S vremenom i riječima ohrabrenja svako dijete uspješno prođe kroz proces odvikavanja od pelena, a svaki roditelj to preživi. Na tom putu gotovo svaki roditelj i dijete prolaze kroz određene poteškoće, a što poduzeti kako bi sve teklo glatko, otkrila je odgajateljica Marta Vlainić iz DV Prečko

Odvikavanje od pelena veliki je korak u životu svakog djeteta, ali i roditelja koji bi po dječjem ponašanju trebao prepoznati je li njegovo dijete spremo za taj korak. Najvažniji pokazatelj je suha pelena, odnosno mogućnost da dijete odgodi svoju potrebu na kratko vrijeme. Odvikavanje od pelena je individualan proces, svako dijete je drugačije. Obično djeca uspostavljaju kontrolu mokrenja i stolice oko druge godine života, iako je kod neke djece, to moguće i ranije.

Odvikavanje od pelena je individualna proces, ali djeca obično uspostavlju kontrolu mokrenja i stolice oko druge godine života

Kod neke djece dovoljno je tjedan dana, kod neke mjesec ili više. Moguće je i da djeca počnu mokriti i obavljati stolicu u gaćice nakon odvikavanja zbog nekog problema ili traume koja im se događa (rastava roditelja, smrt bliske osobe i slično), istaknula je odgajateljica Marta Vlainić.

Upravo zato su strpljenje i upornost najvažnija karika u tom procesu. Iako odgajatelji (ukoliko dijete ide u jaslice ili vrtić) imaju veliku ulogu u odvikavanju, bilo bi idealno kada bi se roditelje mogao tijekom ljetnog godišnjeg odmora posvetiti tom ''treningu''.

Suradnja roditelja i odgajatelja

Bilo bi najbolje kada bi bilo moguće proces odvikavanja započeti tijekom ljeta tako da kad dijete krene na jesen u vrtić, već zna samo prepoznati svoju potrebu za odlaskom na wc i to reći odgajatelju. Razlog tome je što odgajiteljica, sama u svojoj smjeni, zadovoljava potrebe i po 18-ero jasličke djece što je iznimno zahtjevno kada se više djece istovremeno odvikava od pelena.

Roditelji trebaju biti dosljedni u odgoju svoje djece jer ponekad vrate djeci pelene iako je proces odvikavanja već započeo i previše su popustljivi

Često uneređena djeca moraju čekati na red da ih odgojiteljica presvuče jer ih je puno. U državnim vrtićima grada Zagreba prevelik je broj upisane djece unutar jedne grupe što nije u skladu s Državnim pedagoškim standardom, istaknula je Vlainić i dodala kako roditelji mogu olakšati cjelokupan posao odgajateljima uz samo par sitnica.

Često djeca u ruksacima nemaju dovoljno rezervne odjeće u koju ih trebamo presvući (pa posuđujemo i snalazimo se) te roditelji vrlo često zaboravljaju spakirati vrećice u koje se odlaže uneređena odjeća.

Roditelji trebaju biti dosljedni u odgoju svoje djece jer ponekad vrate djeci pelene iako je proces odvikavanja već započeo i previše su popustljivi. Ne daju djeci jasno na znanje što od njih žele putem toplog, ali jasnog razgovora, dodala je odgajateljica Vlainić. Na probleme tijekom odvikavanja djeteta od pelena nailaze i roditelji, a evo koji su najčešći problemi i kako ih riješiti.

1. Dijete odbija na tutu
Ako vaše dijete nema nikakvu želju za korištenjem tute, velike su šanse da još uvijek nije spremno za odvikavanje od pelena. Stoga, prije samo početka odvikavanja prepoznajte kada je vaše dijete spremno i razumije što znači što znači odvikavanje od pelena. Potražite znakove zainteresiranosti za tutu. Ako mu pelena ostaje suha barem dva sata tijekom dana ili prekida igru i skriva se kada treba obaviti nuždu ili čak traži da mu se promijeni pelena postavite tutu u kupaonicu i budite spremni započeti s treningom odvikavanja.

Dijete nikako ne bi trebalo prisiljavati jer u tom slučaju cijeli proces odvikavanja od pelena postaje izvorom frustracije. Najvažniji je stav roditelja i odgajatelja koji treba biti ležeran, opušten ako dijete slučajno obavi nuždu u gaćice tijekom započetog procesa odvikavanja. Isto tako važno je spontano i toplo pohvaliti dijete kada uspije obaviti nuždu na tutu ili wc, kazala je Marta.

Moguće je da se djeca usredotoče na neku aktivnost pa na vrijeme ne prepoznaju svoju tjelesnu potrebu. Dijete treba povremeno podsjetiti, pitati treba li ići na wc

2. Koristi tutu jedino kada ga se stavi na nju
Normalno je da dijete u ranoj fazi odvikavanja vrši nuždu jedino kada ga ona podsjeća na to. Uz malu pomoć i praksu ono će vrlo brzo naučiti prepoznavati signale koje mu šalje tijelo i na vrijeme će obaviti nuždu.

Ali ako još uvijek inicirate svaki odlazak na tutu nakon nekoliko tjedana, onda se vi oni koji ste dresirani. Kako bi promijenili tu rutinu i poduzeli korake za odvikavanje od pelena, recite vašem djetetu kako je već veliki dečko/curica i da može samo na tutu kada osjeti potrebu. Možete čak uvesti sistem nagrađivanja u kojem će ''zaraditi'' naljepnice svaki put kada uspješno obavi odlazak na tutu.

U početku odvikavanja, moguće je da se djeca usredotoče na neku aktivnost (igranje s kockicama, lutkama) pa na vrijeme ne prepoznaju svoju tjelesnu potrebu. Dijete treba povremeno podsjetiti, pitati treba li ići na wc. Moguće je privoljeti dijete da sjedne na tutu i da mu se pjeva, „čita“ slikovnica kako bi se opustilo, ali nikako ne bi smjelo dijete prisiljavati da čini što ne želi. Sva djeca u potpunosti surađuju sa svojim roditeljima iz ljubavi prema njima i obično čine ono što žele njihovi roditelji, ako su roditelji topli i ne stvaraju psihičku prisilu, objasnila je Marta Vlainić.

3. Želi na tutu jedino kad je doma
Puno djece se veže uz svoju tutu ili na svoj wc kod kuće, stoga je normalno da im nelagodu stvara obavljanje nužde negdje drugdje. Pomozite mu da se navikne na novu kupaonicu. Za početak neka koristiti onu u kojoj se osjeća sigurno, primjerice onu kod najboljeg prijatelja ili bake. U dječjem vrtiću, odlazak na tute, primjerice prije spavanja, je društveni događaj. Djeca jasličke dobi nemaju osjećaj za sram, te sjede na tutama i razgovaraju, smiju se, druže i to rado čine. Ako dijete želi ići na tutu samo kada je doma, postoji neki drugi problem (možda nije spremno za odvikavanje, možda postoji psihička prisila), smatra odgajateljica Marta.

Kada dijete samo iskazuje potrebu tijekom dana, traži odlazak na tutu ili wc i budi se sa suhom pelenom, može se maknuti pelena tijekom noći

4. Dijete bez problema piški u tutu ili odlazi na wc, ali kada dođe red na veliku nuždu, nastaju problemi jer se najčešće pokakaju u gaćice
Ako dijete u potpunosti odbija obavljati veliku nuždu, provjerite s pedijatrom ima li dijete problema s probavom. U tom slučaju, samo par jednostavnih promjena će biti dovoljno. No, ako dijete ne želi koristiti tutu i kaka jedino u gaćice, obično postoji neki problem. Djeca obično ne prave razliku između mokrenja i obavljanja stolice u tutu ili wc.

Ako se skrivaju po sobi, žele čučnuti i obaviti stolicu u pelenu, bez da ih netko gleda, možda imaju tvrdu stolicu te ih boli, što treba regulirati prehranom. Može biti i problem u nejasnoj komunikaciji između roditelja i djeteta, gdje je dijete dobilo povratnu informaciju da je obavljanje stolice nešto negativno, kazala je Vlainić.

5. Dijete uspješno obavlja nuždu u tutu preko dana, ali se budi mokro
Većina roditelja misli kako bi odvikavanje od pelena trebalo ići jednako glatko kao i tijekom dana. Stvarnost je malo drugačija, ali odvikavanje ipak nije nemoguća misija. Bilo bi dobro zaštititi madrac, za svaki slučaj. Naravno, treba piti koliko želi te ići mokriti neposredno prije spavanja.

Nikako dijete ne treba buditi tijekom noći, već čim se ono ujutro probudi, odmah uz tople emocije (razgovor, pjevanje, smijeh) ga staviti na tutu ili wc. Kada dijete samo iskazuje potrebu tijekom dana, traži odlazak na tutu ili wc i budi se sa suhom pelenom, može se maknuti pelena tijekom noći, zaključila je odgajateljica Marta Vlainić.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju