Znanstvenici i stručno medicinsko osoblje upozoravaju na neselektivnu upotrebu vitaminskih dodataka usred pandemije koronavirusa, među kojima je i zloupotreba, odnosno pretjerano uzimanje nutritivnih suplemenata s vitaminom D, koji mogu imati kontraefekt i biti vrlo opasni za zdravlje.

U nastojanju da poboljšaju imunitet i tako se zaštite od koronavirusa, pojedinci u organizam unose veće količine egzogenih tvari ili spojeva koji mijenjaju funkciju endokrinog sustava brzinom na koju tijelo nije naviklo, što može biti opasno, a to je slučaj s vitaminom D.

Organizmu trebaju određene tvari da bi se zdravo razvijao i funkcionirao. Neki od njih su vitamini koji pridonose pravilnom funkcioniranju organizma. Vitamin D konkretno pridonosi apsorpciji kalcija, jednog od čimbenika važnih za izgradnju kostiju.

No to nije jedina njegova uloga. Na jednak način pridonosi zdravome funkcioniranju živčanoga, mišićnog i imunosnog sustava, zbog čega je u doba pandemije koronavirusa dodatna količina vitamina D značajna upravo za jačanje imunosnog sustava.

I upravo zato mnoštvo je ljudi u doba pandemije "na svoju ruku" počelo uzimati dodatke bogate vitaminom D, no negativne posljedice već su isplivale na površinu.

Slika nije dostupna Sunce na tanjuru: Pet namirnica koje je ovih dana posebno korisno konzumirati

TEŠKE POSLJEDICE

Istraživanja su ukazala na to da velikom broju oboljelih od covida-19 nedostaje dovoljna količina vitamina D, zbog čega je pokrenut trend unošenja u organizam većih količina tog vitamina zbog zaštite od virusa.

U samo nekoliko mjeseci, znanstvenici su, od upozorenja o nedostatku vitamina D u populaciji prešli na upozorenje o zloupotrebi i neselektivnoj upotrebi suplemenata koji se nude za poboljšanje imuniteta, piše španjolski El Pais.

Potreba organizma za vitaminom D razlikuje se od osobe do osobe, pa ne postoji jedinstvena razina koncentracije 25-hidroksivitamina D koji ukazuje na njegov manjak, a istodobno ne postoji ni konsenzus u pogledu precizne razine vitamina D koja bi bila optimalna za zdravlje pojedinca, rekli su znanstvenici američkog Nacionalnog instituta za zdravlje.

Oni upozoravaju da su previsoke koncentracije vitamina D u krvi gotovo uvijek posljedica njegova prevelikog unosa putem dijetetskih suplemenata koji se primjenjuju kao dopuna uobičajenoj prehrani te, među ostalim, mogu rezultirati bubrežnom insuficijencijom i aritmijom, a u najgorem slučaju i smrću.

Tablete za smirenje Lijekovi za smirenje: Sve što je potrebno znati prije i tijekom njihova korištenja

NE IGNORIRAJTE UPOZORENJA

Hiperkalcemija u djece i odraslih pacijenata sve je češća među osobama koje su tijekom pandemije uzimale veću količinu vitamina D od preporučene. Američki znanstvenici ističu da svaki organizam reagira na drukčiji način.

Nastojeći što bolje informirati stanovništvo, američki Nacionalni institut za zdravlje (NIH) upozorava:

Unošenje u organizam prevelike količine vitamina D može biti štetno. Previsoke koncentracije u krvi (veće od 150 ng/ml) mogu rezultirati mučninom, povraćanjem, mišićnom slabošću, dezorijentiranošću, bolovima, gubitkom apetita, dehidracijom, prečestim mokrenjem, povećanom žeđi, stvaranjem bubrežnih kamenaca, zatajenjem bubrega, aritmijom, pa čak i smrću.

Brojne zdravstvene ustanove širom svijeta upozoravaju na prekomjernu upotrebu dodataka prehrani "na svoju ruku", no čini se da se njihova upozorenja ignoriraju. (Hina)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju