Osim redovite tjelesne aktivnosti i pravilne prehrane, za zdravlje je ključna i navika pijenja prirodne mineralne vode koja sadrži dovoljno minerala.

Moderan način života polako, ali sigurno negativno utječe na zdravlje ljudi. Loša prehrana, nedostatak fizičke aktivnosti i stres najveći su faktori pojava brojnih bolesti. Želimo li uistinu živjeti duže i zdravije, potrebno je čim prije promijeniti životne navike – manje sjediti i više se kretati, konzumirati raznovrsne namirnice i to što više sezonskog voća i povrća, te piti dovoljno vode. Osim toga je vrlo važno spriječiti gubitak elektrolita koji služe za pravilnu regulaciju životnih procesa i održavanja pH vrijednosti u tijelu.

Što su elektroliti i zašto su važni?

Elektroliti su minerali, odnosno pozitivno i negativno nabijeni ioni i od esencijalne su važnosti za život te pravilno funkcioniranje organizma. Čovjek se snabdijeva ovim važnim tvarima putem hrane i pića, no polugotova hrana i slatki napitci koje sve češće konzumiramo ne sadrže sve te prijeko potrebne minerale. Posljedica neravnoteže elektrolita u organizmu su slabost u mišićima, problemi s probavom, gubitak apetita, poremećaji u razini krvnog tlaka, umor i mnogi drugi simptomi.

PR PR (Foto: PR)

Najvažniji elektroliti za čovjeka su:

● Magnezij – esencijalan mineral s višestrukom ulogom, od toga da funkcionalnosti mišića, kostiju i živaca, jača imunitet, čuva srce, regulira šećer u krvi, sprječava pojavu bubrežnih kamenaca, čuva zdravlje gušterače, pomaže u regeneraciji jetre te pospješuje probavu.
● Natrij – vrlo važan mineral koji je neophodan za regulaciju tekućina u tijelu, za održavanje funkcija mišića i živaca, te za apsorpciju glukoze, aminokiselina i pojedinih vitamina.
● Kalcij – najvažniji i najzastupljeniji mineral u ljudskom organizmu neophodan za zdravlje kostiju i zubi te za prevenciju osteoporoze, a pomaže i u očuvanju srca, živaca i mišića.
● Kalij – neophodan je za srčane, mišićne i bubrežne funkcije, pospješuje detoksikaciju, regulira krvni tlak, te ublažava ukočenost zglobova i glavobolju.

Iako je redovita hidracija neophodna ljudskom tijelu, pitka voda iz vodovoda nije značajan izvor elektrolita. S druge strane, popularni izotonični napitci mogu nadomjestiti izgubljene elektrolite, ali su nezdravi jer sadrže šećer, umjetna bojila i druge sastojke koji više štete probavi nego što joj pomažu.

Prirodna mineralna voda za zdraviji život

Brojna su istraživanja i studije pokazale da se prirodna mineralna voda smatra najzdravijim pićem, ne samo za probavu već i za cjelokupnu dobrobit organizma. Riječ „prirodna“ može imati samo ona mineralna voda koja nije podvrgnuta postupku prerade, koja dolazi iz dubokih slojeva zemlje gdje se u kontaktu sa stijenama obogatila mineralima.

PR PR (Foto: PR)

Ali nije svaka mineralna voda jednaka!

Svaka prirodna mineralna voda je specifična zbog svojeg sastava, ali i same geološke strukture terena na kojem izvire. I na našem tržištu su dostupne brojne mineralne vode koje se značajno razlikuju po sadržaju minerala.

Prirodna mineralna voda Donat poznata je ne samo po iznimno visokom sadržaju minerala, već i po jedinstvenom sastavu. Zbog posebne kombinacije magnezija, kalcijevih hidrogenkarbonata i sulfata, ljudi Donat već stoljećima koriste za jačanje zdravlja i imunološkog sustava.

Naime, ova blagotvorna tekućina ispod Rogaške Slatine (nastala prije čak 8000 godina) omogućuje širok spektar djelovanja na organizam. Osim što pozitivno utječe na probavni sustav, Donat pomaže kod čišćenja organizma, jača probavu i imunološki sustav, smanjuje krvni tlak i ukupnu razinu kolesterola, štiti kardiovaskularno zdravlje te olakšava ili sprječava brojne bolesti poput osteoporoze, depresije, šećerne bolesti tipa 2, nesanice, gastroenteroloških i drugih bolesti.

Prevencija brojnih bolesti koje uzrokuje suvremen način života započinje malim, ali redovitim koracima – uz snagu prirode. Poboljšajte svoju kvalitetu života i pijte prirodnu mineralnu vodu Donat.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju