U Central Parku nalaze se statue dvadeset i trojice muškaraca koji su ostavili trag u američkoj povijesti, no grad New York još nije odao počast postignućima američkih žena.

Ta bi se nepravda trebala ispraviti iduće godine. Gradsko povjerenstvo prošli je tjedan donijelo odluku o postavljanju statua u čast triju pionirki u borbi za ženska prava: Susan B. Anthony, Elizabeth Cady Stanton i Sojourner Truth.

Prvi kipovi žena u njujorškom Central Parku trebali bi biti podignuti u kolovozu iduće godine kada se obilježava sto godina otkako su žene u SAD-u dobile pravo glasa

Statua Sojourner Truth, američke abolicionistice i bivše ropkinje koja je u državi New York bila ulična propovjednica koja je držala govore protiv ropstva i o pravima žena, dodana je tek nakon kritika Afroamerikanki koje su isprva bile isključene iz cijelog projekta. Kipovi bi trebali biti podignuti u kolovozu iduće godine kada se obilježava sto godina otkako su žene u Sjedinjenim Državama dobile pravo glasa.

Crvenokosa Adrenaline je prva junakinja u slavnoj priči o Asterixu i Obelixu Stigla je Adrenaline: Prva junakinja u 60 godina koja se bori uz bok Asterixu

Djelo umjetnice Meredith Bergmann bit će presedan u 166 godina starom parku u kojemu nema skulptura kojima bi se odala počast ženama, no ako se njime prošećete, pronaći ćete niz izmišljenih likova poput animiranog lika Majke guske ili Alise u zemlji čudesa. Tri američke heroine pridružit će se statuama Kristofora Kolumba, Alexandera Hamiltona, Williama Shakespearea i sir Waltera Scotta.

Michelle Obama 42.000 ljudi odlučilo: Michelle Obama najcjenjenija je žena u svijetu

Igra Tko je ona? donosi novi pogled na žene Tko je ona? Društvena igra za velike i male u kojoj su glavne junakinje iznimne žene

Povjerenstvo za dizajn, koje odlučuje o postavljanju umjetničkih djela u gradskome vlasništvu, prošli je ponedjeljak između devedeset i jednoga pristiglog prijedloga glasalo za umjetničko rješenje Meredith Bergmann.

Nadam se da će sve ljude, osobito mlade, nadahnuti skulptura triju žena različitih rasa, različite vjere i ekonomskog statusa koje su zajedno angažirane na promjenama u svijetu, kazala je Bergmann. (Hina)

Elizabeth Cady Stanton (lijevo) i Susan B. Anthony (u sredini) Elizabeth Cady Stanton (lijevo) i Susan B. Anthony (u sredini) Foto: AFP

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju