Gotovo svatko povremeno pati od opstipacije, odnosno zatvora stolice čemu su najčešći uzroci nepravilna prehrana, nedostatak fizičke aktivnosti i putovanja. No postoje i manje poznati uzročnici trajnijeg pa čak i kroničnog zatvora što itekako može otežati svakodnevni život i normalno funkcioniranje. Doznajte kojih je to deset glavnih 'krivaca' dužeg izostanka stolice i kako riješiti ovaj neugodan problem.

1. Bolesti štitnjače
Štitnjača je žlijezda koja utječe na rad svih organa što uključuje i crijeva pa bolesti štitnjače mogu poremetiti funkciju crijeva, odnosno uzrokovati kronični zatvor stolice. Može biti riječ o hipotireozi, odnosno usporenom radu štitnjače ili o rjeđoj hipertireozi, odnosno povećanoj aktivnosti štitnjače, a radi li se o jednoj od ove dvije bolesti utvrdit će gastroenterolog.

2. Analgetici na recept

Neki lijekovi koji se dobivaju na recept i koriste poslije operativnog zahvata ili za ublažavanje kronične boli mogu za nuspojavu imati neredovitu stolicu. Problem može ublažiti uzimanje različitih vrsta analgetika, kako tijelo ne bi razvilo toleranciju na jednu vrstu, ili dodavanje laksativa.

3. Laksativi
Iako bi trebali potaknuti probavu, neki laksativi, poput ricinusovog ulja, mogu, sasvim suprotno, dovesti do trajne konstipacije. To se događa zato jer tijelo razvije toleranciju na njih. Mlijeko, magnezij i polietilni glikol laksativi su na koje organizam neće razviti toleranciju.

Gotovo svatko povremeno pati od opstipacije, odnosno zatvora stolice čemu su najčešći uzroci nepravilna prehrana, nedostatak fizičke aktivnosti i putovanja

4. Antidepresivi
Jedna od neugodnih nuspojava pojedinih lijekova koji se koriste za liječenje depresije je zatvor. To je zato jer antidepresivi remete transmisiju živaca koji potiču rad crijeva. U tom slučaju treba se posavjetovati s liječnikom da li da prepiše drugi antidepresiv ili da preporuči uzimanje laksativa.

5. Lijekovi za žgaravicu
Aluminij kojeg sadrže neki lijekovi za žgaravicu može biti krivac loše probave. Stoga pažljivo pročitajte sastojke i promijenite lijek ako je potrebno. Uzimate li lijekove za žgaravicu toliko često da ste od njih dobili kronični zatvor, trebali biste se testirati na gastroezofagealnu refluksnu bolest čiji je simptom stalna žgaravica.

6. Lijekovi za visoki krvni tlak
Nus pojava starije vrste lijekova za visoki krvni tlak, diuretika, je zatvor. Uzrokuju dehidraciju zbog čega organizam 'krade' vodu iz stolice, a tekućina se ne može nadomjestiti većom konzumacijom vode od preporučene jer će ona jednostavno otići mokrenjem. Rješenje je promjena lijeka ili laksativ.

7. Sindrom iritabilnog crijeva (SIC)

Iako je proljev češća posljedica sindroma iritabilnog crijeva, neki oboljeli od Crohnove bolesti koja se pojavljuje u tankom crijevu dobit će kronični zatvor. U tom slučaju potrebna je jača terapija za sindrom iritabilnog crijeva ili operacija.

8. Dijabetes
Oboljeli od dijabetesa suočeni su s nizom potencijalnih zdravstvenih problema, uključujući konstipaciju. Uzrok tome je oštećenje živaca koje se može javiti kod dijabetičara. Rješenje su bolje kontroliranje dijabetesa kako bi se spriječile kronične komplikacije te savjetovanje s liječnikom oko rješavanja problema izostanka stolice.

9. Dodaci prehrani
Kalcij i željezo kao dodaci prehrani mogu uzrokovati zatvor. Sumnjate li da je to razlog, posavjetujte se s liječnikom za bolji način nadopune tih tvari.

10. Bolest debelog crijeva
Bilo koji bolan problem debelog crijeva, poput analne pukotine ili hemoroida, može uzrokovati kroničnu konstipaciju jer crijevo tada radi usporeno što je poznato kao lijena crijeva. Liječenje osnovnog uzroka može stati na kraj zatvoru stolice.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju