Olena Zelenska, prva dama Ukrajine, dospjela je u središte interesa cijelog svijeta.

Tko je Olena Zelenska?

Današnja prva dama Ukrajine rođena je u Kriviju Rihu, na jugoistoku Ukrajine, 6. veljače 1978. Studirala je i diplomirala arhitekturu, a kasnije je svoju karijeru preokrenula u potpuno drugom smjeru – postala je scenaristica i producentica te sa suprugom osnovala produkcijsku kuću Studio Kvartal-95 za proizvodnju filmova i televizijskih serija, ali i organizaciju koncerata.

Njihovo je poslovanje bilo vrlo uspješno, a ona je stekla veliko poštovanje kao scenaristica. Štoviše, upravo je ona i napisala scenarij za njegovu emisiju političke satire pod nazivom ''Sluga naroda'', zahvaljujući kojoj je stekao takvu popularnost da je na kraju pobijedio na predsjedničkim izborima.

Svoju ulogu iskoristila na najbolji mogući način

Kada je, sasvim neočekivano, postala prva dama Ukrajine, iskoristila je tu ulogu za humanitarni rad, ali i osnaživanje žena.

Od trenutka kada sam postala prva dama Ukrajine shvatila sam ulogu koju mogu igrati u podržavanju humanitarnih ciljeva, posebno zato što su društveni ciljevi bili moja strast tijekom cijele moje karijere. Počela sam učiti kako se ujediniti s drugim prvim damama diljem svijeta da bismo zajedno iskoristile svoj utjecaj za opće dobro, rekla je Zelenska.

Zato je i pokrenula inicijativu za Kijevski summit prvih dama i gospode u kolovozu 2020. godine. Zelenska je rekla da su sudionici summita preuzeli zajedničku predanost rješavanju humanitarnih izazova na globalnoj razini i ostvarivanju ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih naroda.

Izazovi pandemije COVID-19, uključujući one u obrazovanju, zdravstvu i ravnopravnosti spolova, naši su neposredni prioriteti. Iako je to samo prvi korak, činjenica da sada radimo zajedno na korištenju naše moći za rješavanje ovih problema već čini razliku. Zemlje sve više surađuju i obvezuju se učiniti više za rješavanje ovih problema, rekla je.

Tada je rekla i da vjeruje u diplomaciju i dobro u ljudima, a ujedno naglasila i da su sve zemlje tijekom povijesti bile isprepletene na neki način.

Osim toga, govorila je o glavnim područjima svojeg djelovanja, posebice o inicijativi za reformu sustava školske prehrane, inicijativi za Ukrajinu bez barijera, koja ima za cilj stvaranje jednakih mogućnosti za sve Ukrajince i još mnogo toga.

Dakako, bio je primijećen i njezin smisao za modu, a ni on nije slučajan. Kako je rekla jednom prilikom, uvijek nosi odjeću ukrajinskih dizajnera kako bi promovirala modnu industriju svoje zemlje, stvarajući odjeću svojevrsnim alatom za pokazivanje Ukrajine svijetu.

Međutim, to je samo dio onoga što je napravila, a posebno je hvalevrijedna njezina inicijativa za žene žrtve zlostavljanja.

Otvaranje skloništa za žene žrtve zlostavljanja tijekom pandemije

Tijekom 2021., kako je tada najavila prva dama, diljem Ukrajine bilo je otvoreno ukupno 28 novih skloništa za žrtve obiteljskog nasilja, zajedno s dnevnim centrima i službom za hitne slučajeve.

Prema njezinim riječima, u Europi propisi nalažu jedno mjesto u skloništu na svakih 10 tisuća stanovnika, a prije njezine inicijative Ukrajina je imala ukupno 16 skloništa diljem cijele zemlje, što nije obuhvaćalo ni svaku regiju.

Godine 2021. to se promijenilo te je do prosinca otvoreno 28 novih skloništa. Osim toga, prije rata počelo je i osnivanje dječjih vrtića u kojem žene mogu privremeno ostaviti dijete dok idu na konzultacije u sigurnu kuću. Oformljena je i služba hitne intervencije – 40 mobilnih timova koji su se trebali baviti isključivo obiteljskim nasiljem. Za njihove potrebe kupljeno je četrdesetak automobila, rekla je prva dama.

Također se ženama nudila i pravna pomoć, posebice ako bi došle u žurbi bez dokumenata, a mogle su ostati u skloništu do šest mjeseci. U tom razdoblju bila im je osigurana i psihološka pomoć te pomoć u traženju posla kako bi mogle stati na svoje noge.

Prva dama je naglasila da u Ukrajini uglavnom žene postaju žrtve obiteljskog nasilja, kao i da je taj "trend" postao zastrašujuć tijekom pandemije, što je bio još jedan dodatan motiv zbog kojeg je što prije željela svoju ideju sprovesti u djelo.

U rujnu 2020. Ukrajina je dobila službeni status članice Biarritz partnerstva, međunarodne inicijative za jednaka prava i mogućnosti, a pristupanje Partnerstvu za mir pokrenula je prva dama u prosincu 2019., svega nekoliko mjeseci nakon što je njezin suprug postao predsjednik Ukrajine.

Ostaje čvrsto uz svog supruga i svoju domovinu

Dana 24. veljače, kada je započeo ruski napad na njezinu domovinu, a njezin suprug i obitelj glavne mete, još je jednom pokazala ljubav prema svojoj zemlji, odmjerenost, snagu, nježnost, ali i ohrabrenje svojim sunarodnjacima.

Na društvenim je mrežama tada napisala:

Danas neću paničariti i plakati. Bit ću smirena i samouvjerena. Moja djeca me gledaju. Bit ću pored njih. I pored mog muža. I s tobom. Volim te! Volim Ukrajinu!

Kasnije je podijelila i fotografiju netom rođene bebe u improviziranom skloništu podzemne željeznice.

Slika nije dostupna Pomozimo djeci Ukrajine: UNICEF Hrvatska prikuplja donacije za ukrajinske obitelji

Slika nije dostupna Sada je na sigurnom: Dječak iz motela Plitvice razgovara s ocem koji je ostao u Ukrajini

To se trebalo dogoditi u potpuno drugačijim uvjetima, pod mirnim nebom. To je ono što bi djeca trebala vidjeti. Ali glavno je da su unatoč ratu na našim ulicama pored nje bili liječnici i brižni ljudi. Bit će zaštićena i obranjena. Jer vi ste nevjerojatni, dragi sunarodnjaci! U ta dva dana svi ste postali vojska.

U metrou, skloništima za bombe, s djecom i kućnim ljubimcima (jer ni mlađu braću ne ostavljaš) – radiš svoj posao, imaš vremena brinuti se za druge, pomagati jedni drugima, napisala je tada Olena te svoju objavu upućenu Ukrajincima zaključila riječima:

Mi smo vojska, vojska smo mi. A djeca rođena u skloništima živjet će u mirnoj zemlji koja se obranila.

Prema dostupnim informacijama, s obitelji se skriva na sigurnom, ali domovinu i supruga ne namjerava napustiti.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju