tvog štednjaka. Ona bi bila sasvim nadomjestiva. Ova druga nije.

Idemo redom...

Biološki sat, dosad neprimjetan, krenuo je malo glasnije kuckati, i napravio nemir u tvojoj glavici. Sumirala si problem, napravila rezime, razradila plan i zadala si rok. Sad ili nikad!
Napisala si kratak popis potrebnih karakteristika (kao listu za špeceraj) tvojeg željenog mladoženje, životnog sudruga, pater familijas i(ili) oploditelja, uočila potencijal u svojoj najbližoj okolini i krenula u akciju. I šest mjeseci poslije, ti si na konju!

Čestitam! Samo, sada primjećuješ pukotine u svojim dvorima od stakla, uviđaš krhkost materijala od kojeg je sazdan tvoj zamak, i s pravom se pitaš ima li iluzija rok trajanja?

Hoće li bajci biti kraj ako Pepeljuga prizna da je unutrašnjost cipelice okrvavljena, da ne odgovara nametnutim gabaritima, da je izigravanje savršene Stepfordske supruge umara, i da se ispod njezine kože krije neka druga, nemirnija i znatiželjnija osoba?

Vratimo se na zatišje u (pred)bračnoj ložnici. Vi ovdje kao da ste preskočili put koji, nažalost, prijeđe većina dugogodišnjih parova i našli ste se na samome kraju. Što bi to trebalo značiti?

Gdje je seksualna dimenzija u cijeloj priči?

Možda te je tvoj partner, koji te, kako ti kažeš, voli i cijeni, već postavio na pijedestal ‘dobre’, ‘visoko vrednovane (postavljene) žene’. Ženidbom sa svojom izabranicom (u vašem slučaju zajedničkim životom) našao je zadovoljstvo u jednoj osobi. Što je predivno, ali tebi nedovoljno. Tebi nedostaje ona, vrlo bitna, seksualna dimenzija u cijeloj priči.

Što je mogući razvoj situacije? Zadovoljstvo u seksu tražit ćete negdje drugdje, ovdje nalazite zadovoljstvo u ‘osobi’ ili ‘statusu’. Ili, možda može i ovako..?

'Jedino je normalan brak iz računa. Ostali su iz neuračunljivosti...’

Bračne zajednice u kojima se ne vodi ljubav, a supružnici spavaju u odvojenim krevetima, postaju sve češće u Sjedinjenim Američkim Državama, dok je europska varijanta spavaćih soba bez strasti i emocija poznata u Velikoj Britaniji, gdje se pretežno mladi ljudi, posvećeni profesionalnom uspjehu i karijeri, opredjeljuju za život u takozvanim DINK (double income and no kids) brakovima s duplim prihodima i bez djece.

Seksolozi i psihoanalitičari uglavnom zastupaju jedinstven stav da je ljubav najvažniji faktor u bračnoj zajednici. 'Tek muškarac i žena zajedno čine čovjeka’, pisao je Kant.
Stručnjaci, međutim, nisu skloni olakom otpisivanju 'fiktivnih’ brakova s jakom dozom interesa i bez intimnosti. Naprotiv, oni smatraju da takvi brakovi, iako na 'klimavim nogama’, nisu unaprijed osuđeni na propast.

Krivi se odabir plaća pomanjaknjem emocija

Sama si primijetila, brak je složena zajednica u kojoj partneri zadovoljavaju različite interese, i vjerojatno to može biti jedan od razloga zbog kojeg opstaju brakovi bez seksualne ushićenosti i emocionalne ošamućenosti. Nitko se neće udati ili oženiti isključivo zbog seksa, ali hoće zbog interesa, nečijeg 'imena’ ili ugleda.

Zato nije slučajno da se takve 'pogodnosti’ često plaćaju pomanjkanjem emocija i zdravog seksualnog života. Ali moramo biti svjesni, odričemo li se seksualnosti, ne damo joj da živi i pronalazi različite oblike, nećemo umrijeti, ali će, sigurno, umrijeti nešto u nama.

Mislim da si sama svjesna toga. Odatle dolazi i tvoja nesigurnost i preispitivanje. I vjerojatno čuđenje kako se prema evidentno podobnom ženidbenom kandidatu ne mogu raspiriti željene emocije. Zašto ne može biti savršeno, a tako malo nedostaje?

I zašto nikada nije savršeno? To su sve pitanja za jednu drugu debatu. Ispod razlomačke crte uvijek ostaje ona poznata tvrdnja: nikada, ama baš nikada ne može sve biti savršeno. Na tebi je da sama sa sobom raspraviš svoje prioritete i odlučiš kojim ćeš putem krenuti.
I da se nadaš da ti je procjena bila dobra.
SRETNO!

Pitajte Nikolinu!

Želite li znati kako bi Nikolina stala na kraj vašim problemima ili u koliko visokim potpeticama ćete zaista biti seksi, odvažite se i postavite pitanje na zadovoljna@novatv.hr
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju