Sasvim je prirodno da roditelji hvale svoju djecu. Oni svakodnevno žele ohrabrivati svoju djecu, no kada je u pitanju poticanje samopouzdanja kod djece, pohvale nemaju uvijek pozitivan efekt. Postoji jedan drugi faktor koji pozitivno utječe na rast samopouzdanja djece

Za izgradnju i poticanje rasta samopouzdanja kod djece potrebne su različite vještine, a među njima se ne nalaze stalne pohvale.

Kada je u pitanju poticanje samopouzdanja kod djece, stalne pohvale nisu toliko bitne koliko jedan drugi faktor

Točnije, kada djeca imaju bliski odnos s roditeljima koji je pun ljubavi i topline, onda oni razvijaju višu razinu samopouzdanja.

Kada beskrajne pohvale nisu proporcionalne i ne odgovaraju njihovim dostignućima, onda dječje samopouzdanje može itekako pasti.

Umjesto obilnih pohvala, roditelji se trebaju fokusirati na toplinu i privrženost kako bi pozitivno utjecali na rast samopouzdanja kod svog djeteta. Tako bi trebali pokazivati zainteresiranost za aktivnosti i hobije djece te se zajedno s njima veseliti i radovati. Dijete se tada osjeća primijećenim i cijenjenim.

Djeca mogu razviti niže samopouzdanje te ponekad nezdravi narcizam ako ih roditelji stalno i pretjerano hvale. Također, zbog previše pohvala djeca se mogu početi brinuti o tome da ne razočaraju svoje roditelje. To dovodi do nepotrebnog stresa i do nezdravog gledanja na neuspjeh.

Roditelji mogu naučiti djecu kako neuspjeh ne mora biti loša stvar, već može biti lekcija iz koje će nešto korisno proizaći. U takvim situacijama djecu bi trebalo poticati da se zapitaju – Zašto nisam postigao rezultat koji sam želio? Što mogu napraviti kako bih promijenio ishod u budućnosti?

Vrlo je važno da roditelji potiču razmišljanje kod djece da pomoću predanosti, marljivosti, truda i rada mogu sami sebe poboljšati i rasti kao osobe. Djeca koju se hvali zbog uloženog truda i napora, a ne zbog njihovih sposobnosti i samog rezultata, lakše će razviti spomenuti način razmišljanja, što će zauzvrat pozitivno utjecati na njihovo samopouzdanje.

Umjesto obilnih pohvala, roditelji se trebaju fokusirati na toplinu i privrženost kako bi pozitivno utjecali na rast samopouzdanja kod svog djeteta

Koliko je važan kvalitetan i topao odnos, dodatno pojašnjava magistrica psihologije Mia Roje:

Roditelji nailaze na razne kontradiktorne informacije u medijima, priručnicima, razgovarajući s prijateljima i kolegama. Često im kažemo što ne bi trebali, primjerice ni previše, ni premalo hvaliti dijete, te navodimo moguće loše posljedice u slučaju da se ne drže uputa. Roditelji vole svoju djecu i djeluju prema njima iz najbolje namjere, zato je važno osnažiti ih u roditeljstvu, ponuditi im savjete što i zašto činiti.

Dakle, kvalitetan i topao odnos najbolje je što možete ponuditi djetetu - čak i ako nemate puno zajedničkog vremena, usmjerite se na kvalitetu vremena. Dijete će se osjećati bolje i više samopouzdano ako ste mu kvalitetno posvećeni 15 minuta, ako ga gledate, pitate kako je, pokazujete nježnost i zanimanje, nego ako s njim provedete više sati u prostoriji, ali gledate u male ekrane.

Što se tiče pohvala, svakako bih ohrabrila roditelje da hvale svoju djecu. Neće ih time razmaziti ni učiniti narcisima ili perfekcionistima u negativnom smislu - ako paze na vrstu pohvale.

Dajte djetetu kompliment na njegovu osobnost, pohvalite trud, izrazite radost, veselje, zahvalnost, nježnost što zajedno provodite vrijeme, umjesto da se samo usmjeravate na postignuća.

Tako će djeca dobiti poruku da su vrijedna i voljena kao osobe. Roditeljska pažnja djeci je najbolja nagrada i potkrepljenje, kakva god ta pažnja bila. Što ju više poklanjamo djetetu u pozitivnom smislu, time će ju dijete manje tražiti neadekvatnim načinima, ističe magistrica psihologije Mia Roje iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih grada Zagreba.

Pogledajte kako najmlađima objasniti da neka djeca nemaju za brendirane tenisice ili mobitel.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju