Traperice koje vam stoje kao da su šivane po vama vrlo je teško naći. Upravo zbog toga, kada ih pronađete, potrudite se da vam potraju što duže. Donosimo 5 rutina koje najviše uništavaju vaš omiljeni par traperica

1. Prečesto pranje traperica
Traperice su komad odjeće koji ne smijete prati često. Osim što od pranja blijedi njihova boja, vlakna mijenjaju strukturu te će se brže 'istrošiti', odnosno promijeniti oblik koji toliko volite.

Ako ih niste umrljali, pokušajte ih prati najčešće svaka dva do tri tjedna. Ako vam ovo zvuči nehigijenski, postoje trikovi kojima ih možete dezinficirati bez pranja. Stavit ih u zamrzivač preko noći ili ih ispeglajte na jakoj pari.

2. Način pranja traperica
Pranje traperica u perilici rublja može uništiti materijal i izblijedjeti boju. Visoka temperatura uništava vlakna materijala zbog čega će vaš omiljeni kroj vrlo brzo promijeniti oblik.

Pravilo glasi - što su traperice novije, to program na kojem ih perete mora biti nježniji. Dakle izbjegavajte pranje na visokoj temperaturi, centrifuga neka bude najsporija i najkraća te upotrebljavajte deterdžent za obojene tkanine. Preporuka je i ručno pranje.

3. Sušenje traperica
Iako sušilica rublja značajno olakšava posao, ona nikako nije prijatelj vaših omiljenih traperica. Isto tako, sušenje na direktnom suncu nije dobro za boju, ali i materijal. Sušenje na visokoj temperaturi kao i ono u sušilici trenutno traperice čini užima te kada ih odjenemo savršeno se stapaju s našom figurom.

No upravo naglo stiskanje i širenje materijala uništava vlakna trapera i time one dobivaju 'iznošeni' i opušteni izgled. Sušite ih preko noći ili u hladovini.

4. Pospremanje traperica
Umjesto da ih objesite na vješalicu ili prebacite preko prečke ili naslona stolca, traperice radije preklopite i spremite na policu. Obješene traperice mogu se izvisiti i promijeniti prvobitan oblik, te se na njima mogu stvoriti trajni nabori i preklopi koji na tom mjestu uništavaju boju. Isto tako, kada ih sušite na sušilu, objesite ih za kukice za remen na struku, a nikako za nogavice.

5 Uklanjanje mrlja na trapericama
Najčešća stvar koju radimo kada uprljamo traperice je trljanje i četkanje mrlje spužvicom za suđe i ručnikom.

No to je velika pogreška zbog koje boja na trapericama može ostati trajno oštećena. Imate li ovakav problem, posegnite za sredstvom protiv mrlja koje se nanese na tkaninu te nakon nekog vremena bez četkanja ispere mlakom vodom.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju