Ljubitelji najslavnijeg čarobnjaka na svijetu bit će oduševljeni informacijom da je Službena Harry Potter kuharica – Čarobna predjela, magična glavna jela, očaravajuće slastice i čudesni napitci, drugi dio objavljena u izdanju Lumena i u hrvatskom prijevodu Mirjane Paić Jurinić.

S obzirom na to da je prvo izdanje prvog dijela popularne kuharice Joanne Farrow (Službena Harry Potter kuharica – Slane i slatke čarolije) bilo rasprodano odmah nakon izlaska, preporuka je najvećim fanovima da nastavak nabave na vrijeme.

Baš kao i prvi dio, nova knjiga nadahnuta je filmovima o najpoznatijem čarobnjaku svih vremena, a sadrži više od 40 raskošno ilustriranih recepata s kojima čitatelji raznih dobnih skupina mogu nastaviti ili tek započeti čarobne kulinarske pustolovine.

Kuharica sadržava recepte za 12 predjela, 16 glavnih jela, 10 slastica i pet napitaka - 1 Svako jelo u ovoj knjizi nadahnuto je filmovima o Harryju Potteru (Foto: PR)

Kuharica sadrži recepte za 12 predjela, 16 glavnih jela, 10 slastica i pet napitaka. Svi su recepti, s obzirom na težinu izvedbe, podijeljeni u tri kategorije i označeni s jednom, dvije ili tri munje (recepti za početnike, laki i srednje teški) te obilježeni zastavicama različitih boja koje označavaju jela i napitke prikladne za vegane, vegetarijance i osobe koje biraju bezglutensku prehranu.

Svi se možemo složiti da je Hogwarts, sa svojim kućnim duhovima, pomičnim stubištima i portretima slavnih vještica i čarobnjaka, uistinu čarobno mjesto. No učenici najviše vole njegovu ukusnu hranu. Zavoljet će je i čitatelji koji se okušaju u pripremi čarobnih predjela, počevši od Načosmetlosa, divnih načosa sa sirom i mesom, preko zgodnih keksića Leteći Ford Anglie g. Weasleyja s kojim su se Harry i Ron svojedobno zabili u Napadačku vrbu, do Parcel-ustovih peciva u obliku ukusnih zmijica, Vatrenog umaka u Plamenom peharu i Munjevitih sirnih zalogajčića koji nalikuju na glasoviti ožiljak na čelu Harryja Pottera.

Kuharica sadržava recepte za 12 predjela, 16 glavnih jela, 10 slastica i pet napitaka - 2 Službena Harry Potter kuharica – Čarobna predjela, magična glavna jela, očaravajuće slastice i čudesni napitci, drugi dio (Foto: PR)

Na listi magičnih glavnih jela pozornost plijeni privlačna Pita za Weasleyje koja se može unaprijed pripremiti i staviti u pećnicu u odgovarajućem trenutku, Zlatne poluge čarobnjačke banke – izdašni riblji štapići s ljutkasto-slatkim zlatnim umakom, nevjerojatni Pladanj za početak škole s kombinacijom pizze, pilećih bataka, mini hrenovki i pomfrita, zasitna Pastirska pita Velike dvorane – jedno od Harryjevih najdražih jela, Hagridov golemi krepki složenac, zmajska jaja, krušni autobus s tri sloja mesne štruce...

Uz neodoljive slastice kao što su Dumbledoreov čarobni limunski nabujak, Đavolja pita s jabukama i puslice u obliku snježne sove Hedwige, čitatelji će uživati u maštovitim i osvježavajućim voćnim napitcima, među kojima su i Sasvim fine trolove bale.

Kuharica sadržava recepte za 12 predjela, 16 glavnih jela, 10 slastica i pet napitaka - 4 Svi su recepti, s obzirom na težinu izvedbe, podijeljeni u tri kategorije i označeni s jednom, dvije ili tri munje (Foto: PR)

Svako jelo u ovoj knjizi nadahnuto je filmovima o Harryju Potteru. Primjerice, Juha Napadačke vrbe ima vitice tikvica i kupusa slične nasilnim granama koje najviše pamtimo iz prizora kada napadaju Harryja, Rona i leteći automobil u Harryju Potteru i Odaji tajni. S dna voćnog napitka Gruvaličin gutljaj vreba vodeni zloduh, sličan neugodnim malim stvorenjima u filmu Harry Potter i Plameni pehar. Bez brige, u napitku su gruvalice od kruške!

Zvrčke možete izraditi lako i jednostavno Od zvrčki do jestivih metli za metloboj: Pripremite hranu i piće koje bi poželio čitav Hogwarts

Mnogi su ljubitelji Škole vještičarenja i čarobnjaštva Hogwarts čeznutljivo zamišljali okus hrane koju su Harry, Hermiona i Ron jeli u Velikoj dvorani. Više ne moraju maštati! Zahvaljujući receptima, korisnim savjetima i podsjetnicima na detalje iz filmova, objavljenima u ovom bestseleru New York Timesa, moguće je gozbu iz Hogwartsa prirediti u vlastitom domu. Osim recepata, čitateljima su potrebni Hermionin oštar um, Harryjeva glasovita hrabrost i Ronova slavna ljubav prema hrani. Sretno s čarolijom kuhanja! poručuje urednica knjige Miroslava Vučić.

Službena Harry Potter kuharica 1. i 2. dio Službena Harry Potter kuharica 1. i 2. dio (Foto: PR)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju