Jeste li već čuli grčki izraz Opa? A jeste li se ikada zapitali što on zapravo znači?

 “Opa!” je grčki izraz koji se često čuje u slavlju života. Ako ste bili u Grčkoj, ili gledali filmove čija je radnja smještena u Grčku, čuli ste ovaj izraz na vjenčanjima, proslavama.

No to je mnogo više od običnog usklika. To je koncept koji sa sobom nosi duboko značenje

Od svojih drevnih korijena, grčka izreka "Opa!" može se promatrati kao dvije strane istog novčića: jedna strana odnosi se na uzdižući, nadahnjujući, entuzijastičan izraz koji se često čuje tijekom neke vrste proslave, a drugi se vrlo ozbiljno odnosi na ljudsku potrebu da ostanemo budni, upozorimo sebe i druge, pazimo na svaku moguću “opasnost” na svom putu i budemo budniji prema životnim potencijalima, neograničenim mogućnostima.

Opa! pojašnjava dvije strane medalje.

Pomalo nalik holističkom konceptu yina i yanga u kineskoj filozofiji, obje strane grčkog izraza međusobno su ovisne i potrebne za ispunjenje našeg najvećeg potencijala.

Angliziranim slovima grčkog alfabeta stvorio se akronim OPA. Slovo “O” odnosi se na osnovnu ljudsku potrebu da se “smisleno poveže s drugima”; slovo "P" odnosi se na osnovnu ljudsku potrebu za "sudjelovanjem s dubljom svrhom"; a slovo “A” odnosi se na osnovnu ljudsku potrebu da “prigrli cijeli život.

Žena u cvijeću 30-dnevni izazov: Možemo li u mjesec dana postati sretniji?

Samim time, stari su Grci, možda i nehotice otkrili tajnu dobrog življenja.

Zato, kada vam bude teško, samo uzviknite Opa!

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju