Koliko puta vam se dogodilo da ste ostatke od ručka sklonili u stranu te ih ponovno pripremili za večeru? Iako ovo radimo svi, važno je znati kako s nekim ostacima hrane treba biti itekako oprezan jer vam mogu naškoditi


Pečeno crveno meso
Pečenu svinjetinu, teletinu ili janjetinu mnogi obožavaju jesti friško pečenu, ali i hladnu i tako bi trebalo i ostati. Naime pečeno crveno meso nikako ne bi smjeli ponovno peči ni kuhati, jer tijekom termičke obrade ono mijenja strukturu koja nikako ne paše našem tijelu.

Tijekom dvostruke pripreme mesa mijenja se sastav proteina koji organizam ne može ili vrlo teško probavlja te zbog toga može postati i izazvati probavne tegobe.

Perad
Pileće ili pureće meso jedna je od namirnica koju najčešće jedemo. Iako vrlo često uživamo u ostacima pečene ili kuhane peradi od ručka, ovakvo meso trebali bi jesti isključivo hladno, bez ikakve dodatne pripreme, čak i ako se ono nalazi na pizzi lii u sendviču.

Riječ je o kemijskim reakcijama koje se događaju u mesu peradi ako se ono priprema dva puta. 'Reciklirani' ručak tako može izazvati različite želučane i crijevne tegobe.

Juha
Juha je mnogima prava okrijepa i nezaobilazni dio obiteljskog ručka i/ili večere. Iako ovu ukusnu tekućinu naše tijelo obožava, dobro pazite ako je planirate spremiti za kasnije i poslužiti drugi ili treći dan jer ona može izazvati zdravstvene tegobe.

Naime, već spomenuto meso iz juhe ne smijete podgrijavati zajedno s juhom, a to vrijedi i za povrće iz juhe, posebno celer. Dakle, planirate li juhu jesti i idući dan, procijedite je da ostane bistra te spremite u hladnjak, a ako je želite poslužiti neki drugi dan, spremite je u plastičnu posudu i pohranite u zamrzivač.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju