Kako se bliži Uskrs, tako nam i misli rade u petoj brzini. Raste razina kortizola, onog nevaljalog pokazatelja stresa jer mislimo kako nećemo stići napraviti sve što smo zacrtali. Uz naše savjete izbacite stres i iskoristite proljeće za opuštanje i čišćenje uma, duše i tijela.

Galerija Lush, Arena Centar Women'secret, Arena Centar Belodore, Arena Centar +74 Harissa, Arena Centar

Ako ste čekali znak za promjenu – tu je! Zove se proljeće i idealno je vrijeme da se probudite iz zimskog sna, uzdignete glavu i osmjehnete se životu. Zima je iza nas. Iza nas su i kratki dani bez sunca. Iza nas su teški kaputi, kape, šalovi. Iza nas bi trebale ostati i teške i loše misli i energija.

Posvetimo se sebi ovog proljeća

Ovog proljeća, obećajmo si, više ćemo vremena posvetiti sebi. Naš organizam radi bez predaha, neprestano obrađuje hranu i piće koje unosimo u njega. Isto je s našim umom – neprestano obrađuje misli i emocije. Um možemo usporediti s pretrpanim ormarom koji vrišti za pospremanjem; u kojem više ne znamo gdje se što nalazi, pa to izaziva frustracije. Ako i vas muči stotinu misli, ako ne možete uhvatiti predah, ako se stres samo gomila, vrijeme je za temeljito čišćenje! I uma, i duše, i tijela. A svakako bi pomoglo i pospremanje ormara.

Lush, Arena Centar Lush, Arena Centar Foto: Nova Studio/Tibor Marochini

Redovito čišćenje uma i tijela daje mnogo prednosti. Pomaže im da se oporave, napune baterije i vrate normalnim funkcijama. Kako? Donosimo pet savjeta i trikova koji će vas opustiti i nakon kojih ćete se osjećati preporođeno.

Opuštanje uz najmirisniju kupku i glazbu

Napunite kadu i ispunite kupaonicu mirisom neodoljive kupke koja blagotvorno djeluje na duh i raspoloženje. Topla i mirisna kupka baš je ono što vam treba na kraju radnog dana. Ako se trebamo opustiti i uživati, kadi dajemo prednost pred tušem. Ako niste znali, ležanje u toploj kupki potiče proizvodnju serotonina, odnosno hormona sreće, pa ćete biti opušteniji i raspoloženiji, spremni za izazove koji slijede. U Lushu znaju kako su sretnici baš oni koji kod kuće imaju kadu i u njoj se opuštaju, stoga su odlučili za njih napraviti baš sve za kupke u bilo koje doba dana – za svježa jutra ili mirne večeri.

Lush, Arena Centar Lush, Arena Centar Foto: Nova Studio/Tibor Marochini

U kadi mnogi od nas vole i sanjariti, pa zašto ne uz rog jednoroga, dugu ili oblak u duginim bojama zaroniti u pjenušavo maštanje. Povodom Uskrsa u svojoj kolekciji imaju i preslatke zečiće i višekratne kupke u obliku mrkvica veselih boja.

Za bolji osjećaj pustite si laganu glazbu i dopustite joj da vas odvede u svoj čarobni svijet. Dok ležite u toploj kupki, raste temperatura tijela. Kada iziđete iz kade, temperatura tijela pada, što potiče proizvodnju melatonina, odnosno hormona sna. Odlazak na spavanje začinite i senzualnom ili udobnom pidžamom iz raznolike kolekcije Women's Secreta.

Women'secret, Arena Centar Women'secret, Arena Centar Foto: Nova Studio/Tibor Marochini

Bilo da ste tip za dvodijelne udobne pidžame ili lepršavu spavaćicu, najljepše je zaspati u nečemu tako ugodnom kao da ništa nemate na sebi, a još je bolje priuštiti si da ponekad u istoj toj pidžami provedete cijeli dan ili barem prijepodne.

Hranjenje uma i tijela

Nakon zimske uspavanosti proljeće je savršeno vrijeme da nahranite tijelo, kojem sada treba više pažnje i njege, i iznutra i izvana. Idite na tržnicu i napunite vreće sezonskim voćem i povrćem, a tijelo energijom. Pijte dovoljno vode kako bi tijelo normalno funkcioniralo i izbacilo toksine. Šalica čaja pomaže u borbi protiv stresa i anksioznosti.

Harissa, Arena Centar Harissa, Arena Centar Foto: Nova Studio

Kamilica, matičnjak i paprena metvica samo su neki od biljnih čajeva koji čine raznovrsne mješavine iz trgovine Harissa, koji će vam pomoći da se opustite i lakše nosite s dnevnim stresom i obvezama, ali i podignuti vam energiju.

I um i tijelo podjednako su izloženi stresu. Kako bi koža ostala zdrava, potrebno joj je vratiti izgubljenu vlažnost. The Body Shop ima recept za svaki tip kože – od popularnih maglica za tijelo preko losiona do maslaca za tijelo. Sve s jednom zadaćom – hidracija kože i stvaranje zaštitne barijere koja će je štititi od vanjskih utjecaja. Isprobajte njihove bestsellere Sheu i Moringu i razmazite svoju kožu.

The Body Shop, Arena Centar The Body Shop, Arena Centar Foto: Nova Studio

Vrijeme za sebe upotpunite neodoljivim mirisima iz uzbudljivog svijeta parfema Belodore. Znate da miris parfema utječe na samopouzdanje i bolje raspoloženje, zar ne? U ovoj parfumeriji poželjet ćete ostati satima jer više nalikuje na galeriju umjetnina, što niche parfemi koje nude stvarno i jesu – mirisna umjetnička djela, mirisom i izgledom. Niche parfem možda je baš ono što vam treba za nove početke.

Belodore, Arena Centar Belodore, Arena Centar Foto: Nova Studio

Obično se proizvode u obiteljskim radionicama s dugogodišnjom tradicijom, svaka bočica ima svoju posebnu priču, a za njih se upotrebljavaju samo najbolji prirodni sastojci koji su često teško dostupni. Ne trebate razbijati glavu tražeći idealan parfem za sebe i svoju polovicu jer su svi njihovi parfemi uniseks, već se samo upustite u potragu mirisa koji u vama budi emocije.

Tajna je u crnoj čokoladi i komadiću sira

Ponekad je ono što nam treba jedan fini i ukusni zalogajčić. On neće samo nahraniti nepce nego i um i dušu dovesti u ravnotežu. Kockica čokolade ima nevjerojatne učinke na ljudski organizam! Najnovija istraživanja pokazuju da crna čokolada pomlađuje stanice, produžuje njihov život i daje im drugu mladost. Tajna je u polifenolu – moćnom antioksidansu koji štiti srce, krvne žile, mozak i imunosni sustav. Razne okuse i oblike možete pronaći u bio&bio trgovini. Idealan dar za vaš organizam, ali i za prijatelje kao uskrsni poklon.

bio&bio, Arena Centar bio&bio, Arena Centar Foto: Nova Studio

Ako prijatelji i obitelj nisu ljubitelji čokolade, uz pisanice se na stolu može naći i komad vrhunskog sira, kao odličan izvor proteina, vitamina i minerala, ali i dopamina i serotonina – hormona sreće. Uz više od 30 vrsta raznih specijalnih sireva, i oni najizbirljiviji doći će na svoje uz Gligora cheese&deli. U ovo blagdansko doba nude i domaće suhe kolače u prigodnim kutijama koje mogu biti zgodan poklon kada idete nekom na druženje u ovo blagdansko doba.

Gligora, Arena Centar Gligora, Arena Centar Foto: Nova Studio

U krevetu s knjigom

Nakon toplih kupki i finih zalogaja i druženja, još jedan način otpuštanja stresa jest – čitanje. Samo šest minuta čitanja smanjuje razinu stresa za dvije trećine. Stručnjaci vjeruju da se mozak koncentrira na čitanje, pa se smanjuje napetost u mišićima i srcu. Izbor naslova je na vama, neka to bude ono što vas zabavlja, veseli, uzbuđuje, pomaže. Za sve koji žele poboljšati svoj život i naučiti rituale vraćanja uma, duše i tijela u ravnotežu, Hoću knjigu nudi veliki izbor literature za rad na sebi.

Hoću knjigu, Arena Centar Hoću knjigu, Arena Centar Foto: Nova Studio

Da bi se um i duša pročistili, potreban im je i red zabave, radosti i smijeha. Uz proizvode Ale-Hop poput masažera, slagalica, bojanki za odrasle, dobro ćete se zabaviti i napuniti feel good energijom. Ručni masažeri, oni koje možete instalirati na stolac ili pak roleri za lice, pronađite što god vas opušta i vraća cirkulaciju.

Za trening mozga ili jednostavno opuštanje tu su slagalice i bojenje po brojevima uz koje svatko može postati umjetnik pa svojim umjetničkim djelom ukrasite dom.

Ale-Hop, Arena Centar Ale-Hop, Arena Centar Foto: Nova Studio

Šetnja u parku, meditacija i vježbe disanja

Stres koji se nakupi tijekom dana potrebno je otpustiti. Tu pomažu vježbe pravilnog disanja. Da, imate vremena za njih, barem nekoliko minuta dnevno. Dubokim udisajima i još dubljim izdisajima djelujemo na simpatički dio živčanog sustava koji je zadužen za napore i dnevnu izvedbu. Limfni sustav zadužen je za izbacivanje toksina iz organizma, a za protok limfe najvažnije je pravilno disanje.

Vježbama istezanja od samo nekoliko minuta na dan možemo djelovati na velik dio mišićnog i lokomotornog sustava, i tako biti zdraviji i otporniji.

Hoću knjigu Hoću knjigu Foto: Nova Studio

Meditacija i obična šetnja u prirodi imaju dubok i pozitivan utjecaj na naše mentalno zdravlje. Zelene oaze daju unutarnji mir, emocionalnu ravnotežu, bolju koncentraciju i smanjuju stres.

Predblagdansko vrijeme zna biti kaotično i stresno. Zadamo si previše zadataka i ciljeva i jurimo za njima. Pozitivno je što sve za blagdane, bilo za pripremu uskrsnih delicija ili poklone za najbliže, možete pronaći u navedenim trgovinama, ali i u ostalim dućanima u Arena Centru.

Arena Centar Arena Centar Foto: Nova Studio/Tibor Marochini

Preuzmite Arena SPOT, mobilnu loyalty aplikacija za kupce shopping centara Arena Centar i Arena Park s kojom se svaki posjet centru pretvara se u jedinstveno iskustvo. Kreirajte svoj profil, osvojite poklone te dođite u Arena Centar po svoj poklon dobrodošlice!

Mislite na sebe i svoje zdravlje.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Arena Centar po najvišim profesionalnim standardima.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju