Kako biti bolji u odgoju i osiguravanju kvalitetnog i podražavajućeg odnosa s djetetom pitanje je koje si svaki roditelj često postavlja.

Kada tome dodamo i izazove s kojima se danas susreću gotovo svi roditelji – od uspostavljanja ravnoteže privatnog i poslovnog života, mnoštva informacija dostupnih na internetu, promjene odgojnih praksi, kao i samih struktura obitelji, posebno je važno obratiti pozornost na razvoj i mentalno zdravlje djece i mladih.

Naime, adolescencija je praćena brojnim fizičkim, emocionalnim i kognitivnim promjenama, koje su razvojno očekivane. Dodatno tome, nedovoljno razumijevanje razlika koje postoje između adolescenata i odraslih osoba čest je izvor frustracije i roditelja i mladih.

S problemima mentalnog zdravlja susreću se djeca i mladi u Hrvatskoj, što pokazuje i izvješće Stanje djece u svijetu za 2021. Prema podacima, gotovo 12 posto djece u dobi od 10 do 19 godina u Hrvatskoj, odnosno njih gotovo 50 tisuća, ima probleme s mentalnim zdravljem.

No, kako bi djeca i mladi rasli u podražavajućem obiteljskom okruženju, ponekad je i roditeljima potrebna pomoć, i to kroz podršku u obliku korisnih informacija te razumijevanja okoline. Upravo je s tim ciljem održana radionica Kako biti bolji roditelj - od uspostave odnosa do izazova roditeljstva u adolescenciji u sklopu projekta Mentalna higijena, čiji je cilj pružanje dodatnog znanja i pomoći u području mentalnog zdravlja djece i mladih.

Radionicu je držala profesorica psihologije i predsjednica Hrabrog telefona Hana Hrpka.

Djeca, za koju je pubertet već dovoljno intenzivno razdoblje, preplavljena su promjenama i zahtjevima u svojoj okolini, a tek razvijaju mehanizme suočavanja s njima.

S jedne strane raste utjecaj vršnjaka, a s druge strane je utjecaj roditelja koji izražavaju svoje vrijednosti i pravila. Identitet mladih u velikoj mjeri proizlazi upravo iz obitelji. Stoga je vrlo važno pružiti podršku roditeljima kako bi bolje razumjeli djecu i mlade, prepoznali znakove za brigu te znali kako i kada reagirati, a kada potražiti i stručnu pomoć, izjavila je Hrpka. 

Adolescencija je praćena brojnim fizičkim, emocionalnim i kognitivnim promjenama.

Kontinuirana edukacija o važnosti stjecanja i održavanja brige o mentalnom zdravlju

Djevojčica Zašto ne govorimo o tome? Mentalno zdravlje djece mora postati prioritet

Mentalna higijena ujedno je i internetska platforma pokrenuta 2022. godine, namijenjena učenju o važnosti stjecanja navika brige o sebi i svom mentalnom zdravlju.

Mentalna higijena Mentalna higijena (Foto: PR)

Cilj inicijative je pomoći što većem broju djece i mladih koji se susreću s problemima u području mentalnog zdravlja. Mnoštvo korisnog edukativnog sadržaja na temu mentalnog zdravlja djece i mladih – od savjeta kako izražavati osjećaje, kako prepoznati kad je potrebna podrška i kako ne samo primati već i pružati pomoć drugima, dostupno je internetskoj stranici www.mentalnahigijena.hr, profilima kampanje na Instagramu i TikToku te internetskoj stranici Hrabrog telefona.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju