Chefica Ana Grgić u Esplanadin Le Bistro donosi novu selekciju kreativnih i jela.

Crna kvinoja i marinirana buča s medom, jadranski škampi i fregola s lisičarkama, marmelada od mrkve i snijeg od jogurta, kroket s confitom od patke, ravioli s dimljenom pastrvom i skutom, krem juha od kukuruza s mariniranim kozicama, rižoto s kruškama, kremom od plavog sira i gelom od šipka, svinjska plećka s umakom od tamnog piva i meda, file pagara s raštikom i čičokama – privlačni sezonski sastojci u Aninim kreativnim spojevima oduševit će i najizbirljivija nepca.

Ovo popularno gurmansko mjesto kao stvoreno je za uživanje i prepuštanje malim životnim radostima, a probrana selekcija vina i pjenušaca na čaše, njegovo šarmantno osoblje te novi jelovnik à la carte koji stavlja naglasak na sezonsko i slasno zvuče kao savršen početak još jedne kalendarske godine.

Kultni Esplanadin Le Bistro i poznati zagrebački hotspot poziva istinske gurmane da planiraju svoja zimska druženja u toplom ozračju pariškog šika uz nove okuse i jela s à la carte jelovnika koji potpisuje chefica kuhinje Ana Grgić Tomić, a ona je istaknula:

Le Bistro nudi jedinstveno i opušteno ozračje, pa su i jela koja dizajniram jednostavna, ali zanimljiva, a naglasak stavljam na maksimalnu iskoristivost, na sezonske i dostupne namirnice te njihovu minimalnu obradu radi očuvanja svih vrijednih sastojaka, teksture, boje i okusa, ali i na interesantne spojeve koji su privlačni oku i nepcima

Privlačna vegetarijanska jela

Dopustite da vas oduševi neko od primamljivih predjela. Marinirani brancin u soku od citrusa u kombinaciji s prokulicama, ciklom i wasabi prahom pikantan je spoj okusa kojemu će tek rijetki odoljeti. Trend zdravih namirnica među ostalim donosi u Anin jelovnik crnu kvinoju bez glutena, koja ovaj put dolazi u spoju s mariniranom bučom, kremom od pečene buče i ušećerenim bučinim sjemenkama, zaokruženo crumbleom od feta sira i prženim prahom ružmarina.

Crna kvinoja i marinirana buča s medom Crna kvinoja i marinirana buča s medom (Foto: Arhiva hotela Esplanade Zagreb)

Uz usredotočenost na sezonsko, cilj je kreirati i vegetarijanska jela, ali na način da svakome budu slasna i privlačna. Primjerice, za ovo jelo od buče vjerujem da će biti apsolutni hit, osobito zato što sve sastojke iskoristim – dakle, imamo i moment food waste-a – a opet ih pripremam na različite načine i sjedinjujem da bih dobila zanimljivo i ukusno jelo.

Obožavatelje mediteranskih okusa oduševit će crostata s kremom od sušene rajčice i bosiljka s dimljenim inćunima i domaćim pestom od rikole, zatim jadranski škampi obogaćeni fregolom i veloutéom od lisičarki, kao i školjke sv. Jakova s finom gustom kremom od rakova, poslužene s marmeladom od mrkve i snijegom od jogurta.

Crostata s kremom od sušene rajčice i bosiljka s dimljenim inćunima i domaćim pestom od rikole Crostata s kremom od sušene rajčice i bosiljka s dimljenim inćunima i domaćim pestom od rikole (Foto: Arhiva hotela Esplanade Zagreb)

Ova su jela lagani uvod u ono što slijedi, dok se crostata, primjerice, može konzumirati i samostalno uz čašu vina ili pjenušac, dovoljno da vas zasiti i ugrije, navodi Esplanadina chefica.

Anin nagrađivani rižoto, koji se i 2022. godine našao u poznatom gurmanskom vodiču Guida Gallo koji slavi najbolja rižota diljem svijeta, ove je sezone dobio novu kremastu inačicu upotpunjenu kruškama, plavim sirom i gelom od šipka, dok su tradicionalni ravioli svoj zaokret dobili uz kombinaciju dimljene pastrve i skute sa savršeno sočnom marmeladom od citrusa.

Domaće raviole ove sezone poslužujemo uz ukusni umak beurre blanc koji iskuhavamo s maslacem, vrhnjem i vinom, dok marmeladu od citrusa dodajemo upravo da bi upila masnoću i unijela svježinu za savršenu ravnotežu okusa. Na kraju dodajemo butargu od tune, točnije sušenu ikru koju naribamo za savršenu aromu.

Rižoto s kruškama, plavim sirom i gelom od šipka Rižoto s kruškama, plavim sirom i gelom od šipka (Foto: Arhiva hotela Esplanade Zagreb)

Zimski dani pozivaju na slasne tople obroke među koje se uvrstila krem juha od kukuruza s mariniranim kozicama, hrskavom palentom i aiolijem od čilija. Nikako nemojte propustiti ovu juhu. Izvrsnog je okusa, vrlo je hranjiva i s lakoćom će vas ugrijati!

Sporo kuhana svinjska plećka kao chefičina preporuka

Novi jelovnik Le Bistroa nudi izvrstan izbor mesnih i ribljih glavnih jela. File romba poznat po specifičnom sočnom mesu dolazi u spoju sa zapečenom kremom od parmezana i začinskog bilja, a aromatični file pagara odlično pristaje uz raštiku, kremaste čičoke te umak od kurkume i ikru pastrve.

File romba, zapečen s kremom od parmezana i začinskog bilja, pečena brokula, crumble od crnog češnjaka File romba, zapečen s kremom od parmezana i začinskog bilja, pečena brokula, crumble od crnog češnjaka (Foto: Arhiva hotela Esplanade Zagreb)

Istinski ljubitelji mesa uživat će u fantastično usoljenom telećem kotletu paniranom u čili panko mrvicama s karameliziranom ljutikom i kestenom, ali i nezaobilaznom bifteku s raguom od heljde i gljiva. Chefica posebno preporučuje sporo kuhanu svinjsku plećku koja se poslužuje uz mini pogačice od kukuruznog brašna, umak od tamnog piva i meda s dodatkom crnog graha, kremastog avokada i ulje korijandra.

Uz predjela i glavna jela, novi jelovnik Le Bistroa donosi i kolekciju prefinih slastica kojima svakako valja zaokružiti ručak ili večeru. Ljubitelji francuskog slastičarstva uživat će u savršeno kremasto-hrskavom crème brûléeu od tamne čokolade pripremljenom uz posebnu tehniku kandiranja kestena na smeđem maslacu, cimetu i anisu, s curdom od kuhanog vina.

Neodoljivi mousse od naranče i meda s karameliziranim jabukama i kremom od badema jednostavno morate kušati. Esplanadina slastičarka Mirjana Špoljar izdvaja brownie s tamnom čokoladom i finom čokoladnom kremom s aromatiziranim višnjama i anisom. Biskvit od rogača s namelakom od mascarponea uz karameliziranu dunju slatka je „točka na i” nove desertne simfonije.

Brownie s tamnom čokoladom i finom čokoladnom kremom s aromatiziranim višnjama i anisom Brownie s tamnom čokoladom i finom čokoladnom kremom s aromatiziranim višnjama i anisom (Foto: Arhiva hotela Esplanade Zagreb)

Neizbježni su i klasici

Le Bistro uz novu ponudu à la carte nudi i provjereno dobru kolekciju neizostavnih klasika poput tatarskog bifteka, francuskog klasika – zapečene luk juhe, Cezar salate i slavnog bečkog odreska s kremastim krumpirom.

Ovaj kultni zagrebački bistro poznat je i po legendarnim zapečenim Esplanadinim štruklima, koji dolaze i u bezglutenskoj varijanti, kao i u onoj zamrznutoj, pa štrukle možete dovršiti kod kuće.

U Le Bistrou dan možete započeti uz primamljiv doručak à la carte i selekciju koja uključuje hrskavi tost s finom kremom od avokada, poširanim jajetom i prženom pancetom, zatim omlet s povrćem ili slasna jaja Benedict, poslužena na toplom briocheu s maslacem, potom svježe cijeđeni sok, a tu je i slasni francuski tost s medom i marmeladom od naranče, kao i fine palačinke s bobičastim voćem i javorovim sirupom. Doručak se poslužuje svakog dana od 9 do 11 sati.

U stalnoj ponudi Le Bistroa nalazi se i Dnevni meni (Menu du Jour) s tri slijeda dnevno svježih jela po izboru šefa kuhinje uz čašu kućnog vina Krauthaker te kavu ili čaj za svega 34 EUR. Dnevni meni u ponudi je svakog dana od 12 do 17 sati. Objed u Le Bistrou upotpunite čašom vrhunskog vina i rashlađenog pjenušca ili šampanjca za koji će vam uslužno osoblje rado dati preporuku.

Le Bistro je otvoren svakog dana od 9 do 23 sata (kuhinja radi do 22:30), a rezervacije se primaju putem telefona na 01 45 666 11 ili e-poštom na lebistro@esplanade.hr. Više informacija možete pronaći na internetskim stranicama www.lebistro.hr. Le Bistro vam omogućuje superbrzi besplatni Wi-Fi i pregled jelovnika à la carte s vjernim fotografijama jela u Esplanadinoj aplikaciji.

Anin pristup gastronomiji, mlada i šarmantna ekipa kuhara i konobara te ugodan i opušten ambijent Le Bistroa dovoljan su razlog da provedete vrijeme uživajući u privlačnim jelima i finim slasticama u samom srcu grada.

  Esplanadini štrukli Delicija po popularnoj cijeni: Dani Esplanadinih štrukli u Le Bistrou

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju