U Muzeju grada Zagreba otvorena je izložba "Moda i odijevanje u Zagrebu 1960-ih godina".

Galerija Izložba Moda i odijevanje u Zagrebu 1960-ih godina - 4 Izložba Moda i odijevanje u Zagrebu 1960-ih godina - 5 Izložba Moda i odijevanje u Zagrebu 1960-ih godina - 3 +1 Izložba Moda i odijevanje u Zagrebu 1960-ih godina - 2

Autorica koncpecije je Maja Aračić, a nastala je u suradnji s Odsjek za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu i zagrebačkim Centrom za istraživanje mode i odijevanja.

Kako su objasnili na stranicama Muzeja, ovom su izložbom željeli istražiti i prezentirati modne fenomene najuzbudljivijeg desetljeća 20. stoljeća na lokalnoj razini.

Kako navode, izložbenim cjelinama nastojali su razotkriti i posjetiteljima približiti modne utjecaje 1960-ih, proces kreacije i proizvodnje odjevnog predmeta, načine plasmana na tržištu te načine i okolnosti uporabe odjevnih predmeta od trenutka njihova dolaska do konzumenta.

Odjevni predmeti u svijesti naših sugrađana rijetko se promatraju kao potencijalni muzejski predmeti te je njihov put do muzejskih institucija dugotrajan i neizvjestan.

Naime, iskustvo prikupljanja svjedoči da se najčešće čuva odjeća koja za vlasnika ima sentimentalnu vrijednost. Također, češće se čuva svečana odjeća, a svakodnevna rijetko.

I upravo je to bio jedan od izazova u pripremama izložbe jer nije bilo moguće predmetima potkrijepiti sve promjene i obilježja stilova 1960-ih godina, navodi se na stranicama Muzeja.

Izložba Moda i odijevanje u Zagrebu 1960-ih godina - 4 Izložba Moda i odijevanje u Zagrebu 1960-ih godina - 4 (Foto: Muzej grada Zagreba)

Praznine koje su ključne u pojedinim dionicama nadomjestili su audio-vizualnim dokumentima, tiskom i arhivskim gradivom. Upravo su se dnevni i tjedni tisak te modni časopisi pokazali kao vrijedan izvor informacija.

Istraživanje proedeno za vrijeme pripremanja izložbe njezine je tvorce navelo na zaključak da su 1960-te razdoblje prosperiteta, reafirmacije građanske kulture u odijevanju te vrijeme brzih promjena u produkciji odjeće, širenja modnih informacija i utjecaja te njihove implementacije u potrošačkom društvu.

Izložba će za posjetitelje biti otvorena do 19. svibnja, a cijena ulaznice je 20 kuna.

Od 21. ožujka u Muzeju suvremene umjetnosti možete pogledati izložbu posvećenu hrabroj i intrigantnoj umjetnici Ivani Popović.

Izložba Moda i odijevanje u Zagrebu 1960-ih godina - 5 Izložba Moda i odijevanje u Zagrebu 1960-ih godina - 5 (Foto: Muzej grada Zagreba)

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju