Zimski ili stakleni vrtovi za mnoge su tiha patnja jer nam nude najbolje od oba svijeta - mogućnost da smo vani čak i kad nam to vremenski uvjeti ne dopuštaju.

Neovisno o tome želimo li si omogućiti ljetno druženje ili pak uživati u prekrasnoj prirodi našeg dvorišta, stakleni ili ''zimski'' vrt utočište je koje nudi zabavu, ali i mjesto za relaksaciju tijekom cijele godine.

Osim što proširuje životni prostor, uz zanimljiv namještaj i bogato bilje, naš vrt postaje dio doma, pa lako može postati najdraža prostorija u kući. Ostakljeni vrtovi odlično su mjesto za ispijanje jutarnje kavice, čitanje knjige i druženja do dugo u noć, ali i za ugodan radni prostor.

Oni su prave male oaze mira koje daju više mjesta suncu i svjetlosti, na čemu će brojne biljke koje teže preživljavaju zimske uvjete zasigurno biti zahvalne. Kako je riječ o zatvorenom prostoru, atmosferske promjene nemaju nikakav utjecaj na ono što ćemo raditi u njemu, zbog čega može biti i sastavni dio dnevnog boravka ili jednostavno natkriveni dio našeg vrta.

Zbog promjenjiva vremena stakleni vrtovi najpopularniji su kod Engleza, no taj trend počeo se sve više i više pojavljivati i kod nas. Nažalost, rijetko kada dolazi u paketu sa stanom ili kućom koju smo odabrali, što znači da ćemo u njega morati investirati.

Da bi stakleni vrt imao i svoju funkciju, bitno je paziti na kvalitetu materijala. Uz pravo staklo i dobru toplinsku izolaciju zimski će vrt djelovati poput sakupljača topline, pri čemu će temperatura u njemu uvijek biti idealna za život. Kako bismo mu dali poseban štih i stvorili ugodan prostor, uvijek ga možemo ukrasiti dekorativnom rasvjetom poput lampica, lanterni ili pak svjećica.

Jednom napravljen, uz stakleni vrt uvijek ćemo imati proljeće ili ljeto, a biljke će cvasti tijekom cijele godine. Ta ugodna prostorija bit će mjesto iz koje će nas rijetko tko uspjeti izvući, pa čak i ako ga preuredimo u radni prostor.

Oni koji nemaju vrt prigodan za ovakvu vrstu intervencije svoje nenatkrivene verande ili pak balkon mogu pretvoriti u mali kutak za opuštanje, a kraj ljeta pravo je vrijeme za takve radove. Ne odgađajte svoje želje, već ih realizirajte kroz Gold paket Addiko banke, gdje bez naknade u narednih 12 mjeseci, uz digitalno bankarstvo i niz drugih pogodnosti, dobivate i kreditnu karticu i štednu E-knjižicu, a financijsko rješenje po svojoj mjeri možete odabrati i među brzim Addiko gotovinskim kreditima uz minimum dokumentacije. Uz Addiko stakleni vrt će kad-tad osvanuti u vašem dvorištu ili u produžetku vašeg stana.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju