Teško pitanje zahtjeva težak odgovor, no Nikolina se uhvatila u koštac s teškom situacijom nesretnog muškarca koji ne može ispuniti zahtjeve svoje obitelji i biti sretan. Jesmo li krivi ako smo drugačiji zna Nikolina Pišek

Imam jedno, za mene dosta teško pitanje. Naslućujem što bi mogao biti pravi odgovor, ali bojim se da za te postupke nemam snage i hrabrosti. Polako i odustajem od života, jer on onakav kakav mi je predodređen za mene nema smisla.

Dolazim iz stroge konzervativne i ugledne obitelji. U godinama sam kad se od muških sinova moje obitelji očekuje da imaju svoju obitelj i osiguraju nasljednike za obiteljsko bogatstvo. I tu nastaje problem. Mene žene ne privlače, bio sam s nekolicinom, da bih zadovoljio formu, a privlačan sam mnogima vjerojatno i zbog pristojnih financija. Zar je to - to? Zar ću morati zatomiti svoju prirodu i biti nesretan do kraja života? I unesrećiti neko žensko biće. Kako će izgledati moj život? Zar je to - to?

Gledajući ovaj problem iz današnje perspektive, pa i iz pozicije majke, čini se sasvim drugačiji. I rješiv.
Naime, znam da bih se, kao majka, mogla suočiti sa svime, sa svakom istinom koju mi o sebi servira moje dijete. I da to ne bi umanjilo moju ljubav prema njemu, odobravala ja njegove postupke ili ne. Jer njegovi postupci su njegov odabir i njegov život. A nema toga što bi mene učinilo nesretnijom od činjenice da moje dijete pati. I da sam, usto, još k tome, dobar dio njegove patnje uzrokovala upravo ja. Svjesno ili podsvjesno negirajući sve ono što je mom djetetu bitno i poništavajući njega samoga.

Ima li smisla provesti život u laži, koje su najvjerojatnije, svi svjesni? Svakim jutrom iznova navlačiš na sebe krinku tužnog pajaca i iskrivljujući sliku kako bi usrećio druge? Lagati o sebi, znači priznavati da nisi ispravan i dobar, da je nešto krenulo krivo, i da, tek nakon što kreiraš novu osobnost i jedan zapravo, izmišljeni život, postaješ osoba vrijedna tuđe ljubavi i patnje. Jer, ti - 'pravi ti' - ne valjaš...

Pitaš se zašto 'nisi normalan'? Zašto pojam ljubavi izjednačavaš s grižnjom savjesti? Zašto sve ono što bi trebalo biti najljepši i najintimniji ljubavni čin ti poistovjećuješ s vulgarnošću devijantnošću i stidom?

>> Je li varanje sastavni dio svake veze?!

Vjerojatno ima prijatelje s kojima možeš razgovarati i koji će te podržati u nastojanju da budeš ono što i jesi, i da živiš sretan, ispunjen život. S roditeljima je malo teže, nerado odustaju od projekcije idealne obitelji i djece koju su iskreirali. Ali ne valja 'neprijatelja' niti podcijeniti.

Sigurna sam da tvoji, ako ne znaju, a onda barem naslućuju mnogo više no što si ti u ovom trenutku spreman shvatiti. Moda će im suočenje s istinom pasti teško, možda će biti bolno za sve vas, moda će prolaziti kroz razdoblje krize u odnosima, moda će pasti teške i optužujuće riječi. Ali, duboko vjerujem u ispravnost one: krv nije voda.

I nije.
Ja kao majka ne bih na svoje potomstvo gledala drugačije samo zato što voli na drugačiji način nego ja sama. Bitno je da voli, i da je voljen. Jer voljeti znači živjeti ispunjenim životom, punim plućima. Ne živjeti laž i predstavu za zapravo nezainteresirane promatrače grješne moraliste koji sivilo svojih života maskiraju brigom za tuđe. Živjeti po svome zapravo znači imati muda, i koliko god se ljudi zgražali nad slobodom kojom neki pojedinci upražnjavaju svoje živote, zapravo im se u dubini duše dive... Jer su imali hrabrosti suprotstaviti se društvu koje nas želi ukalupiti i učiniti nas samo jednim malim nesretnim kotačićem u sistemu.
Držim ti fige.
Sretno

Pitajte Nikolinu!
Želite li znati kako bi Nikolina stala na kraj vašim problemima ili u koliko visokim potpeticama ćete zaista biti seksi, odvažite se i postavite pitanje na zadovoljna@novatv.hr.

Sve Nikolinine kolumne pročitajte ovdje!

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju