…a ne samo tijekom blagdana! Saznajte koje se navike isplati prenijeti i u sasvim obične dane, za održavanje veselog duha i što više uživanja u životu.


Mali rituali, opuštanje, susreti i osmjesi na licima samo su dio atmosfere zbog koje se tijekom božićnog razdoblja osjećamo ugodno. Neke stvari koje nesvjesno činimo tijekom blagdana pozitivno utječu na naše raspoloženje te nas opuštaju. Taj osjećaj užitka možete prenijeti i u svakodnevni život, primijenite li neke obrasce ponašanja karakteristične za blagdane.

1. Predah od svakodnevice
Bez obzira na to odlazite li negdje za blagdane ili ste kod kuće, fizički i mentalni odmak od rutine već u samo nekoliko dana pomaže smanjiti stres, opušta vas i povoljno utječe na san. Pokušajte nekoliko puta godišnje „ukrasti“ pokoji dan u radnom tjednu i produžiti vikend kraćim putovanjem. Promjena okoline osvježit će vas i odličan je način za punjenje baterija.

2. Vrijeme za okupljanje
Možda je razlog tradicija ili razna adventska događanja, no u blagdansko vrijeme češće se družimo s prijateljima i članovima obitelji u opuštenoj i pomalo slavljeničkoj atmosferi. Potrudite se uvijek naći ili stvoriti razloge za izlazak iz kuće, a posebno kada užurbani način života uzme maha i iščekivanje vikenda postane način življenja. Isplanirajte odlazak u kazalište, na izložbu ili neko sportsko događanje, a još je bolje pokrenete li u svom društvu tjednu ili mjesečnu tradiciju druženja.

3. Vježbanje kulinarskog umijeća
U vrijeme blagdana hvalite se kulinarskim postignućima i to s pravom – uspješno ste ispekli vanilin kiflice prema bakinom receptu ili otkrili odličan novi recept za kolač koji je odlično ispao. Kuhanje je kreativno i opušta, stoga probajte češće, ne samo vikendima ispeći kolač ili skuhati nešto što dosad niste. Isto tako, pripremite tijekom godine omiljeno blagdansko jelo bez posebnog razloga – jer zašto se ograničiti na uživanje u nečem što volite na samo jednom godišnje?

4. Užitak darivanja
Božićno vrijeme puno je izmjenjivanja darova, a sam čin davanja, bez obzira na vrijednost, pozitivno utječe na raspoloženje. Učinak je isti darujete li prijatelje ili možda donirate u dobrotvorne svrhe. Kada blagdani prođu, očistite ormare, pretresite police i podrume, te sve što dugo niste koristili podijelite onima kojima će zaista trebati – prijateljima, poznanicima ili nekoj dobrotvornoj udruzi. Kada god naiđete na sitnicu koju vaša prijateljica ili voljena osoba priželjkuje, ne čekajte posebnu priliku – oduševljenje darivanja je još veće kada nema nekog posebnog povoda!

5. Kreativnost
Ukrasi, vjenčići, rasvjeta doma, pa čak i odijevanje – blagdansko vrijeme potiče kreativnost u nama i prava je prilika je za izlazak iz ustaljenih okvira. Održavajte je! Češće radite promjene u domu: preuredite ga uz pomoć malih preinaka, dodajte detalje ovisno o sezoni ili pak promijenite raspored pokućstva, zamijenite ili obojite okvire slika. Iznenadit ćete se kako je lako osvježiti životni prostor uz samo malo truda. Informirajte se i kako uz pomoć „uradi sam“ pristupa uljepšati brojne sitnice koje biste inače kupili, a sve što vam treba je kreativnost i nešto vremena za sebe.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju