Nakon što su Prijatelji životinja Klubu hokeja na ledu MEDVEŠČAK dali potporu na utakmicama transparentom 'PRIJATELJI ŽIVOTINJA VOLE MEDVJEDE', oni su im se odužili - skinuvši svog predstavnika za kampanju 'Za Hrvatsku bez krzna'!

Luka Novosel, 26-godišnji branič Medveščaka, isključivo se za ovu prigodu razodjenuo za novu kampanju Prijatelja životinja kako bi privukao pozornost i ukazao na stradavanje životinja zbog njihova krzna. Tako se nakon manekenke i novinarke Fani Stipković i pjevača Luke Nižetića hokejaš Luka Novosel pridružio kampanji 'Za Hrvatsku bez krzna' i tako postao prvi sportaš koji se razodjenuo za životinje.

Treba spomenuti kako je u međunarodnoj inačici ove kampanje u organizaciji udruge PETA također sudjelovalo svega samo nekoliko svjetskih sportaša!

Bez obzira koliko industrija mode pokušala krzno prikazati kao trend, ugodno ili seksi, ono to nije. Prešućuje se gola istina zlostavljanja životinja. Godišnje preko 75 milijuna životinja strada zbog trgovine krznom. Patnja životinja uzgajanih na farmama krzna nezamisliva je. Nakon što život provedu u malenim prljavim kavezima, životinje budu ubijene gušenjem plinom, elektrokucijom, davljenjem, trovanjem te lomljenjem vratova.

Životinje koje su lovljene zbog svojega krzna ne prolaze ništa bolje. Njihova smrt nije brza, patnja im nije kratka i trenutačna. Uhvaćene životinje smrzavaju se na hladnoći ili skapavaju od vrućine, i bespomoćne su pred napadima grabežljivaca. One koje prežive, lovci gaze, dave ili utapaju kako bi izbjegli zamrljati krvlju njihovo krzno.

Iako hokejaše prati glas mačo muškaraca koji se ne sustežu pokazati grubost u akciji, Medvjedi su pokazali da i uz svoju senzibilnu i suosjećajnu stranu mogu biti junaci.

Priključivši se ovoj kampanji, Luka Novosel je izjavio: 'Kampanji sam se priključio zato što volim životinje i ako bilo što mogu učiniti za njih, najmanje što mogu učiniti jest slikati se i tako pomoći zaštiti životinja. Krzno bi trebalo biti tamo gdje mu je i mjesto. Na životinjama!'

Unuka Che Guevare golim torzom za prava životinja

Snimanje za mega plakate i razglednice s Lukinim autogramom za kampanju 'Za Hrvatsku bez krzna 2009/2010' održalo se u studiju FIRMA ZA SVE. Fotografiju potpisuju Viktor Drago i Goran Matijašec dok je Viktor Drago zaslužan i za vizualno rješenje čitave kampanje. Grafički dizajn izradio je Zale.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju