Dugometražni igrani film za djecu Nevena Hitreca ''Dnevnik Pauline P.'', nastao prema istoimenom romanu autorice Sanje Polak, u kina diljem Hrvatske dolazi 23. ožujka.

  Galerija Dnevnik Pauline P. Dnevnik Pauline P. Dnevnik Pauline P. +7 Scene iz filma Dnevnik Pauline P.

Naslanjajući se na predložak poznate školske lektire, film na topao i duhovit način progovara o svakodnevnim obiteljskim i školskim zgodama samouvjerene, ali promišljene i emotivne djevojčice Pauline iz 3. C razreda, čiji je dnevnik bogat neuobičajeno zrelim kritičkim osvrtima na stvarnost, ali i maštarijama koje sugeriraju da je u njezinu dječjem mikrokozmosu apsolutno sve moguće.

U novom ruhu, kao vedru obiteljsku komediju s elementima humora i fantastike, film Dnevnik Pauline P. dobio je temeljem pozitivnog mišljenja Agencije za odgoj i obrazovanje preporuku Ministarstva znanosti i obrazovanja za gledanje u kinima u sklopu nastave medijske kulture u osnovnim školama.

Dnevnik Pauline P. Scene iz filma Dnevnik Pauline P. (Foto: PR)

U tu svrhu, kao obrazovno i pedagoško sredstvo u nastavnom procesu, pripremljen je i metodički priručnik autorice Sanje Polak, koncipiran kao skup odgojno-kreativnih prijedloga u izvođenju nastavnog sata namijenjenog analizi tog lektirnog djela.

Kroz niz misaonih, situacijskih te praktičnih pitanja i zadataka priručnik učenike suptilno izlaže kritičkom razmišljanju i procesu formiranja zdrave argumentacije na temelju pažljivo pogledanih scena.

Osim analize uzročno-posljedičnih veza, odnosa između likova, njihovih razmišljanja i akcija, kroz interaktivne vježbe i igre doprinosi medijskom opismenjavanju i spoznaji o filmskom jeziku, izražajnim sredstvima i perspektivama u sedmoj umjetnosti.

Projekcija i analiza filma umjesto klasične obrade književnog djela motivirat će učenike na aktivnije sudjelovanje u nastavi, pri čemu će naučiti sadržajno razlučiti filmsku adaptaciju i spoznati da filmovi ne služe isključivo razonodi, a Dnevnik Pauline P. još će godinama ostati klasik koji zabavlja i poučava zrelosti te umanjuje strah od odrastanja.

Naslovnu ulogu Pauline P. u filmu igra Katja Matković, a u dječjim ulogama pojavljuju se još Aria Dunda, Ramona Ivanda, Tom Rushaidat, Jakov Švarc i Darin Pavišić.

Vlak u snijegu "Vlak u snijegu": Priča o najvažnijem filmu našeg djetinjstva

Ostale glavne uloge tumače Igor Kovač, Judita Franković Brdar i Borko Perić, a nastupaju i Iskra Jirsak, Ksenija Marinković, Vinko Kraljević, Dražen Kühn, Slavica Knežević, Nikša Butijer, Areta Ćurković, Anđelko Petric, Ljiljana Bogojević, Luka Petrušić, Draško Zidar, Alen Šalinović, Dušan Gojić, Helena Buljan.

Dnevnik Pauline P. Scene iz filma Dnevnik Pauline P. (Foto: PR)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju