Uspješna sezona 2018./2019. Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu zabilježila je rekordne brojke s više od 200 tisuća posjetitelja te oko 95 posto popunjenosti izvedbi Drame, Opere i Baleta.

U Europi se gotovo ne može naći nekomercijalni teatar koji ima toliku popunjenost i mi smo iznimno zadovoljni prije svega atraktivnim rezultatima kojima se dakako nadamo i u sezoni koja je pred nama, rekla je intendantica Dubravka Vrgoč.

DRAMA

A sezona 2019./2020. započet će svjetskom praizvedbom drame Antigona, 20. rujna, koju je slavni filozof Slavoj Žižek napisao po narudžbi HNK u Zagrebu. Žižekovu dramu, u koprodukciji s kazalištima iz Bologne i Liègea, režira Angela Richter.

Nakon Antigone uslijedit će premijerna izvedba cjelovitog projekta Tri sestre Bobe Jelčića, nastala prema drami A. P. Čehova, koja svojim laboratorijskim pristupom i problemskim bavljenjem temom želi potaknuti na razmišljanja o opsesivnim temama našeg vremena i prostora u kojem živimo.

Velika djela klasične literature obilježit će dramske premijere i u ostatku sezone. Gledatelji će imati priliku gledati scensku adaptaciju slavnog romana Idiot F.M. Dostojevskog, u režiji Igora Vuka Torbice, dok će Dalibor Matanić po prvi put režirati u zagrebačkom HNK, i to predstavu pod nazivom Zbogom Berlin povezujući dva kultna filma Cabaret i Nebo nad Berlinom. Na kraju sezone ravnatelj Drame Ivica Buljan uprizorit će jedan od najčitanijih suvremenih svjetskih romana Kafka na žalu Harukija Murakamija.

OPERA

Opernu sezonu otvorit će premijera Puccinijeve opere Madame Butterfly u koprodukciji s Fondazione Arena di Verona, a glavna uloga Cio-Cio-San povjerena je sopranistici Valentini Fijačko koja je istaknula da joj je to najveći pjevački izazov u karijeri.

Remek-djelo Gaetana Donizettija Lucia di Lammermoor, druga je operna premijera u režiji velikoga talijanskog redatelja Piera Luigi Pizzija nastala na literarnom predlošku romana Sir Waltera Scotta.

U koprodukciji s pariškom Opéra Comique, Grand Théâtre de Geneve, Opéra de Rouen i Opéra de Montpellier krajem sezona bit će izveden Fantasio Jacquesa Offenbacha, a belgijski redatelj svjetske slave Ivo van Hove postavit će u zagrebačkom HNK muzičku dramu Smrt u Veneciji, u koprodukciji s Toneelgroep Amsterdam, londonskim Barbican Theatreom i pariškim Théâtre du Châtelet.

BALET

Balet će premijerno izvesti novogu scensku postavu Orašara, u koreografiji Vladimira Malakhova koji će svoje viđenje ovog najpopularnijeg božićnog baleta svih vremena, pokloniti hrvatskoj publici i to u rekordnih 20 izvođenja.

Ponos i predrasude druga je ovosezonska baletna premijera. U koreografiji Lea Mujića slavno djelo jedne od najčitanijih spisateljica engleske literature Jane Austin biti će po prvi puta kod nas ispričano baletnim pokretima.

Kako bi bili sigurni da ćete dobiti ulaznicu za svoj omiljeni balet, dramu ili operu te da ćete među prvima imati priliku pogledati nove izvedbe HNK u Zagrebu, osigurajte na vrijeme svoju pretplatu.

Upis pretplate počinje ponovno 2.rujna te traje do 30.rujna. Blagajna za upis pretplate otvorena je radnim danom od 10 do 13h i od 16 do 19h te subotom od 10 do 13h.

Na programu je i premijerna izvedba cjelovitog projekta Tri sestre Na programu je i premijerna izvedba cjelovitog projekta Tri sestre (Foto: HNK)

Pogledajte fotografije ranijih izvedbi baleta Orašar u zagrebačkom HNK-u:

"Orašar": 10 zanimljivosti o baletu nadahnutom dirljivim događajem Balet 'Orašar' u zagrebačkom HNK-u - 20 Balet \'Orašar\' u zagrebačkom HNK-u Balet \'Orašar\' u zagrebačkom HNK-u +4 Balet \'Orašar\' u zagrebačkom HNK-u

 

 

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju