Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu najavilo je novu kazališnu sezonu, bogatu i raznovrsnu unatoč otežanim okolnostima i za kazalište i za publiku. Premijere donose i Opera i Drama, a povodom baletnih novih izvedbi razgovarali smo s ravnateljem Baleta Leonardom Jakovinom.

Ove sezone zagrebačku baletnu publiku očekuju već poznati naslovi poput sjajnog baleta Smrt u Veneciji, s kojim se i otvara baletna sezona, zatim veličanstveno Labuđe jezero, prošlosezonske „Opasne veze“ i zagrebačkoj publici posebno drag Orašar.

Ravnatelj Baleta Leonard Jakovina kazao je kako baletni ansambl u novu sezonu ulazi spreman i pun entuzijazma unatoč svim okolnostima, koje su za baletne umjetnike posebno izazovne.

Balet 'Orašar' u zagrebačkom HNK-u - 20 Novi "Orašar" u HNK-u: Pogledajte kako izgleda čarobni balet za koji se traži karta više

Ove nas sezone tako očekuju dva nova baletna naslova, kultni Giselle i Ponos i predrasude nastao prema popularnom romanu.

Klasično baletno djelo Giselle od svoje praizvedbe 1841. godine doživjelo je mnoge koreografske preobrazbe, a najdulje se zadržalo na repertoaru u rukopisu koreografskog klasika Mariusa Petipaa.

U svojem lirskom izričaju trajno je izazovan plesačima i publici jer ima iznimno lijepu i eteričnu energiju u oba čina.

Romantična priča Theophila Gautiera i skladna glazba Adolphea Adama zahtijevaju visoku razinu plesnoga umijeća, vrhunsku tehniku i sposobnost dramskog oblikovanja likova, što je zagrebački Balet mogao pružiti još 1897. godine, kada je to djelo prvi put uvršteno u standardni repertoar.

Balet \'Giselle\' je bezvremenska priča o slomljenom srcu i nesretnoj ljubavi Balet "Giselle": Čarobna i bezvremenska priča o nesretnoj ljubavi

Labuđe jezero na pozornici HNK-a u Zagrebu Labuđe jezero u Zagrebu: Veličanstveni prizori baleta koji ostavljaju bez daha

Taj je balet jedan od najstarijih i najpoznatijih među klasičnim baletima: nesretna ljubav s tragičnim završetkom, uranjanje u fantaziju te konačno iskupljenje snagom ljubavi.

Novo uprizorenje, planirano u svibnju, postavit će španjolski koreograf i zvijezda pariške Opere José Carlos Martínez, ističe Jakovina.

Labuđe jezero na pozornici HNK-a u Zagrebu Labuđe jezero na pozornici HNK-a u Zagrebu (Foto: Sandro Sklepić)

U studenom nas očekuje premijera baleta Ponos i predrasude, kojim zagrebački HNK nastavlja niz sjajno prihvaćenih literarnih baletnih predstava.

Publika je željna raznolikog repertoara, voli spajanje dramskog medija s plesom, pa je nastavak tog niza sasvim logičan slijed.

Baletna inačica kultnoga klasika Jane Austen Ponos i predrasude u koreografiji i režiji Lea Mujića na odabranu glazbu engleskih skladatelja različitih generacija, priča je o senzibilnoj, inteligentnoj i slobodoumnoj djevojci Elizabeth Bennet koja se, kao i njezine četiri sestre, mora udati za bogatog muža, a vodi je put kroz raskošne salone devetnaestostoljetne Engleske.

Slika nije dostupna "Smrt u Veneciji": Balet čiji energija i strast ne prestaju plijeniti pozornost publike

Prema mišljenju mnogih teoretičara književnosti, radi se o neodoljivu i besprijekorno napisanu štivu, koje se čini idealnim predloškom za baletno djelo u koreografskom rukopisu Lea Mujića, čije smo odlične prilagodbe klasika već imali prigode gledati na našoj pozornici, ističe ravnatelj Baleta.

Balet \'Opasne veze\' - 2 Balet 'Opasne veze' (Foto: Sandro Sklepić)

Tijekom rujna HNK u Zagrebu građanima poklanja Ljetne večeri, privlačni program koji se priređuje ispred kazališta.

U petak i subotu, 11. i 12. rujna u 19 sati, na tratini pokraj kazališne zgrade, svi zainteresirani mogu pogledati program Balet u predvečerje, sastavljen od ulomaka iz aktualnih baletnih predstava.

U utorak, 15. rujna u 19 sati na rasporedu je dramski program Svjetlo u rujnu. Ljetne večeri završit će koncertom Europski jazz šlageri Mate Matišića u četvrtak, 17. rujna u 19 sati.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju