Niža plaća je samo jedna od posljedica rodnih predrasuda na radnom mjestu, a udruga CESI pokrenula je kampanju kako bismo ih osvijestili i stali im na kraj.


Galerija Kampanja Nije u redu u uredu udruge CESI i agencije Señor - 3 Kampanja Nije u redu u uredu udruge CESI i agencije Señor - 2 Kampanja Nije u redu u uredu udruge CESI i agencije Señor - 1 +5 Kampanja Nije u redu u uredu udruge CESI i agencije Señor - 10

Protekli tjedan oglasne površine diljem Hrvatske preplavile su provokativne poruke:

Prirodno je da su im plaće manje. / Nek se posvete obitelji umjesto karijeri. / Više brinu o izgledu nego o poslu. / Imaju manje smisla za biznis.

Ako su i vas zaintrigirale, prije nego nastavite čitati, posjetite nijeuredu.com i testirajte svoju osviještenost o ovom pitanju: jesu li vas na prvu asocirale na muškarce ili žene?

Rezultati nažalost nisu iznenađujući: iako se u ovim izjavama ne navodi rod, velika većina ljudi prvo pomisli na žene! Upravo je ovo bila ideja iza kampanje "Nije u redu u uredu" koju potpisuje agencija Señor i podržavaju medijski partner Outdoor Akzent te web agencija Human. Ovakve rodne predrasude duboko su ukorijenjene i kod osvještenijih među nama, a na njihovu štetnost ovom akcijom žele ukazati udruga CESI i Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

Kampanja Nije u redu u uredu udruge CESI i agencije Señor - 10 Kampanja Nije u redu u uredu udruge CESI i agencije Señor - 10 (Foto: Udruga CESI/Agencija Senor)

No nije dovoljno problem osvijestiti, potrebno je i djelovati. Udruga CESI stoga inicira i konkretnu promjenu zakona za koju i vi možete dati glas.

Iz udruge CESI predlažu promijeniti aktualni Zakon o radu koji trudnice i osobe na rodiljnom i roditeljskom dopustu trenutno od otkaza štiti samo 15 dana - na minimalno godinu dana nakon prestanka ovih uvjeta. Podržite ovaj prijedlog svojim potpisom na nijeuredu.com i budite dio promjene!

Elif Shafak: Otok nestalih stabala Dirljive priče: Romani koji će nas potaknuti da poštujemo i volimo različitost

Afganistanka s djetetom Dite vs. sin: Kad je nesreća roditi se kao žensko

Zbog rodnih predrasuda žene redovito rade slabije plaćene poslove na kojima teže mogu napredovati. U prosjeku imaju 13% manju plaću od muškaraca te 22% manju mirovinu. Ulaze u nadzorne odbore čak 12 godina kasnije od muškaraca, a kad im to i pođe za rukom, tamo su usamljene: čak tri muškarca na jednu ženu. Uz sve to, svaku treću ženu se pri zapošljavanju pita o planovima za djecu, što je zakonom zabranjeno. Primjeri diskriminacije ovdje ne staju, ali im zajedno možemo stati na kraj.

Akciji su se već pridružile i brojne organizacije kao i ambasadori i ambasadorice - utjecajni pojedinci i pojedinke iz poslovnog svijeta koji su s CESI podijelili svoja iskustva i primjere dobre prakse promicanja rodne ravnopravnosti na svom radnom mjestu.

Svi koji se svojim iskustvom žele pridružiti kampanji, mogu ga poslati na nijeuredu@senor.hr
.

Kampanja Nije u redu u uredu udruge CESI i agencije Señor - 4 Kampanja Nije u redu u uredu udruge CESI i agencije Señor - 4 (Foto: Udruga CESI/Agencija Senor)

Ovu kampanju podržava Fond za aktivno građanstvo uz financijsku podršku Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju