U Opuzenu se krajem lipnja održao 5. art festival Zen Opuzen, a gradske ulice postale su dom za 15 novih murala koji oduzimaju dah.

Galerija Mural koji je djelo Mabel Vicentef Mural koji je djelo Mabel Vicentef Umjetnik: Marije Maria +7 Umjetnik: Marije Maria

Festival koji je službeno trajao od 28. do 30 lipnja nastavio se i s prvim danima srpnja jer čudesni radovi koje možete pogledati u našoj galeriji nisu mogli biti dovršeni u tri festivalska dana.

U Opuzenu se krajem lipnja okupilo 13 street-artista iz Hrvatske i svijeta, a osim zidova novo ruho dobila je i pješčana plaža koju je oslikao land-art umjetnik Nikola Faller iz udruge Slama Opuzen.

Rad genijanog Nikole Fallera Rad genijanog Nikole Fallera (Foto: Art Festival Zen Opuzen/Facebook)

Mi ćemo još istaknuti i mural koji je djelo umjetnice Mabel Vicentef, Argentinke koja je rad na filmskoj i TV scenografiji, zamijenila oslikavanjem murala.

U jednom trenutku svog života Mabel je odlučila riskirati i posvetiti se svojoj strasti te ostavljati djelić sebe gdje god da se pojavi. Njezini murali danas se nalaze u Španjolskoj, Urugvaju, Meksiku, Maroku, Albaniji, na Novom Zelandu, u Opuzenu...

Grafit u Savskoj ulici Optimistični grafiti koji uljepšavaju dan i stavljaju osmijeh na lice

Kako je objasnila, na ulici voli slikati jer galerije smatra previše hladnima, a dok oslikava zidove, ima priliku biti bliska s ljudima oko sebe i otkrivati nove svjetove. Udobnost slikanja kod kuće, kaže, mijenjala bi za ljestve i rad na otvorenom u bilo kojem trenutku, a kada vidite njezin rad u Opuzenu, bit će vam drago zbog njezine odluke jer mural kraj kojeg će prolaziti svi koji u Opuzenu budu hodali s "pjace na rivu i nazad" uživat će u fanstastičnom prizoru.

OŽIVLJAVANJE SIVIH FASADA

Inače, festival ulične umjetosti Zen Opuzen održava se svakog ljeta u ovom gradiću na jugu Hrvatske, a umjetnici iz cijelog svijeta pozvani su pokazati svoj talent i oživjeti sive fasade ili napuštene tvornice i kuće.

Festivalom se želi transformirati neugledan javni prostor u mjesto vizualnog užitka, u čemu organizatori itekako uspijevaju, a jedan je od ciljeva i pokretanje dijaloga između mještana i posjetitelja iz inozemstva.

Bitna je stavka i rad s djecom i tinejdžerima – najmlađi stanovnici Opuzena i Neretvanske doline aktivno sudjeluju u stvaranju događaja te na radionicama uče različite umjetničke tehnike i surađuju s umjetnicima.

Zen Opuzen inicijativa je lokalne neprofitne organizacije Santa Valerio.

Mural koji je djelo Mabel Vicentef Mural koji je djelo Mabel Vicentef (Foto: Art Festival Zen Opuzen/Facebook)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju