Janica Kostelić, najbolja hrvatska sportašica svih vremena, 5. siječnja proslavit će 37. rođendan, a samo nekoliko dana prije stigao joj je najljepši poklon.

Galerija Oscar Wilde Košarkaš Oscar Robertson Glazbenik Oscar Peterson +0 Dizajner Oscar de la Renta

Slavna skijašica postala je majka i u Petrovoj rodila svoje prvo dijete. Kako je ranije najavila, novorođenom sinčiću dala je ime – Oskar.

Radi se o poprilično neobičnom i rijetkom imenu za naše podneblje, ali čestom i popularnom u anglosaksonskim zemljama.

Prema jednoj teoriji, ime je nastalo spajanjem staroengleskih riječi os (bog) i gar (koplje) pa u slobodnom prijevodu može značiti 'božje koplje'. Prema drugoj teoriji, zapravo potječe s nordijskog područja i nastalo je od staronordijskih riječi istog značenja (áss – bog, geirr – koplje). Treća teorija podrijetlo imena pronalazi u irskoj mitologiji, u kojoj se pojavljuje lik hrabrog i moćnog ratnika Oscara.

Prema numerološkoj analizi, osobe koje nose ovo ime pravi su altruisti. Uvijek žele pomoći drugima, ali ima onih koji to ne cijene, nego pokušavaju iskoristiti njihovu velikodušnost. Cijene svoju privatnost, po prirodi su često zatvoreni i ne vole previše objašnjavati svoja stajališta. Razumni su, a u nekim situacijama i malo neodlučni. Uživaju u prirodi i aktivnostima na otvorenom svih vrsta. Vole i dobru literaturu, a podjednako cijene sve oblike umjetnosti.

U galeriji pogledajte neke od najpoznatijih Oscara svih vremena.

Košarkaš Oscar Robertson Košarkaš Oscar Robertson (Foto: AFP)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju