Na današnji dan prije točno 20 godina objavljena je prva knjiga o simpatičnom čarobnjaku, Harry Potter i Kamen mudraca koja je iznova popularizirala čitanje među djecom. Upravo zato prisjetili smo se nevjerojatne snage žena koja je napisala ovaj uspješni serijal


1. J.K. Rowling je počela pisati zbog depresije

Život prije Harryja Pottera bio je daleko od savršenstva za J.K. Rowling. Britanka se 1993. godine razvela od supruga Jorgea Arantesa s kojim je živjela u Portugalu, te je patila od kliničke depresije.

Nije imala novaca, a morala se brinuti za svoju kćerkicu Jessicu Isabel, pa se prijavila za socijalnu pomoć. Počela je pisati avanture simpatičnog čarobnjaka jer je osjećala da ništa ne može izgubiti.

J.K. Rowling je jedna od najbogatijih spisateljica na svijetu. S Harry Potter serijalom zaradila je više od 1 milijarde funti, no dobar dio tog novca daje u humanitarne svrhe.

Nikad nećete istinski upoznati sebe, niti snagu svojih odnosa, sve dok oboje nisu testirani od strane nevolja, priznala je J.K. Rowling.

2. Majka je utjecala na njezine knjige

Šest mjeseci nakon što je počela pisati Harryja Pottera, umrla joj je majka od komplikacija multiple skleroze. S obzirom da je bila vrlo privržena za nju, smrt ju je teško pogodila. To je utjecalo i na odabir tema u ovom popularnom serijalu. Kasnije je njoj u čast pokrenula "Neurološku regenerativnu kliniku Anne Rowling". Priznala je da najviše žali što njezina mama nikad nije znala ni pročitala knjige o Harryju Potteru.

3. Nije odustajala od svojeg cilja
Teško je povjerovati da uspješan knjižni serijal poput Harryja Pottera nije isprva naišao na zanimanje izdavača. Prvi rukopis J.K. Rowling odbacilo je čak 12 izdavačkih kuća prije nego što ga je Bloomsbury odlučio izdati. Odluka za izdavanje "Harryja Pottera i Kamena mudraca" pala je tek nakon što je izvršni direktor tvrtke dao rukopis svojoj kćeri, a ona je zahtijevala da joj kaže što će se dalje događati sa simpatičnim čarobnjakom.
4. Natjerali su je da promijeni ime
Izdavači su inzistirali da Joanna Rowling promijeni svoje ime, jer su vjerovali da publika neće htjeti čitati knjigu ako zna da ju je napisala žena. Slavna spisateljica se odlučila za inicijale svojeg i bakinog imena J.K. odnosno Joanna Kathleen. Ne trebamo niti spomenuti kako nitko nije mario o spolu autora ove fantastične knjižne serije.

J.K. Rowling počela je pisati knjige o Harryju Potteru jer je bila depresivna nakon razvoda sa suprugom.

5. U knjige je utkala mnoštvo autobiografskih elemenata
J. K. Rowling rođena je istoga dana kao i njezin slavni lik Harry Potter – 31. srpnja. No to nije jedini autobiografski element u slavnom serijalu. Mnogi likovi i događaji inspirirani su njezini stvarnim životom. Primjerice, lik Hermione osmislila je prisjećajući se sebe same kada je imala 11. godina. U knjigama je poprilično važan i željeznički kolodvor King's Cross što je mjesto na kojem su se prvi put upoznali njezini roditelji.

6. J.K. Rowling ima veliko srce
J.K. Rowling je jedna od najbogatijih spisateljica na svijetu. S Harry Potter serijalom zaradila je više od 1 milijarde funti, no dobar dio tog novca daje u humanitarne svrhe. Osnovala je zakladu "Lumos" koja se brine za djecu u sirotištima diljem svijeta, potpomaže djecu koja boluju od AIDS-a, a velika je zagovornica i zaklade "Haven" koja daje financijsku potporu umjetnicima koji zbog bolesti ili nesreća ne mogu obavljati svoj posao.

7. Strastvena je ljubiteljica cipela

Kada troši novac na sebe, J.K. Rowling najviše voli kupovati cipele. Kao i većina žena, opsjednuta je cipelama s visokim potplatima, pa mnogi misle da je puno viša od 162 centimetara.

Postoje mnoge važnije stvari u životu od cipela, ali ja ih svejedno vrlo volim, otkrila je slavna spisateljica.

U njezinom ormaru mogu se naći dizajnerski komadi – sve od Jimmyja Chooa do Christana Louboutina, a osma knjiga "Harry Potter i ukleto dijete" inspirirale su Sophiju Webster za izradu štikli s detaljem zlatnih krila.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju