Iako mjesečnicu imamo već godinama, velike su šanse da u neke stvari vezane za ciklus i dalje nismo sigurne.

Budući da je to tema o kojoj se i dandanas slabo govori, često smo izloženi nizu dezinformacija koje se prenose s koljena na koljeno, a kojima često i povjerujemo te ih primjenjujemo. Tako postoji nekoliko ustaljenih mitova koji i dalje kruže među ženama i u koje mnogi vjeruju.

Mjesečnica se usklađuje s prijateljicama
Iako u menstrualnu sinkronizaciju vjeruje gotovo 95 % žena, posljednja istraživanja pokazala su da je poklapanje ciklusa u većini vremena slučajnost te da ne postoji niti jedan znanstveni dokaz koji može potvrditi menstrualnu sinkronizaciju.

Vježbanje za vrijeme menstruacije nije zdravo
Vježbanje i plesanje tijekom mjesečnice u potpunosti je sigurno. Fizička aktivnost može čak ublažiti menstrualne bolove i podići raspoloženje zbog hormona koji se luči tijekom vježbanja. No zbog jačeg znojenja i više temperature tijela tijekom tjelovježbe dolazi do povećanog rasta loših bakterija u vaginalnom području. Čestim mijenjanjem uložaka te odabirom onih koji su dermatološki ispitani i ne sadrže parfeme, poput Violetinih Air Fit, spriječit ćemo nastanak infekcija i upalnih procesa u tom području.

Bitno je imati higijenske proizvode koji će pružiti zaštitu tijekom cijelog dana Bitno je imati higijenske proizvode koji će pružiti zaštitu tijekom cijelog dana Foto: PR

Ne smijemo se kupati tijekom menstruacije
Iako su nam mame i bake to oduvijek govorile, ne postoji niti jedan razlog zbog kojeg se ne bismo smjele kupati ili plivati tijekom menstruacije. Uporabom odgovarajućih higijenskih proizvoda kupanje u bazenu ili moru uopće nije zabranjeno. Jedino je bitno da voda nije pretopla kako ne bi došlo do određenih infekcija i upalnih stanja.

Za vrijeme menstruacije ne možemo ostati u drugom stanju
Velike su šanse da žena neće ostati trudna ako ima nezaštićeni spolni odnos tijekom mjesečnice jer se ovulacija događa nakon što ciklus završi. Ipak, žena čiji je ciklus neregularan, kratak ili pak dulji od prosječnog, može ostati trudna tijekom odnosa u vrijeme mjesečnice jer se njezini plodni dani mogu poklopiti s mjesečnicom.

Korištenjem tampona prije spolnog odnosa gubimo nevinost
Nevinost se ne može izgubiti stavljanjem tampona jer himen nije čvrsta barijera koja se nalazi na ulazu u vaginalni otvor. Riječ je o tankoj membrani koja često može puknuti i za vrijeme vježbanja, ali i ostati netaknuta tijekom spolnog odnosa. Svako tijelo je individualno, a korištenje tampona vrlo rijetko može dovesti do „gubitka nevinosti“.

Provjeri koliko znaš o mjesečnici

 

 


 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Violeta po najvišim profesionalnim standardima.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju