Naši životi trenutno izgledaju tako da smo se, s razlogom, morali odreći puno aktivnosti koje su inače dio naše svakodnevnice.

Nema nastave, nema vrtića, nema odlazaka u parkove, nema ispijanja kava na suncu, nema odlazaka u restorane, šoping centre...

Trenutno smo u situaciji u kojoj većinu toga, pa čak i posao, obavljamo unutar stana ili kuće. Kada su u pitanju izlasci, oni su kod onih odgovornih najčešće svedeni na odlazak u trgovine po prehrambene namirnice.

Naravno, u današnjem svijetu, ni kupnja svega drugoga nije zaustavljena, ali se velikim dijelom odvija online putem, a kao i oko svega drugoga, i oko online šopinga postoji mnogo pitanja povezanih s koronavirusom.

Slika nije dostupna Jasni simptomi: Kako razlikovati zarazu koronavirusom od prehlade i gripe?

Slika nije dostupna Alkohol, ocat, deterdžent...? Za pranje voća i povrća ključna je jedna stvar

Jesu li paketi sigurni, kako ih dezinficirati, što ako je na njima virus, koliko će se zadržati? U nastavku pročitajte odgovore na neka od pitanja koja vam se motaju po glavi.

Kolika je mogućnost zaraze koronavirusom preko paketa koji nam je dostavljen na kućnu adresu?

Ranije istraživanje pokazalo je da virus na kartonu može preživjeti do 24 sata. Međutim, stručnjaci kažu da je vjerojatnost da virus preživi put koji ga čeka od trenutka u kojem ste ga naručili do trenutka kad dođe na vaša vrata vrlo, vrlo mala. Ipak, zbog dodatnog opreza možete razmotriti neke mjere prilikom preuzimanja.

Kako preuzeti paket?

Ako je moguće narudžbu platite online putem. Na taj način s vašim dostavljačem možete, radi njegove i vaše sigurnosti, dogovoriti da vam paket ostavi ispred vrata.

Prilikom uzimanja paketa možete staviti rukavice, a oni posebno oprezni mogu ga dezinficirati prije otvaranja.

Nakon što otvorite paket, ambalažu obavezno bacite, a nakon rukavanja s paketom dobro operite ruke - sapunom i vodom u trajanju od 20 sekundi.

Slika nije dostupna Kako i kada prati odjeću da bi se izbjegla moguća zaraza koronavirusom?

Slika nije dostupna "Nedostaju mi prijatelji": Tri ideje za druženje na sigurnoj udaljenosti koje eliminiraju nemir i dosadu


Što sa sadržajem paketa?

Za sadržaj paketa pobrinite se kao i inače. Primjerice ako ste naručili odjeću, prije nošenja je operite na najvećoj dopuštenoj temperaturi.

Ako ste po paket morali ići u poštu ili na drugu dostavnu lokaciju, operite i odjeću u kojoj ste boravili izvan doma.

Gdje i što kupovati?

Kupujte od provjerenih dobavljača.

Iako je kupovina putem Interneta sigurna, to ne znači da ne morate pažljivo razmisliti o onome što vam stvarno treba. Prednost dajte prioritetima, stvarima koje su vam potrebne za rad i život. Ukoliko se odlučite za online šoping, sada je idealna prilika i da svojom kupnjom podržite i male proizvođače.

Slika nije dostupna A kako ove dane preživljavaju beskućnici? "Nemaju ni susjede ni prijatelje, a prihvatilišta su puna"

Zaštitite dostavljače.

Iako se i sami maskama i rukavicama štite od zaraze, dostavljači su u stalnom kontaktu s ljudima. Kada vam na vrata dođe dostavljač i vi odradite svoj dio posla - ako ne možete izbjeći kontakt, ne zaboravite držati razmak i paziti na sve ostale preporuke.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju