Mali Gal koji uvijek teži novim pustolovinama ove godine slavi punih šezdeset godina svog postojanja, a to su autori odlučili obilježiti na najbolji mogući način – osmišljavanjem nove junakinje Adrenaline.

Riječ je o 39. stripu u nizu o legendarnom Asterixu naziva Asterix i poglavičina kći, a crvenokosu junakinju osmislili su Jean-Yves Ferri i Didier Conrad, koji su već radili na prethodne tri knjige stripova o poznatim Galima. Svojim su stilom pripovijedanja i crtanja ostali vrlo bliski idejnim začetnicima, "tatama" malih Gala, Renéu Goscinnyju i Albertu Uderzu, koji su mentorirali svoje nasljednike.

U šezdeset godina svoga "života" to je postao jedan od najprevođenijih stripova u svijetu. Danas je dostupan na više od stotinu jezika, a svako novo izdanje prodaje se u milijunskim nakladama. Sve je to dovelo i do adaptacije igranih i animiranih filmova, a u Francuskoj, u neposrednoj blizini Pariza, nalazi se čak i tematski park s vrlo detaljnom replikom Asterixova sela.

Koliko su ti Gali utjecali na francusku kulturu, ali i znanost, govori i to što je prvi francuski satelit koji je 1965. godine lansiran u orbitu nazvan Asterix, a asteroidi 29401 i 29402 otkriveni 1996. godine nazvani su Asterix i Obelix.

Pletenica, upornost i neustrašivost - to je Adrenaline.

Unatoč planetarnu uspjehu stripa, kao da je ovih godina nešto nedostajalo kako bi bio što bolji – hrabra, samosvjesna junakinja koja može parirati ovim Galima. Da, ženski likovi pojavljivali su se u stripu, no nitko nije bio kao Adrenaline, kći galskog poglavice Vrhovnixa koja je sve samo ne "tipična" mlada djevojka.

Neustrašiva nasljednica prethodnih ženskih likova

Za ovaj je strip uobičajeno da sva imena odgovaraju ulogama i karakterima likova, pa je tako i s Adrenaline, nazvanoj prema hormonu adrenalinu koji se u našem tijelu oslobađa u stresnim situacijama kada treba brzo reagirati. I upravo je to ona – hrabra, neustrašiva djevojka koja ne misli pristati na podjele muško-ženskih uloga i koja će i samom Juliju Cezaru zadati glavobolje.

Iako je, prema našem mišljenju, bilo krajnje vrijeme da ovakva junakinja zaživi i na stranicama Asterixa te pokaže djevojčicama da ne moraju ulaziti u okvire koje im zadaje društvo, to je bio veliki iskorak za same autore. Naime, u šezdeset godina u stripu su se pojavljivali likovi žena, no nisu bili ni blizu toj crvenokosoj junakinji.

Štoviše, mnoge od njih bile su stereotipizirane, ako ne uzmemo u obzir stvarnu povijesnu ličnost Kleopatru, koja je ujedno bila prvi ženski lik u ovom stripu, te još pokoje usporedne likove.

Igra Tko je ona? donosi novi pogled na žene Tko je ona? Društvena igra za velike i male u kojoj su glavne junakinje iznimne žene

Uz vrlo neprimijećene i sporedne uloge žena, pomak je napokon bio vidljiv u 29. knjizi naziva Asterix i tajno oružje. U njoj se pojavljuje Bravura, koja žene iz sela upoznaje s trendovima iz Lutetije, prethodnice Pariza, a napose hlačama kao odjevnim predmetom. Od tog trenutaka nadalje žene u galskom selu mogu nositi hlače, što je pravi feministički trenutak.

Upravo Bravura pozitivno utječe i na Impedimentu, ženu seoskog poglavice koja ima povlastice samim time što je „prva žena sela“ te je potiče da nakratko, u trenutku nužde, zauzme suprugovo mjesto. Bravurin utjecaj vidljiv je i kod Bacterije, supruge seoskog ribara koja postaje jedna od prvih žena u selu koja počinje nositi hlače te je ni najmanje ne dira suprugovo zadirkivanje na račun toga.

Dakako, ovaj je strip pun i stereotipa prikazanih na satiričan način pa je tako tu i gospođa Geriatrix (u našem prijevodu javlja se i kao gospođa Metuzalemix), supruga najstarijeg stanovnika sela kojem bi vrlo lako mogla biti unuka. Njezina atraktivna figura često je predmet želje drugih muškaraca pa suprug ljubomorno urla na sve koji se, čak i nehotice, nađu u njezinoj blizini.

Prizor iz animiranog filma \'Snježno kraljevstvo 2\' koji stiže u kina 22. studenog "Snježno kraljevstvo 2": Treći trailer otkriva novu snagu sestrinske ljubavi

No da uz ljepotu često ide i inteligencija, pokazala je visoka, plavokosa Panacea, u koju je u jednom trenutku i sam Asterix bio zaljubljen preko ušiju.

Iako je iz svega ovoga vidljivo da je bilo pokušaja uvođenja drugačijih ženskih likova koji misle svojom glavom, tek je s Adrenaline to u potpunosti ostvareno.

Nismo željeli razviti lik koji bi se temeljio na zavodljivosti i senzualnosti, kao što je to običaj u ovom stripu. Često su to samo atraktivne, sporedne žene koje nastoje zavesti Obelixa i tu staje njihova priča. No Adrenaline je drugačija.

Tek je narasla, ali se nije još uvijek razvila do kraja pa su jedine ženstvene crte usredotočene na njezino lice. Na početku priče njezina je silueta u obliku slova S, pa je pomalo zaobljenih ramena i prgava, no kako se priča razvija, počinje sve više prihvaćati sebe i stajati ravno, rekao je autor Conrad.

Dodali su joj i tipično tinejdžerski rječnik, ali i prostor za daljnji razvoj jer nimalo ne sumnjamo da su pred ovom crvenokosom neustrašivom djevojkom još brojne pustolovine kojima će svima pokazati da djevojčice mogu baš sve što i dječaci.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju