Plastične bočice su nezaobilazni modni dodatak tijekom ljetnih mjeseci. Ona su najlakši način za transport vode i drugih osvježavajućih napitaka tijekom vrućina. Stručnjaci upozoravaju da problem nastaje kad jednu bocu koristimo nekoliko puta


1. Bočica je leglo bakterija

Tijekom ljetnih vrućina bakterije se munjevito šire našom okolinom, pa posebnu pažnju treba usmjeriti na pribor koji koristimo za jelo i piće. 'Najopasniji' dio plastične boce je otvor na koji prislanjamo usta, jer se bakterije prenose iz usne šupljine na neravne dijelove plastike i tamo razmnožavaju.

Plastične boce od vode i sokova koje se prodaju u trgovinama trebale bi se koristiti samo jednom. Višestrukom upotrebom izlažete tijelo opasnim bakterijama i toksinima.

Nakon višestrukog korištenja plastične boce, ista dobiva sitne nabore i oštećenja koje dodatno privlače bakterije.

2. Vrućina ispušta opasne kemikalije
Da bi spriječili širenje bakterija, plastičnu bocu trebalo bi oprati mlakom vodom i deterdžentom. U želji da detaljno isperu bakterije mnogi posežu za vrućom vodom (ili bocu čak stavljaju u perilicu posuđa) koja ima suprotan učinak od željenog. Plastična boca nije konstruirana za izlaganje visokim temperaturama jer na njima ispušta kemikalije opasne po život.

>> Uvijek hladna: Preslatka torbica zbog koje više nikada nećete zaboraviti na vodu

3. Najsigurnije je bocu iskoristiti samo jednom
Plastične boce voda i sokova koji se prodaju u trgovinama trebale bi se koristiti samo jedanput. Na tržištu postoje specijalizirane boce za višestruko korištenje koje se proizvode na drugačiji način, ali nisu sto posto sigurne. Želite li izbjeći većinu bakterije, birajte boce šireg grla za ispijanje koje se lakše čisti.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju