Profil na Instagramu koji svakodnevno raste zahvaljujući kreativnim receptima i uvijek zanimljivom sadržaju jest onaj Zagrepčanke Anje Maršić. Njezina kuhinja već je dobro poznata svim ljubiteljima fine hrane, a nas je ovaj put ugostila kako bi nam pokazala što sve u njoj vrijedi imati.
''Naš open space dnevni boravak u kojem se nalaze kuhinja s velikim otokom i blagovaonica prostor je u kojem provodim najviše vremena. Volim takve prostore u kojima se događa život i u kojima možemo provoditi zajedničko vrijeme. Posebno mi je drago da smo se odlučili za kuhinjski otok jer je baš nekako gušt skupiti se oko njega s prijateljima uz fine zalogaje'', otkriva Anja dok nam priprema tostirani kruh sa sirom, pršutom, rikulom i džemom od luka koji je sama napravila.
Iz kuhinje Anje Maršić Foto: Vigor Klaić/Nova Studio
Iz njezina doma nikad nitko nije otišao gladan, a kuhinja je u pogonu svakodnevno. ''Ako brojimo doručak, onda zbilja kuham svaki dan! Zabrinjavajuće'', govori nam kroz smijeh.
Njezin profil na Instagramu nepresušan je izvor recepata, bilo da želite napraviti nešto za sebe nabrzinu ili oduševiti goste. Najčešće ćete tamo pronaći nešto sočno, hrskavo i slano, od tjestenina do sporo kuhanih junećih rebara ili jela za brunch i raznih sendviča, koji sad već polako postaju njezin zaštitni znak.
Jela za brunch i razni sendvič polako postaju Anjin zaštitni znak Foto: Vigor Klaić/Nova Studio
''Inspiracije imam i previše, to mi nikad nije bio problem. Nalazim je na putovanjima, u restoranima, na društvenim mrežama, u tradicionalnim maminim i bakinim receptima… Problem je naći vremena da sve to skuham i snimim.''
Anjini favoriti u kuhinji
Food blogeri imaju mnoštvo prekrasnog posuđa, kuhinjskih pomagača i trendi uređaja, pa nije tajna da kod njih tražimo inspiraciju za načine na koje što uklopiti u svoju kuhinju. Ako nas pitate, Anjina je kuhinja san svih ljubitelja gastronomije, pa smo je pitali da nam otkrije bez čega u kuhinji ne može.
Namirnice koje Anja uvijek ima u kuhinji su, kako kaže, kvalitetno maslinovo ulje, jaja, maslac, sourdough kruh, Maldon sol, dobra dimljena panceta i barista zobeno mlijeko za kavu, a kada se radi o ostalim kuhinjskim pomoćnicima, Anja kroz smijeh odgovara: ''Mlinac za sol i papar! Znači, bez njih ni na put ne idem'', te dodaje: ''Dobro naoštreni noževi. Nema ništa gore od tupog noža. Stolni mikser i lonac za kuhanje pod pritiskom jer kuhati pametno i štedjeti vrijeme tamo gdje je to moguće je najvažnije.''
Ni na putovanje ne ide bez mlinaca za sol i papar Foto: Vigor Klaić/Nova Studio
U njezinoj kuhinji posebno mjesto zauzima i aparat za kavu jer bez jutarnje kave, priznaje, ne započinje dan. ''Tako je ispijanje jutarnjeg lattea sa zobenim mlijekom moj neizostavan ritual prije kuhanja. U to vrijeme, dok većinom muž i Ema još spavaju, ja odgovaram na neodgovorene poruke na Instagramu i prolazim svoju to-do listu za taj dan.''
Anja za sebe kaže da je kavopija, ali otkriva da nije jedna od onih koja kavu može popiti u večernjim satima i zaspati bez problema.
''Bez jutarnje kave ne mogu funkcionirati, a ona popodnevna oko 15 sati mi je onako za dušu uz koji slatki zalogaj. Volim isprobavati razne speciality kave te uvijek kupujem kavu u zrnu kako bi je moj aparat Philips LatteGo svaki put svježe samljeo. Moja omiljena kava je caffe latte sa zobenim mlijekom, bez šećera, obavezno u nekoj lijepoj šalici.''
Iz kuhinje Anje Maršić (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)
Kutak u kojem stoji aparat za kavu u Anjinoj kuhinji izgleda kao iz kataloga. Okružuju ga šarene kuharice i lijepe šalice, a Anja nam odaje zašto se odlučila baš za Philipsov.
''Poseban je po lijepom dizajnu i jednostavnosti korištenja. Kad sam birala aparat za kavu, bilo mi je važno da sam melje kavu u zrnu, svaki put svježe, i da ga jednostavno mogu održavati i čistiti. Naravno, sama kvaliteta kave jednako mi je važna, pa mi je super da na aparatu Philips LatteGo mogu odabrati jačinu i količinu kave za svaki pojedinačni napitak. Tako, recimo, uvijek kuham slabiju kavu kada je pijem popodne. I obožavam LatteGo nastavak za savršeno svilenkasto mliječnu pjenu , koji svaku kavu učini superkremastom.''
Anjina omiljena kava je caffe latte sa zobenim mlijekom, bez šećera Foto: Vigor Klaić/Nova Studio
Kći Ema najdraži joj je pomoćnik u kuhinji
Anjini pratitelji već su dobro upoznati s četverogodišnjom Emom, koja rado provodi vrijeme u kuhinji s mamom.
''Sve se dogodilo jako spontano i prirodno. Ema je oduvijek voljela sudjelovati u svim svakodnevnim aktivnostima, od nabavke, kuhanja, spremanja… I kako smo prve dvije godine većinom dane provodile skupa, a ja sam pokušavala raditi, odnosno kuhati i snimati recepte, ona mi je sve više pomagala. Polako su i brendovi s kojima sam surađivala počeli tražiti da u sam recept uklopim i Emu ili da zajedno osmislimo recepte koje roditelji lako mogu raditi sa svojom djecom.''
Bez obzira na to radi li se o jelima koje roditelji mogu raditi s djecom, sendviču ili tjestenini, Anjine recepte rekreiraju mnogi i rado to podijele na svojim društvenim mrežama.
''Definitivno je najbolji dio ovog posla vidjeti tu instant reakciju ljudi koji te prate. Kad vidim njihove poruke zahvale, oduševljenja receptom ili kad mi kažu da su zbog Eme i mene počeli kuhati zajedno sa svojom djecom, navuku mi osmijeh na lice i uljepšaju dane.''
Iz kuhinje Anje Maršić (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)
Tri trika iz Anjine kuhinje
Mnoštvo je trikova koje možete naučiti iz Anjina sadržaja, a za nas je otkrila tri koje smatra najkorisnijima.
1. Tjesteninu uvijek kuham dvije minute kraće nego što piše na pakiranju pa je dovršim u umaku s malo vode u kojoj se kuhala tjestenina.
2. Svježu rajčicu uvijek pustim da dozrije na sobnoj temperaturi, nikad je ne držim u hladnjaku jer promijeni okus i tekstura joj postane zrnata.
3. Kad god možete, skuhajte jelo u loncu pod pritiskom, obavezno veću količinu, pa zaledite dio za one dane kad jednostavno nemate volje za kuhanje i pranje suđa. Nema ništa ljepše nego naći zaleđenu sarmu u zamrzivaču.
Sadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Philips DA po najvišim profesionalnim standardima.