Kada tražite obiteljskog psa, možda mislite da je manja pasmina pravi izbor. No zapravo su neke od najvećih poznatih pasmina one koje su se pokazale kao izvrsno obiteljski suputnici.

Galerija Pasmine pasa idealne za dvorište - 9 Pasmine pasa idealne za dvorište - 11 Pasmine pasa idealne za dvorište - 10 +7 Mastif

Skupili smo popis nježnih divova koji svi teže barem 50 kilograma u odrasloj dobi. Svi su oni poznati i po svom mirnom ponašanju, izvanrednoj inteligenciji i sposobnosti obavljanja radnji koje s traže od njih.

Neki od njih su idealni za one koji prvi put postaju vlasnici ljubimaca, a drugi su za ljude s više iskustva. Također biste trebali uzeti u obzir koliko vježbi i prostora treba svakoj pasmini kako biste bili sigurni da se vaši životni stilovi dobro podudaraju.

1. Bernardinac

Mužjak bernardinca, kakvog svi pamtimo iz obiteljskog filma Beethoven, može imati i do 80 kilograma, te je vrlo mišićave građe, pa se zato nalazi i na vrhu popisa najsnažnijih pasmina. Odličan je kao obiteljski pas jer je izuzetno zaštitnički nastrojen, posebno kada su u pitanju djeca.

Pasmine pasa idealne za dvorište - 7 Bernardinac (Foto: Shutterstock)

2. Mastif

Iako mastif može narasti do 70 cm težiti do 110 kilograma, često se za njih kaže da su nježni divovi, posebno zato što se dobro slažu s djecom. Ipak, kako im je potreban i određeni mir, treba napomenuti da im mnogo bolje odgovaraju djeca školske dobi nego ona mlađa.

Pasmine pasa idealne za dvorište - 1 Mastif (Foto: Shutterstock)

3. Rotvajler

O rotvajlerima postoje brojne predrasude, no zapravo je riječ o vrlo zaigranoj pasmini. Tijekom povijesti su bili poznati kao radni psi, a njihova mišićava vanjština to i dokazuje. Međutim, također su uvijek spremni za hvatanje loptice ili donošenje štapa. U pravom okruženju, te uz pravilnu dresuru, mogu biti izvrsni obiteljski ljubimci.

Pasmine pasa idealne za dvorište - 3 Rotvajler (Foto: Shutterstock)

4. Sibirski haski

Tradicionalno gledano, haskiji su se koristili kao psi za vuču sanjki, vukući velike terete do svojih odredišta. Na Sjeveru Europe to je ponegdje još i danas ostalo tako, no ova je pasmina mnogo više od toga. Unutar doma vrlo su razigrani i energični, pa im je potrebno redovito kretanje i dovoljno veliko dvorište.

Pasmine pasa idealne za dvorište - 10 Sibirski haski (Foto: Shutterstock)

5. Bokser

Ova pasmina oličenje je odanosti, privrženosti i radne etike. Iako su nešto manji nego ostatak pasmina s ovog popisa, pa teže oko 40 kilograma, vrlo su snažni i okretni. Najbolje će se slagati s obiteljima koje imaju stariju djecu.

Pasmine pasa idealne za dvorište - 8 Bokser (Foto: Shutterstock)

Unatoč svojoj impozantnoj veličini, ove su pasmine vrlo okretne i zaigrane.

6. Njemačka doga

Njemačka doga može se opisati kao izuzetan čuvar doma. Iako su masivni, pa zato mnogima djeluju zastrašujuće, zapravo su vrlo nježni i razigrani. Jednom kada vas okarakteriziraju kao drago im biće, vrlo će se rado dati maziti.

Pasmine pasa idealne za dvorište - 2 Njemačka doga (Foto: Shutterstock)

Slatki za poludjeti! Deset najmedenijih pasmina na svijetu Havanezer Zapadnoškotski bijeli terijer (Westie) Lhasa apso +5 Maltezer

7. Rodezijski gonič

Rodezijski goniči, porijeklom iz Afrike, vrlo su vješti lovci, a njihovoj spretnosti doprinosi i to što imaju mišićavu građu te tijekom trčanja mogu postizati veliku brzinu. No nemojte da vas to zavarava – obično su vrlo nježni, puni ljubavi i odani. Vrlo su inteligentni, ali i tvrdoglavi pa će uvijek b ez problema pokazati svoje mišljenje.

Pasmine pasa idealne za dvorište - 11 Rodezijski gonič (Foto: Shutterstock)

8. Irski vučji hrt

Ako tražite mišićavog, ali istodobno gracioznog psa, našli ste ga. Irski vučji hrt pravi je div koji može narasti do 86 cm visine (gledano stojeći na sve četiri šape). Vrlo je prijateljski raspoložen, sasvim nesvjestan svoje veličine, te ujedno energičan pa možda nije najbolji izbor za obitelji s malom djecom. No kada ona porastu, bit će nerazdvojni prijatelji.

Pasmine pasa idealne za dvorište - 6 Irski vučji hrt (Foto: Shutterstock)

9. Njemački ovčar

Njemački ovčar ima jedan od najsnažnijih ugriza u psećem svijetu, zbog čega se pasmina često koristi za provođenje zakona, vojsku i zaštitu. No vrlo su nježni, idealni za obitelji s djecom. Vrlo je smiren, oprezan, inteligentan i siguran u sebe.

Pasmine pasa idealne za dvorište - 5 Njemački ovčar (Foto: Shutterstock)

10. Newfoundland

Porijeklom iz Kanade, ovi su psi idealno za život u hladnijim krajevima. Zahvaljujući svojim snažnim, mišićavim tijelima i sjajnoj kondiciji, unatoč masivnosti od 80 kg, mogu se dresirati da postanu psi vodiči i psi za spašavanje. Izvrsni su plivači, a više od svega vole igru.

Pasmine pasa idealne za dvorište - 4 Newfoundland (Foto: Shutterstock)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju