Međunarodna rukometna federacija promijenila je pravila odijevanja za žene tijekom sportskih natjecanja u rukometu na pijesku.

Podsjetimo se, muškarci su se dosad natjecali u ovome sportu u udobnoj kombinaciji sastavljenoj od kratkih hlačica i majice. S druge strane, žene su morale nositi kratak top i donji dio bikinija - "uzak i odrezan prema vrhu noge, maksimalne bočne širine 10,16 cm".

Ne samo da su pravila odijevanja za žene i muškarce u istom sportu bila različita, već su i značajno otežavala posao rukometašicama, koje su strahovale da će tijekom utakmice razotkriti dio tijela koji treba ostati skriven.

Kada su se rukometašice norveške reprezentacije pobunile protiv ovih pravila tijekom Europskog prvenstva u rukometu na pijesku koji je održan u srpnju ove godine u Bugarskoj – bile su kažnjene.

Norveške rukometašice Nejednaka pravila: Kako kratke hlačice mogu biti neprimjerene u odnosu na gaćice?

Na utakmici za brončanu medalju Norvežanke su se pojavile u crvenom sportskom topu i plavim biciklističkim hlačicama, a zbog kršenja pravila odijevanja bile kažnjene novčanom kaznom u iznosu od 1500 eura, odnosno oko 11.000 kuna.

Na njihovu stranu stao je Norveški rukometni savez, ali i većina svijeta, koja je bila zgrožena seksizmom i seksualizacijom sportašica u rukometu.

Glazbenica Pink, pak, izjavila je kako je ponosna na norvešku žensku rukometnu reprezentaciju te se ponudila platiti njihovu kaznu.


Iako su ogromne kritike javnosti na ovakvo tretiranje žena u sportu bile vjerojatni razlog za promjenu pravila odijevanja, to nije službeno potvrđeno.

Ipak, prema novim pravilima, koja su objavljena 3. listopada 2021. godine, a koja stupaju na snagu od 1. siječnja 2022. godine, rukometašice će ubuduće umjesto bikini gaćica morati nositi kratke uske hlačice pripijenog kroja.

Napokon.

Norveška reprezentacija 2018. godine na natjecanju Norveška reprezentacija 2018. godine na natjecanju (Foto: Profimedia)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju