Snašli su se u ovoj nikome dragoj situaciji i proizvođači cvijeća i sadnica. Mnogi su svoj posao organizirali u obliku dostava jer cvijeće ne može čekati da karantena prođe, a potražnja je i dalje velika.

Vrijeme koje provodimo u izolaciji lakše je podnijeti kada na balkonima, terasama i vrtovima imamo lijepo cvijeće. S početkom proljeća sadnice su izuzetno tražene, a domaći proizvođači cvijeća veselili su se ovom razdoblju godine kada imaju posla. Zbog situacije s pandemijom koronavirusa morali su se prilagoditi te su počeli raditi dostave kako bi kupci lakše i sigurnije došli do željenog cvijeća.

Domaće proizvođače svatko od nas može podržati i pomoći im da prebrode ovu krizu – kupujući njihove proizvode

U grupi na Facebooku Virtualni zagrebački plac, pod temom Cvijeće, okupilo se lijepo mnoštvo prodavača cvijeća s područja Zagreba i okolice od kojih se mogu kupiti cvijeće i sadnice uz dostavu.

OPG Sigurin iz Svetog Ivan Zelina u ponudi ima bogati izbor cvijeća, pelargonije, surfinije, tagetese, bakope, vodenike, puzeći jasmin, lavandu, grmoliki ružmarin te drugo cvijeće, a prodaju i začine uz besplatnu dostavu za narudžbe iznad dvjesto kuna.

Lucija Baškarić u svom rasadniku u Dugom Selu uzgaja raznovrsno balkonsko i vrtno cvijeće poput maćuhica, visećih petunija (surfinija), visećih pelargonija, visećih zvončića, vrebena, tamjana, a prodaje i povrće (papriku, celer, peršin, kelj, kupus, korabicu, salatu) te začinsko bilje poput bosiljka, mente i matičnjaka, uz besplatnu dostavu.

Slika nije dostupna Virtualni zagrebački plac: Grupa za sve koji i dalje žele kupovati "na tržnici"

Nadam se da će ministrica poljoprivrede Marija Vučković imati razumijevanja za sve one proizvođače cvijeća diljem Republike Hrvatske kojima su ova dva naredna mjeseca ključna za opstanak. Svi proizvođači cvijeća imali su u proteklih pet mjeseci izuzetno velika ulaganja u svoju proizvodnju, i ako se na neki način država ne osvrne na naše probleme u skoro vrijeme bojim se da će se mnogi OPG-ovi naprosto morati ugasiti. Izuzetno veliki iskorak u sektoru cvjećarstva napravljen je unatrag nekoliko godina, a sve to uz veliki trud i vlastita ulaganja naših proizvođača.

Apeliramo da se ovaj put država ne ogluši na nàše probleme i da stane uz nas jer nam je sada potrebna pomoć više nego ikada. Razumljivo je da je pogođen cijeli poljoprivredni sektor, da svima treba pomoći, ali morate svi biti svjesni činjenice da mi našem cvijeću ne možemo zaustaviti cvatnju, da se ono ne može preraditi u neki drugi proizvodi koji će nam donijeti profit, a niti da se može uskladištiti i čekati bolje sutra, poručila je Lucija Baškarić u objavi na Facebooku.

Domaće proizvođače svatko od nas može podržati i pomoći im da prebrode ovu krizu – kupujući njihove proizvode.

Slika nije dostupna Inspiracije ''prije i poslije'': Balkon prepun cvijeća već s prvim zrakama sunca

OPG Živec za proizvodnju i prodaju cvijeća nudi besplatnu dostavu za narudžbe iznad sto kuna za područje Zagreba, a dostavljaju i na području Samobora, Svete Nedelje, Dugog sela i Velike Gorice.

Još jednom hvala divnim ljudima koji spašavaju mali OPG, a mi njih uveseljavamo prekrasnim cvijećem. Svi današnji kupci dobili su i poklon, ali i svi novi isto tako, poručuju iz OPG-a Podvorec čiji je štand na Splavnici dobro poznat redovnim kupcima na trenutno zatvorenom zagrebačkom Dolcu.

OPG Pušeljić također nudi dostavu cvijeća, a kod njih se kupiti može balkonsko bilje, flance, trajnice, gotove visilice, hortenzije, čempresi i zemlja, a prodaju i aromatično začinsko bilje i jagode.

OPG Mario Gavran dostavlja svježe rezano cvijeće u buketima, rononkule s kojima možete uljepšati svoj stol ili nekome dan. Dostavljaju od ponedjeljka do petka na području Zagreba.

OPG Benjamin i Cvjećarnica Benjamin iz Mraclina pored Velike Gorice u ponudi ima raznolike uskrsne košarice kao i male buketiće s kojima možete ukrasiti stol ili neko drugo mjesto u domu. Kod njih se mogu naručiti i salata i mladi luk, neizostavan na blagdanskom stolu za Uskrs.

I rasadnik cvijeća "Krklec" krenuo je s dostavom. CVijeće dostavljaju u kutijama s po 18 biljaka uz cijenu dostave od 40 kuna po kutiji te plaćanje pouzećem.

Ako ste u potrazi za balkonskim ili začinskim biljem, ukrasnim grmovima ili stablima, biljkama za živicu, supstratom, voćem ili citrusima, možete se javiti i vrtnom centru A vrt? koji dostavu vrši na kućna vrata bez kontakta.

Dostavu cvijeća vrše i OPG-ovi iz drugih područja Hrvatske, a neki od njih su OPG Škorvaga iz Osijeka, OPG Štefanec iz Bednje, OPG Žiška iz Našica, OPG Friščić Snježana iz Varaždina, OPG Franjo Zvijerac Ivankovo, OPG Savi Bernard iz Nove Gradiške, OPG Bregeš iz Pušće, OPG Markulinčić iz Ludbrega, OPG Vurovec iz Subotice Podravske, OPG Godana Međimurec iz Globočeca Ludbreškog, OPG Jurica Ravenšćak iz Bjelovara, OPG Herega iz Ludbrega, Plastenici Škledar iz Slavonskog Broda, OPG Bocko iz Malog Bukovca, Rasadnik Cvijeća iz Malinske, OPG Ivček iz Jakovlja, OPG Jurić iz Kutine, OPG Oštrić iz Jastrebarskog i OPG Zana Antonijević iz Splita.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju