Obožavani diljem svijeta, njemački ovčari i u Hrvatskoj su jedna od najpopularnijih pasmina. Ovaj pas diči se svojom veličanstvenom ljepotom i izvanrednom inteligencijom, zbog čega ga je lako trenirati za razne dužnosti, naročito kao vojne ili policijske pse. Želite li bolje upoznati njemačke ovčare, pročitajte zanimljivosti o ovoj divnoj pasmini.

1. Njemački uzgajivač pasa Max von Stephanitz smatra se ocem pasmine njemačkog ovčara. Godine 1889. Von Stephanitz je počeo uzgajati standardiziranu vrstu ovčara nakon što je vidio psa nalik vuku žuto-sive boje srednje veličine koji mu je privukao pažnju.

2. Vjerojatno najslavniji njemački ovčar na svijetu je Rin Tin Tin, velika filmska zvijezda zahvaljujući nastupu u 27 holivudskih filmova. Rin Tin Tina je za vrijeme Prvog svjetskog rata na bojištu u Francuskoj pronašao vojnik Lee Duncan i dao mu nadimak Rinty. Duncan je dresirao Rin Tin Tina i omogućio mu angažman u nijemim filmovima.

Kao kućni ljubimac, njemački ovčar vrlo je odan pas i sa članovima svoje obitelji razvit će čvrstu povezanost

Rin Tin Tin ima i svoju zvijezdu na Stazi slavnih u Hollywoodu, kao i njegov prethodnik, manje poznati njemački ovčar Strongheart koji je također glumio u filmovima. Upravo se Strongheart i Rin Tin Tin smatraju zaslužnima za porast popularnosti vučjaka kao kućnih ljubimaca. Pogledajte i 10 najljepših pasmina pasa na svijetu.

3. Pasmina njemačkog ovčara uzgojena je ciljano zbog njihove inteligencije kao pasa za čuvanje ovaca.
U knjizi "The Intelligence of Dogs" autor Stanley Coren njemačkog ovčara smjestio je na treće mjesto po inteligenciji, iza border collija i pudlica. Coren je otkrio da su njemački ovčari sposobni naučiti i zapamtiti jednostavne zadatke nakon samo pet ponavljanja, dok su zapovijed poslušali isprva u 95 posto slučajeva.

U kombinaciji sa snagom, njihova inteligencija čini tu pasminu vrlo poželjnom za policijskog psa te psa tragača, čuvara i spasioca jer su sposobni brzo naučiti različite zadatke te interpretirati zapovijedi bolje od drugih pasmina.
Njemački ovčar Veličanstvena ljepota, inteligencija i želja za učenjem odlike su njemačkog ovčara (Foto: Guliver/Thinkstock)

4. U tu svrhu danas se najviše koriste labradori i zlatni retriveri, ali njemački ovčari bili su prvi psi vodiči za slijepe osobe. Harrison Eustis osnovao je 1929. godine organizaciju "The Seeing Eye" za treniranje njemačkih ovčara kao vodiča slijepih osoba. Prve osobe kojima su pomagali bili su veterani Prvog svjetskog rata koji su u ratu izgubili vid.

5. Kao kućni ljubimac, njemački ovčar vrlo je odan i s članovima svoje obitelji razvit će čvrstu povezanost. Poznati su i slučajevi kada su njemački ovčari branili svoje vlasnike od velikih životinja poput medvjeda. Ipak, potrebno ga je socijalizirati kako prema svojoj obitelji ne bi postao previše zaštitnički nastrojen. Saznajte više i o 10 pasmina koje nisu za neiskusne vlasnike pasa.

6. Njemačke ovčare krasi i velika neustrašivost, ali i oprez, pa će se prema nepoznatim ljudima držati rezervirano i trebat će im vremena da se zbliže s neznancima. Slavni su i po svojem velikom samopouzdanju te želji za učenjem jer u tome pronalaze smisao i značenje, što je ovčarima vrlo bitno.

7. Njemački ovčari popularni su diljem svijeta, samo u Njemačkoj ima 250.000 čistokrvnih njemačkih ovčara, a svake godine rodi se 15.000 štenaca. Postoji čak i Svjetski savez njemačkih ovčara.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju