Mnogi roditelji čija djeca pohađaju jaslice ili vrtić susreću se s istim problemom i istim pitanjem – što napraviti kada dijete ne želi spavati u vrtiću?

Zato smo porazgovarali s dvjema odgojiteljicama koje rade u vrtiću i imaju bogato iskustvo s tim problemom, ali i rješenjima za njega, Jelenom Kolac i Matejom Mavrinac.

Kako nam kažu, prije svega bolje je i u razgovoru s djecom koristiti termin dnevni ili popodnevni odmor jer on ne mora nužno podrazumijevati spavanje, ali podrazumijeva odmor od aktivnog prijepodneva.

Tu treba uzeti u obzir i djetetovu dob. Dok se za one najmlađe od prve do treće godine života preporučuje dnevni odmor u vidu spavanja, kod starije djeca trebalo bi osluškivati njihove želje i ritam pa dnevni odmor ne mora nužno podrazumijevati spavanje.

No što napraviti ako se dijete nikako ne želi odmarati u vrtiću, a potom kući dolazi vidljivo premoreno i neraspoloženo?

1. Odredite razlog zbog kojeg dijete ne želi spavati
Prvo je važno odrediti razlog zbog kojeg dijete ne želi spavati u vrtiću. Djeci u dobi od prve do treće godine bitan je odmor i najveći broj njih ima potrebu za odmorom. Ako se dogodi da dijete ne želi spavati, najčešće iza toga stoji određeni razlog. U rješavanju tog problema najviše će pomoći iskreni razgovor roditelja i odgojitelja. Recite je li dijete loše spavalo tijekom noći, imalo noćne more, kasno leglo, možda čulo roditeljsku svađu i slično, govori nam Jelena.

2. Surađujte s odgojiteljem
Obje odgojiteljice slažu se da je ključ djetetova ugodna boravka u vrtiću, a time i odmora, uska suradnja odgojitelja i roditelja.

Prilagodba na jaslice ili vrtić jako je stresno razdoblje za dijete, ali i za roditelje i odgojitelje. Upravo je zato važno da odgojitelj odmah zna vaše navike i rutine odmora. Recite mu je li to nošenje, maženje, čuvanje i slično jer će to pomoći i njima, ali i djetetu da se osjeća sigurno. Naime, najčešći razlog nespavanja u samom početku jest ta nesigurnost i nepovjerenje u novu osobu, okruženje i prostor, napominje Jelena.

3. Neka dijete uz sebe ima najdražu igračku
Kako nam odgojiteljica dalje govori, znatno može pomoći i predmet koji djetetu daje osjećaj sigurnosti.

Svako dijete ima svoj ritam i svoje potrebe koje treba uzeti u obzir.

Bilo da je to dekica, tješilica ili duda, dopustite mu da ga nosi sa sobom u vrtić. Budući da nas je zadesila takva epidemiološka situacija pa su mnogi vrtići zabranili donošenje prijelaznih objekata ili ograničili da su oni stalno u vrtiću, ako niste u mogućnosti nabaviti identičan predmet uz koji se vaše dijete osjeća sigurno, pokušajte razgovarati s odgojiteljima, i ako je to razlog nespavanja, zasigurno ćete naći zajedničko rješenje kako biste omogućili djetetu odmor u vrtiću.

4. Poštujte djetetove potrebe
Svako dijete ima svoj ritam i svoje potrebe, pa tako i kada su u pitanju spavanje ili odmor. Kako nam kaže Mateja Mavrinac, vrlo je važno da roditelj uvažava te potrebe.

Iako je uobičajenije da je djetetu od tri godine potrebno više sna nego onome od šest, uvijek postoje mlađa djeca koja imaju manju potrebu za snom i starija, primjerice predškolarci, koji još uvijek imaju potrebu odspavati i tijekom dana. Često roditelji kažu da dijete nema potrebu za spavanjem, a onda se događa da takvo dijete u vrtiću ipak zaspi. U većini slučajeva dijete nema jednake aktivnosti kod kuće i tijekom boravka u vrtiću, kao što kod kuće najčešće nije izloženo tolikim podražajima kao u vrtiću i zato mu je potrebniji odmor, kaže nam.

5. Ako ne želi spavati, pripremite ga za tihe aktivnosti
Mateja nadalje dodaje da ne treba forsirati popodnevni san ako dijete zaista nema potrebu za tim, no tada ga treba pripremiti za dio dana nakon ručka koji je rezerviran za odmor.

U mješovitim vrtićkim grupama često ima spavača i nespavača koji zbog prostornih uvjeta borave u istoj prostoriji. Tada se nespavači bave 'tihim' aktivnostima i istodobno razvijaju senzibilitet za tuđe potrebe. U tom smislu i roditelj i odgojitelj trebaju razgovarati s djetetom zašto tada nije primjereno da bude bučno ili da se bavi aktivnostima koje ometaju san djeci koja spavaju.

Također, mislim da je važno da dijete osvijesti važnost odmora, iako to za neke znači tihu igru ili mirnije aktivnosti, poput čitanja slikovnica ili crtanja. U konačnici, za pravilan djetetov rast i razvoj važniji je noćni san pa bi svaki roditelj najprije trebao brinuti o zadovoljavanju toga, a potom pratiti djetetove potrebe za dnevnim snom ili 'samo' odmorom.

6. Budite dosljedni rutini i tijekom vikenda
Na praćenje djetetovih potreba za odmorom nadovezuje se i njegova rutina.

Djeci je vrlo važna rutina u svemu, buđenju, igranju, jedenju i spavanju. Važno je da roditelj poštuje tu rutinu i tijekom tjedna i tijekom vikenda te da bude dosljedan u postavljanju vremenskih granica. Primjerice, ako se dijete radnim danom budi u 7 sati, neka tako bude i tijekom vikenda jer će lakše popodne zaspati. Pokušajte i ručak tijekom vikenda imati u isto vrijeme kao što je to i u vrtiću pa će tako dijete znati da nakon toga slijedi popodnevni odmor, zaključuje Jelena Kolac.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju