Nitko ne voli osjećaj nadutosti i težine u trbuhu. No neke hrana upravo uzrokuje taj neugodni osjećaj, pa je posebno navečer treba izbjegavati. Kako ipak ne bismo išli gladni u krevet otkrivamo vam uz kojih 7 namirnica ćete ujutro imati 'ravan trbuh'

Određene namirnice idealne su za konzumiranje navečer, a neće uzrokovati da se iduće jutro osjećate naduto. I iako mnogi savjetuju kako ne treba jesti kasno navečer držati uvijek sve pod kontrolom i suzdržati se od noćnih zalogaja zna biti jako teško. Svi se ponekad nađemo u situaciji kada se iz toplog kreveta vratimo i zavirimo u puni hladnjak po slatki ili slani zalogaj. Od ove navike ipak ne trebate odustajati, samo pametno odaberite namirnice, a popis poželjnih noćnih obroka sastavili su Keri Gans autorica knjige 'The Small Change Diet' i Keri Glassman osnivačica Nutritious Life.
Odličan izbor za večernji meni:

1. Bademi

Bogati su vitaminom E koji godi koži, proteinima, omega 3 masnim kiselinama, no s obzirom da su izrazito kalorični ograničite unos na 20-25 komada. Jedite ih svježe nikako pečene, slane ili slatke, jer tako pripremljeni mogu izazvati nadutost.

Vjerojatno nema osobe koja može odoljeti malim noćnim zalogajima često glavnim krivcima nadutosti i osjećaja težine, no za neke namirnice ipak dajemo zeleno svjetlo

2. Čaj od đumbira, kamilice, mente
Čajevi idealni protiv nadutosti u crijevima i probavnom sustavu su čaj od mente, kamilice i đumbira. 'Razbijaju zrak' u probavnom sustavu, a plinovi i jesu jedni od glavnih krivaca za nadutost. Kako bi ujutro imali ravna trbuh navečer popijte jednu šalicu nekog od ova tri čaja.

3. Grejpfrut, klementine, maline, jagode
Navečer bi se svi trebali kloniti voća koje sadrži puno šećera jer slatko apsorbira tekućinu i uzrokuje osjećaj nadutosti. Grejpfrut, maline, klemnentine i jagode pak sadrže dosta vode, bogate su vitaminima i antioksidansima i zdraviji su večernji izbor od nekog drugog slađeg voća.

4. Nemasni grčki jogurt s malo voća poput borovnica, malina
Jogurt je odličan probiotik i pomaže probavnom sustavu, balansirajući dobre i loše bakterije. Za dodatni okus ubacite malo voća.

5. Piletina, puretina ili bijela riba
Proteini iz piletine, puretine i bijele ribe dobar su večernji izbor jer potiču metabolizam koji i tijekom noći ubrzano sagorijeva kalorije.

6. Papaja
Za razliku od ostalog voća papaja sadrži enzim papain koji je dobar za probavu. Papain je izuzetno djelotvoran probavni enzim koji potiče probavu i razgradnju hrane.

7. Žitarice
Žitarice poput zobenih pahuljica bogate su prirodnim vlaknima i ubrzavaju rad crijeva. Dovoljno je konzumirati oko 25 g žitarica kako bi potaknuli probavu. Ubacite ih u nemasni jogurt i počastite se finim noćnim zalogajom.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju