Brzi i jednostavni trikovi s kojima možemo bez poteškoća očistiti više površina u vlastitom domu ili izbijeliti rublje jednostavan su spas za uštedu budžeta i vremena.

 

 1. Čisto glačalo za odjeću bez mrlja


Iako je glačanje nekima posebno zahtjevan kućanski posao koji oduzima puno vremena, svježa i mirisna odjeća koja čeka svoje mjesto u ormaru poseban je užitak. Osim što je poželjno redovito brinuti o nakupljanju kamenca u spremniku za vodu svih glačala na paru, ponekad riskiramo čistoću tek opranog rublja nepravedno zapostavljajući mrlje na glačalu koje ostaju na odjeći nakon što zagrijanim glačalom prelazimo preko čiste odjeće.


Za čisto rublje bez mrlja koje je kasnije teško odstraniti jednostavno iskoristite prstohvat soli. S ovim jednostavnim i jeftinim trikom u trenu ćete očistiti površinu glačala bez straha od oštećenja odjeće. Na stol za glačanje pospite prstohvat soli i pričekajte da se glačalo ugrije na srednjoj temperaturi. Nekoliko puta prijeđite glačalom preko mjesta na koje ste stavili sol i mrljice bi trebale nestati. Ovim se trikom možete služiti bez imalo straha jer korištena sol ne može oštetiti glačalo. Osim što će s njegove površine biti uklonjene nepravilnosti, primijetit ćete sjaj kao da ste glačalo tek nedavno počeli upotrebljavati.

Uz kuhinjsku sol mrlje s glačala nestat će u trenu Uz kuhinjsku sol mrlje s glačala nestat će u trenu Foto: Getty Images

2. Soda bikarbona za čistu perilicu i snježno bijelo rublje

Iako čvrsto vjerujemo perilicama rublja, kojima povjeravamo čistoću svoje odjeće, češće bismo trebali brinuti i o čistoći same perilice. Kao i svi kućanski aparati, perilica rublja s vremena na vrijeme također treba čišćenje kako bismo joj produžili vijek trajanja. Ako niste zadovoljni mirisom tek opranog rublja, perilica vam daje znak da je vrijeme da se pobrinete za nju. Barem jednom u šest mjeseci posvetite se čistoći perilice rublja. To vam neće oduzeti puno vremena, a rezultati će vas oduševiti.


U spremnik za deterdžent dodajte onoliko deterdženta koliko i uobičajeno stavljate prilikom pranja odjeće, a u bubanj dodajte dvije žlice sode bikarbone. Uključite praznu perilicu da pere na najduljem programu i na najviše stupnjeva. Toliko je jednostavno, a toliko učinkovito.

Osim toga, soda bikarbona pomaže da bijelo rublje zadrži svoju bjelinu bez ikakvog oštećenja tkanine. Prilikom pranja odjeće dodajte dvije žlice sode bikarbone u bubanj s odjećom i uključite perilicu. Taj jednostavni trik zamijenit će izbjeljivače rublja i uštedjeti vaš novac.

3. Maslinovo ulje za sjaj kuhinjskih daski za rezanje


Osim što nam pomažu u pripremi, kuhinjske daske idealne su i za posluživanje, ali i serviranje jela. Zbog učestalog korištenja i oštrih noževa koji na njima ostavljaju svoje tragove, s vremena na vrijeme trebali bismo ih nagraditi za vrhunsku pomoć u kuhinji i osvježiti njihovu površinu.

Maslinovo ulje brzo se upija, ne ostavlja neugodne mirise i zaglađuje površinu kuhinjskih daski Maslinovo ulje brzo se upija, ne ostavlja neugodne mirise i zaglađuje površinu kuhinjskih daski Foto: Getty Images

Obavezno ih uvijek perite pod mlazom vode i izbjegavajte perilicu posuđa u širokom luku. Nakon što se osuše, na papirnati ručnik ili maramicu dodajte nekoliko kapljica maslinova ulja i zagladite površinu kuhinjskih daski za rezanje. Maslinovo ulje brzo se upija, ne ostavlja neugodne mirise i zaglađuje površinu kuhinjskih daski, zbog čega će s njihove površine nestati tragovi oštrih noževa. Zbog sjajnog površinskog sloja koji maslinovo ulje ostavlja kuhinjske daske izgledat će kao nove i bit će spremne za ponovno korištenje.


4. Riješite se kamenca uz nekoliko kapljica octa


Osim što čini naše salate i zimnice ukusnijima, ocat je svojim korisnim svojstvima osigurao široku primjenu u svakom kućanstvu. Iako ima specifičan miris, nemojte ga odbaciti odmah u startu jer će vam se svidjeti rezultati koje ostavlja na mjestima na kojima se nakupio deblji sloj kamenca.

Kako biste brzo i jednostavno očistili kamenac iz kuhala za vodu, jednostavno u njega dodajte dvije-tri žlice octa i isto toliko vode pa uključite kuhalo i pričekajte da voda proključa. Ostavite ocat da djeluje još pola sata. Iako će pri prvom otvaranju kuhala miris octa biti intenzivniji, uz lako ispiranje i miris će vrlo brzo nestati. Uz ovaj koristan trik kamenac možete očistiti i s drugih površina u vašem kućanstvu. Ako dodatno želite neutralizirati miris octa jer vam je previše neugodan, u manju posudicu s toplom vodom dodajte ocat i nekoliko kapljica eteričnog ulja.

5. Univerzalni čistač za besprijekoran dom iz jednog poteza

Brzi i jednostavni trikovi s kojima možemo bez poteškoća očistiti više površina u vlastitom domu jednostavan su spas za uštedu budžeta i vremena. Osim toga, za nekolicinu sredstava za čišćenje koja imaju različitu primjenu u kućanstvu ponekad je teško osigurati prostor za pohranu kako bi nam svi bili nadohvat ruke kad ih zatrebamo.

PR PR Foto: PR


Od štednjaka, pećnica, drvenih daski ili površina od različitih materijala – kuhinja je jasan pokazatelj koliko bi nam sredstava za čišćenje trebalo samo da nam jedna prostorija u domu zablista. Uz svoju univerzalnu formulu sredstvo za čišćenje Chanteclair, koje stiže iz Italije, brzo i efikasno uklonit će masnoće i tvrdokorne mrlje sa svih kuhinjskih površina. Kao vrhunski gurmani, Talijani znaju koliko je važno kvalitetno sredstvo za čišćenje kojem vjeruju i na koje se mogu osloniti.


Bez oštećenja i uz dodatan sjaj podloge Chanteclair će biti vaš glavni izbor prilikom čišćenja klasičnih štednjaka ili pećnica, a uklonit će i masne mrlje s kuhinjske nape ili pločica. Kako biste iskoristili svaku kapljicu proizvoda, njegova jedinstvena upside-down tehnologija omogućuje vam da i najskrivenije točke u kućanstvu očistite kvalitetno i brzo čak i kad osjetite da ćete ga brzo potrošiti jer je ostala tek mala količina u bočici.


Zbog svoje univerzalne primjene Chanteclair možete upotrebljavati za sve vrste mrlja i prljavštine, a oduševit će vas i prirodan miris svježine koji ostavlja na površinama nakon svakog korištenja. Jednostavno i učinkovito uklonite masne mrlje s roštilja, bicikla, ali i svojeg automobila, na čijim su vanjskim dijelovima oko felgi one posebno vidljive. Koristan je i djelotvoran za čišćenje raznih kupaonskih površina, ali je učinkovit i kao predtretman u uklanjanju mrlja s odjeće. Ovo hvalevrijedno i dragocjeno sredstvo za čišćenje možete pronaći na prodajnom mjestu kojem vjerujete.

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Chanteclair po najvišim profesionalnim standardima.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju