Tijesto:
• 200 g glatkog ili oštrog brašna
• 100 g maslaca
• 1 jaje
• prstohvat soli, žlica šećera u prahu
• 1-2 žlice hladne vode (po potrebi)
Svi sastojci neka budu hladni. Maslac razmrvite u brašnu da dobijete smjesu nalik krušnim mrvicama. Dodajte jaje, sol, šećer i zamijesite tijesto. Ako je presuho, dodaje malo hladne vode. Zamotajte tijesto u vrećicu i ohladite u frižideru minimalno 30 minuta. Ohlađeno tijesto razvaljajte i premjestite u namašćen kalup (promjer 26 cm), da rubovi budu oko 2 cm uvis.Ljeto je godišnje doba u kojem je izbor voća uistinu velik pa stvarno možete uživati u raznolikim kolačima. Ovaj put isprobajte slasnu i brzu pitu.
Nadjev:
• 400 g bobičastog voća (ja sam kombinirala ribizl i jagode)
• šećer
• cimet
• 2 žlice gustina
Voće pomiješajte s količinom šećera po želji (isprobajte koliko vam treba), dodajte cimet, također po okusu. Voće će pustiti dosta tekućine kad dodate šećer. pa izlijte višak. Gustin preko cjedila prosijte po voću i pomiješajte. Premjestite voće na tijesto. Pecite oko 30 – 40 minuta na 180°C (da tijesto postane zlatne boje). Ohladite i poslužite.
Još slasnih recepata poput ovog potražite na blogu Sweetheart.