Vijest da je Oliver Dragojević preminuo u 71. godini života potresla je cijelu regiju.

Galerija Najljepši stihovi iz pjesama Olivera Dragojevića Najljepši stihovi iz pjesama Olivera Dragojevića - 9 Najljepši stihovi iz pjesama Olivera Dragojevića - 8 +6 Najljepši stihovi iz pjesama Olivera Dragojevića - 7

Ovaj cijenjeni glazbenik jedan je od najboljih interpretatora na našim prostorima i udahnuo je život pjesmama mnogih autora, a njegovu karijeru obilježila je antologijska suradnja sa Zdenkom Runjićem započeta 1967. godine.

Tada je Oliver na Splitskom festivalu izveo pjesmu "Picaferaj" čije je stihove napisao Ante Duplančić, a uglazbio ih Runjić.

Legendarna pjesma "Galeb i ja" prvi put je izvedena 1975. godine na Splitskom festivalu. Stihove Tomislava Zuppe također je uglazbio Runjić, a melankolična Oliverova izvedba ovog klasika dalmatinske pjesme pretvorila je "Galeba" u jednu od najboljih i najslušanijih domaćih pjesama svih vremena.

Najljepši stihovi iz pjesama Olivera Dragojevića - 3 Najljepši stihovi iz pjesama Olivera Dragojevića - 3 (Foto: Zadovoljna)

Nekoliko godina kasnije u Oliverov opus ulazi pjesma "Nocturno" pjesnika Jakše Fiamenga. Bila je to prva Fiamengova uglazbljena pjesma koja je s vremenom postala nezaobilazan dio Oliverovog koncertnog repertoara. Nije to jedini slučaj u kojem se kombinacija Runjić-Fiamengo-Dragojević pokazala se uspješnom – tu su još "Piva klapa ispo' volta", "Nadalina", "Infiša san u te" i mnogi drugi svevremenski hrvatski glazbeni klasici.

Najljepši stihovi iz pjesama Olivera Dragojevića - 2 Najljepši stihovi iz pjesama Olivera Dragojevića - 2 (Foto: Zadovoljna)

Ni jedan tekst o Oliverovim pjesmama ne bi bio potpun bez "Cesarice" Zlatana Stipišića Gibonnija koja je, prema njegovom priznanju, nastala u trenutku. Dvadeset minuta, nisam se silno trudio, ništa nisam mijenjao na njoj, ni jednu riječ, zarez, bila je takva kakva je. Nerealno romantična, bila je pjesma kao da nije i za to vrijeme, kazao je prije nekoliko godina Gibonni o pjesmi koja je 1994. godine nagrađena Porinom za hit i pjesmu godine.

U galeriji pogledajte neke od najljepših stihova iz pjesama Olivera Dragojevića.

Najljepši stihovi iz pjesama Olivera Dragojevića - 1 Najljepši stihovi iz pjesama Olivera Dragojevića - 1 (Foto: Zadovoljna)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju