U našim ustima živi više od 700 različitih vrsta bakterija, a nemali broj tih bakterija zadržava se na jeziku. Kakvi problemi vas mogu zadesiti ako tijekom pranja zubi ne operete i jezik doznajte u nastavku teksta

1. Zadah iz usta
Problem broj 1 nepranja jezika je neugodni zadah. To je događa zato jer se bakterije nakupljene na jeziku počnu ponašati onako kako se bakterije uvijek i ponašaju kada ih je previše – počnu stvarati neugodan miris. Bakterije koje uzrokuju zadah obično se nalaze na kraju jezika zbog čega je važno oprati i taj dio jezika želite li se riješiti lošeg zadaha.

'Problem broj 1 nepranja jezika je neugodni zadah'

2. Oslabjeli okusni pupoljci
Kada ne perete jezik, sloj bakterija, ostaci hrane i mrtve stanice kože zvane biofilm mogu prekriti okusne pupoljke i tako u nekoj mjeri oslabjeti osjetilo okusa. Počnete li svaki put kada perete zube čistiti i jezik skinut ćete taj nepoželjan sloj i okusni pupoljci opet će biti u formi.

3. Parodontoza
Bakterije nakupljene na jeziku mogu se proširiti na zube te tako uzrokovati upalu desnih. Ako se upala ne liječi ona može prerasti u ozbiljnije stanje, odnosno parodontozu pri čemu se zubno meso povlači sa zubiju te može doći do infekcije. Posljedica ozbiljne parodontoze može biti i ispadanje zubi. Doznajte i koja je to greška pri pranju zubi koja poništava učinak zubne paste.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju