Više od 1400 zagrebačkih i učenika iz Kutine i Gundinaca prisustvovat će operi Brundibar koja se izvodi povodom 80. godišnjice smrti Lee Deutsch, hrvatske dječje glumice židovskog podrijetla, umrle u svibnju 1943. godine nakon što su ustaške vlasti u suradnji s Nijemcima provele konačnu deportaciju Židova s prostora Nezavisne Države Hrvatske u koncentracijski logor Auschwitz.

Lea Deutsch imala je samo 16 godina kada je njezin život tragično prekinut za vrijeme transporta Židova prema koncentracijskom logoru. Opera se izvodi u organizaciji Centra za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust i Festivala suvremenog židovskog filma Zagreb, u partnerstvu s Hrvatskim narodnim kazalištem u utorak 19. rujna u 17 i 19 sati u režiji Krešimira Dolenčića i Kristine Grubiše.

Pjevajmo sad svi, od sveg smo jači mi, tim su stihom davne 1942. godine djeca završila praizvedbu "Brundibára". Operu je 1938. za židovsko sirotište u Pragu skladao češki Židov Hans Krása na libreto Adolfa Hoffmeistera. "Brundibár" su 1944. godine ponovno izvodila djeca iz koncentracijskog logora Terezina, u okupiranoj Čehoslovačkoj.

Opera je u logoru prikazana 55 puta. Gotovo svi sudionici deportirani su u Auschwitz. Većina je život završila u plinskim komorama.

Ova bajkovita opera progovara protiv svakog oblika tiranije i genocida kroz priču o djeci koja su iskusila nezamislive zločine.

Uz redatelja Krešimira Dolenčića i Kristinu Grubišu, iza hrvatske su izvedbe "Brundibára" producentica Nataša Popović, Ana Tonković Dolenčić i Marija Tonković, koje su napisale hrvatsku verziju libreta, Djevojački zbor Zvjezdice pod vodstvom maestra Zdravka Šljivca, Zoran Pribičević i Božidar Peričić.

Prije same izvedbe bit će prikazan i video o Lei Deutsch portala zadovoljna.hr

Lea Deutsch Lea Deutsch: Potresna priča o hrvatskoj Anne Frank

Anne Frank Uz buket ruža, nekoliko božura i bombona, djevojčica Anne dobila je dnevnik. Dnevnik koji se mora čitati dok je čovječanstva.

Praizvedba hrvatske opere održana je 27. siječnja 2018. na Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta ispred Prve hrvatske tvornice ulja u Zagrebu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju