Dvije znanstvenice koje su ovaj tjedan osvojile Nobelove nagrade u fizici i kemiji slijede stope genijalne Marie Curie, prve žene koja je osvojila obje te nagrade i dosad jedine osobe koja ima Nobela u dvije različite znanosti.

 

Maria Sklodowska rođena je u Poljskoj 1867. godine, a kada se kao studentica preselila u Pariz, iskusila je život u siromaštvu, ksenofobiju i neprijateljstvo znanstvenog establišmenta.

Međutim, u trenutku smrti bila je megazvijezda, naturalizirana Francuskinja koju je oplakivalo i biranim riječima slavilo cijelo društvo. Ona i njezin suprug Pierre Curie razvili su teoriju radioaktivnosti (naziv je Marie sama skovala) i otkrili dva nova kemijska elementa - polonij i radij.

Dvije znanstvenice koje su ovaj tjedan osvojile Nobelove nagrade u fizici i kemiji slijede stope genijalne Marie Curie

Osvojila je 1903. Nobelovu nagradu za fiziku, ali zamalo za nju uopće nije bila nominirana. Pierre je u zadnji čas pisao Kraljevskoj švedskoj akademiji s molbom da je dodaju među kandidate. Bračni par mnogo je pridonio javnom zdravlju, izmislivši pokretni rendgen koji se mogao korisiti na bojištima Prvog svjetskog rata, a potom i proveo prva istraživanja o izotopima koji ubijaju stanice tumora.

Godine 1911. Marie Curie postala je prva znanstvenica s Nobelovom nagradom za kemiju i prva s dva Nobela uopće. Pročitajte i fascinantan život prve dobitnice Nobelove nagrade Marie Curie.

Dvadeset i četiri su godine trebale proći da nagrada za kemiju dođe do ruku druge žene - njezine kćeri Irene. Zaslužila ga je otkrićem umjetne radioaktivnosti. Marie Curie to nije doživjela. Umrla je godinu prije od leukemije uzrokovane desetljećima izlaganja radioaktivnim elementima i rendgenskim zrakama. Bilo joj je 66 godina. Ista sudbina čekala je Irene. Umrla je još mlađa, od iste bolesti, u 58. godini.

Ali otkako su njih dvije utrle put, još je samo pet žena, od nekoliko stotina laureata u više od 80 godina, dobilo Nobela za kemiju ili fiziku. S tim da su dvije od njih nagrađene tek ovaj tjedan.

Kanadska znanstvenica Donna Strickland dobitnica je Nobelove nagrade za fiziku Kanadska znanstvenica Donna Strickland dobitnica je Nobelove nagrade za fiziku (Foto: AFP)

U utorak je kanadska znanstvenica Donna Strickland proglašena dobitnicom Nobelove nagrade za fiziku, a 24 sata kasnije američka biokemičarka Frances Arnold dobila ju je za kemiju.

Ada Yonath, posljednja dobitnica nagrade za kemiju prije Arnold, kazala je da ju je na studij potaknula priča o Marie Curie.

Žene čine pola svjetske populacije. Mislim da populacija gubi pola svoje moždane moći time što ne ohrabruje žene da se bave znanošću. One mogu učiniti sjajne stvari ako ih se potakne na to, kazala je Yonath.

Američka biokemičarka Frances Arnold dobitnica je Nobelove nagrade za kemiju Američka biokemičarka Frances Arnold dobitnica je Nobelove nagrade za kemiju (Foto: AFP)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju