Nakon sjajnih međunarodnih izložbi održanih posljednjih godina - 2014. Joan Miró, 2015. Auguste Rodin i 2016. Alberto Giacometti - od 5. listopada 2017. do 14. siječnja 2018. u Umjetničkom paviljonu postavljena je izložba Strast stvaranja: remek-djela iz zbirke Fundacije Maeght

Ovaj projekt ima za cilj publici predstaviti ponajbolja djela iz zbirke Fundacije Marguerite i Aimé Maeght, jedne od globalno važnih privatnih fundacija moderne i suvremene umjetnosti, smještene u gradiću Saint-Paul-de-Vence, u blizini Nice.

Fundacija je od globalnog značenja jer u svojoj zbirci čuva iznimno velik broj djela najznačajnijih umjetnika 20. stoljeća.

Posebna zanimljivost izložbe svakako su djela slavnog francuskog slikara i kipara Georgesa Braquea

U Umjetničkom paviljonu u Zagrebu iznimno su ponosni zbog suradnje s Fundacijom Maeght te su oduševljeni što Hrvatskoj imaju prilike predstaviti izbor umjetnika i njihovih djela iz njezine zbirke.

U Umjetničkom paviljonu moći će se razgledati djela nekih od najvećih imena povijesti umjetnosti 20. stoljeća poput Georgesa Braquea, Marca Chagalla, Alexandera Caldera, Joana Miróa, Balthusa, Pierrea Alechinskya, Pola Burya, Erróa, Sama Francisa, Ellsworth Kellya, Barbare Hepword, Paula Jenkinsa, Konrada Klaphecka i mnogih drugih - sveukupno 64 djela (slike, skulpture, litografije i grafike, crteži te bibliografska djela).

Izložbu čini 25 autora - predstavnici kubizma, ekspresionizma, apstraktne umjetnosti i fantastične umjetnosti, odnosno predstavnici različitih umjetničkih pravaca modernizma 20. stoljeća.

Posebna zanimljivost izložbe svakako su djela slavnog francuskog slikara i kipara Georgesa Braquea, jednog od ključnih protagonista umjetnosti 20. stoljeća.

Naime, izložba uključuje čak 21 Braqueovo djelo - slike, skulpture, reljefe i crteže.

Također, zasigurno će veliku pažnju publike zaokupiti i djela sjajnih američkih umjetnika koja će, baš kao i ona Georgesa Braquea, prvi put biti predstavljena u Hrvatskoj i u ovome dijelu Europe.

Riječ je o djelima neizostavno važnih američkih umjetnika - u SAD-u i šire - Alexandera Caldera, Sama Francisa, Ellsworth Kellya i Paula Jenkinsa.



Rijetka je ovo prilika da se na jednome mjestu istovremeno vide djela vodećih umjetnika 20. stoljeća, onih koji su svojom umjetnošću i svojim osobnostima to stoljeće i obilježili. 

Tri i pol mjeseca u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu moći će se vidjeti radovi umjetnika zbog kojih se do sada moralo odlaziti u inozemstvo.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju