Prednosti muškog spola nerijetko se ističu, a kako bismo pokazali da žene bolje rade neke konkretnije stvari, bacili smo oko na znanstvena istraživanja i prikupili osam dokaza u kojima žene uvjerljivo pobjeđuju.

 

1. Multitasking

Najpoznatiji ženski talent je kombiniranje više poslova istovremeno. Vjerojatno ste se našli u situaciji da pišete domaću zadaću, kuhate ručak, peglate i krajičkom oka gledate najdražu seriju.

Istraživanja su pokazala da svaka druga žena ima vještinu multitaskanja, dok je kod muškaraca to puno rjeđe. Tek dva muškarca od njih 10, mogu se pohvaliti ovim talentom.

Najnovija istraživanja su pokazala da su, samim time, žene bolje na poslu. U modernom radnom okruženju, svakodnevno se susrećemo s mnoštvom zadataka istovremeno, a žene to puno bolje podnose.

2. Vožnja

Iako postoji vrlo raširena zabluda da su muškarci bolji vozači, istraživanje koje je proveo Injury Prevention u Velikoj Britaniji kaže da to nije tako. Žene su 12 puta bolje vozačice od muškaraca, posebno što se tiče sigurnosti. Jedini kredit koji im možemo dati je bolja sposobnost parkiranja koja je povezana s njihovom boljom orijentacijom u prostoru i samim osjećajem za prostor u kojemu se nalaze.

3. Komunikacija

Jeste li znali da je riječ komunikacija, jedna od najčešće spominjanih riječi na internetu? Umijeće dobre komunikacije se može i naučiti, ali žene se ipak rode s prirodnim talentom za komuniciranje. Teorija kaže da su razumijevanje i empatija ključni za uspješnu komunikaciju i baš zbog toga muškarci debelo kaskaju za ženama.

4. Učenje stranih jezika

Kao što smo prethodno spomenuli, žene imaju urođene komunikacijske vještine. To znači da smo bolji slušatelji, govornici, pisci i čitatelji. Kako bismo naučili jezik moramo slušati, čitati, govoriti i pisati. Osim bolje sposobnosti učenja jezika, tu nam pomaže i analitička struktura mozga. Muškarci uče vizualno pa zato imaju veći problem svladavanja stranog jezika.

5. Stres

Iako je nošenje sa stresom dosta individualno pitanje, ipak ga možemo generalizirati. Muški mozak funkcionira po principu bori se ili bježi, a žene su sklonije analiziranju i kompromisima.

Tako će žena češće udahnuti, identificirati problem i poraditi na njemu, dok će muškarci negativne osjećaje staviti pod tepih. Također, žene će češće pokazati emocije, odnosno zaplakati, dok dječake od malih nogu učimo da hrabro i muški moraju podnijeti probleme koje ih muče.

6. Tolerancija boli

Poznato nam je da žene imaju veći prag boli od muškaraca, ponajviše zbog poroda. Žensko tijelo je dizajnirano tako da oslobađa hormone koji blokiraju bol pa je naša percepcija boli zapravo drugačija nego njihova. Ovo nam mogu potvrditi i situacije iz svakodnevnog života. Vjerojatno ste upoznali muškarca koji umire ako ima blago povišenu temperaturu, ili ako ga malo grebe grlo.

7. Razlikovanje boja

Iako općenito vidimo više nijansi boja, nego muškarci, ova se tvrdnja konkretno odnosi na crvenu boju. Ta je vještina omogućena X-kromosomom. S obzirom na to da žene imaju dva X-kromosoma, a muškarci samo jedan, bolje možemo razlikovati varijante crvene. To objašnjava mušku zbunjenost između naše crvene, narančaste i ružičaste haljine. Sve su iste, rekla bi većina muškaraca.

Žena u automobilu Istraživanje je potvrdilo: 10 dokaza da su žene bolje vozačice od muškaraca

8. Bolje pamćenje

Istraživanje koje je proveo RIVM u Amsterdamu kaže da žene puno bolje i brže pamte datume, brojeve, imena detalje i – tračeve. Poznato nam je da godinama gubimo kognitivne funkcije, ali istraživanje je potvrdilo da su čak i žene u godinama puno bolje mogle upamtiti te podatke, nego mlađi muškarci.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju